قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق چهارشنبه ۱۷ آبان / ۸ نوامبر در گفت‌وگو با روزنامه عراقی «الصباح» اعلام کرد که دو اردوگاه برای اسکان کُردهای ایرانی که در اقلیم کردستان عراق به‌سر می‌برند، در اربیل و سلیمانیه ساخته می‌شود. الاعرجی گفت:

دولت [عراق] مصمم است همه مشکلات و اختلاف‌ها [با ایران] را از مسیر گفت‌وگو و دیپلماسی حل کند و این همان کاری است که پس از تشکیل کمیته عالی میان عراق و ایران برای حل مشکل اتباع ایرانی مسلح که از ۴۰ سال پیش در خاک عراق بوده‌اند، انجام داده است.

مشاور امنیت ملی عراق با اشاره به این‌که ساخت نخستین اردوگاه در اربیل و دومین اردوگاه در سلیمانیه آغاز می‌شود، افزود:

پس از برگزاری بیش از ۱۴ نشست زیر نظر نخست‌وزیر در بغداد، اربیل، سلیمانیه و تهران به انتقال همه شبه‌نظامیان مستقر در مرزهای استان‌های اربیل و سلیمانیه به مناطق دوردست رسیدیم و خلع سلاح آن‌ها را آغاز کردیم و در حال حاضر در تلاشیم تا آن‌ها را در اردوگاه‌های رسمی تحت نظارت دولت عراق مستقر کنیم.

قاسم الاعرجی اظهار امیدواری کرد که حل این موضوع مسیر حل مسئله آب میان دو کشور را هموار سازد. او در این‌باره گفت:

راه حل روشن است و توافق‌نامه سال ۱۹۷۵ بر حق مشترک دو کشور بر آب تأکید می‌کند. طرف ایرانی از ما می‌خواهد که آن را فعال کنیم. توافق شد و توپ اکنون در زمین طرف عراقی است.

اختلافات آبی ایران و عراق به سال‌های دور و توافق‌نامه ۱۹۷۵ الجزایر بازمی‌گردد که براساس آن دو طرف به صورت مساوی در اداره اروندرود (شط العرب) سهیم شدند. عراق مدعی است ایران به این توافق‌نامه پایبند نبوده ایران این ادعا را رد می‌کند. هر دو کشور با بحران آب و تنش‌های آبی روبه‌رو هستند.

Ad placeholder

الاعرجی دوشنبه ۱۵ آبان / ۶ نوامبر نیز در سخنرانی خود در هفتمین کنفرانس سفیران عراق در بغداد گفته بود: «تمامی شبه‌نظامیان مخالف ایرانی از محل خود به مناطق دوردست منتقل شده‌اند» و نیروهای مرزبانی عراق و پیشمرگه مواضع کردهای مخالف جمهوری اسلامی ایران را اشغال کرده‌اند.

او افزوده بود که مرحله بعدی مستقر کردن کُردهای ایرانی در اردوگاه‌های ویژه و دورافتاده است.

در شهریور سال جاری، در جریان دیدار فواد حسین، وزیر امور‌ خارجه عراق با حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در تهران اعلام شد که بر پایه توافق‌نامه امنیتی میان ایران و عراق، بسیاری از مقرهای احزاب کُرد مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان عراق تخلیه شده‌اند.

گفته می‌شود که براساس این توافق‌نامه، تهران عملیات نظامی خود در مرزهای عراق را متوقف می‌کند و در مقابل بغداد نیز گروه‌های مخالف ایران را از مرزهای این کشور دور می‌کند و افراد تحت تعقیب را به ایران تحویل می‌دهد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز روز دو‌شنبه، ۱۵ آبان در دیدار با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق در تهران از او خواست تا این کشور به توافق امنیتی‌اش با ایران پایبند باشد. او گفت که انتظار دارد این توافق «با همان انگیزه اولیه استمرار یابد و دچار کُندی نشود».

سپاه پاسداران در یک سال گذشته حمله به مواضع احزاب کرد در اقلیم کردستان عراق را شدت داده بود. مقام‌های امنیتی جمهوری اسلامی می‌گویند که فعالیت مخالفانشان در خاک اقلیم را تحمل نمی‌کنند و به خود حق می‌دهند که به پایگاه‌های آن‌ها حمله کنند.

برخی مقام‌های عراقی و منتقدان جمهوری اسلامی در این کشور همسایه این اقدام‌ها را نقض حاکمیت ملی عراق دانستند.

Ad placeholder