یک روز پس از سالروز قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی رسانههای حکومتی ایران همزمان با اینکه ادعا میکنند «آرامش کامل» در تمامی نقاط کشور برقرار بود، از بازداشتهای فردی و جمعی در شهرهای مختلف خبر دادهاند. در رسانههای دولتی نام هیچ یک از بازداشتشدگان فاش نشده است اما منابع نزدیک به فعالان حقوق بشر هویت برخی از بازداشتشدگان را احراز کردهاند.
بازداشت مادر یلدا آقافضلی
دیدهبان ایران صبح یکشنبه ۲۶ شهریور از بازداشت فهیمه مرادی، مادر یلدا آقافضلی از کشتهشدگان خیزش زن، زندگی، آزادی در تهران خبر داد. جزئیات بیشتری در این باره منتشر نشده است.
پیکر بیجان یلدا آقافضلی، زن ۱۹ سالهای که چهارم آبان ۱۴۰۱ او را بازداشت کردند، دو روز پس از آزادی در خانهاش پیدا شد. حکومت ابتدا مدعی شد او «خودکشی» کرده و در ادامه تناقضگوییهایش علت مرگ او را «مصرف مواد مخدر» اعلام کرد.
آقافضلی در زمان بازداشت در زندان قرچک حبس و در آنجا مانند زنان زندانی دیگر مورد آزار و شکنجه قرار گرفته بود.
نیروهای امنیتی شامگاه شنبه ۲۵ شهریور در تهران لیلا نقدی پری، طراح صحنه سینما و تئاتر را هم بازداشت کردند. پیش از این منابع آگاه به زمانه گفته بودند که علی نورانی، بازیگر، نویسنده و کارگردان تئاتر پس از انتشار چند متن در صفحه شخصی خود در اینستاگرام با یورش ماموران امنیتی در شامگاه شنبه به دست ماموران امنیتی بازداشت شده است. از نهاد بازداشتکننده و محل نگهداری این دو هنرمند اطلاعی در دست نیست.
دهنفر را در اصفهان بازداشت کردند
خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) به نقل از سازمان اطلاعات فرماندهی نیروی انتظامی ایران ادعا کرده است ده تن در اصفهان بازداشت شدهاند.
سازمان اطلاعات فرماندهی نیروی انتظامی ادعا کرده است یکی از بازداشتشدگان در اصفهان «لیدر شبکه آشوب طلب و برنامه اغتشاشات رسانههای معاند» ــ عناوینی که در این سالها برای تمامی معترضان و فعالان از سوی حکومت استفاده شده است ــ بود و ۹ تن دیگر «قصد تخریب اموال دولتی و حمله به اماکن حساس را داشتند.»
ایرنا نام هیچ یک از بازداشتشدگان را اعلام نکرده است.
شش نفر را در بوئینزهرا بازداشت کردند
تسنیم، رسانه وابسته به سپاه پاسداران هم در خبری مشابه از بازداشت شش تن در بوئینزهرا استان قزوین خبر داد.
نام و اتهام این افراد منتشر نشده است اما تسنیم گفته بازداشت شدگان «بنا داشتند در روزهای اخیر تحرکات ضدامنیتی داشته باشند.»
رحمتآباد زادگاه جواد حیدری، معترضی که در شامگاه ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ در قزوین به قتل رسید از توابع شهرستان بوئینزهرا است. رسانههای دولتی اما به صورت مشخص نگفتهاند که محل بازداشت افراد کدام شهر یا روستا بوده است.
از هندیجان تا روستاهای فیروزکوه
در هندیجان واقع در استان خوزستان و یکی از روستاهای فیروزکوه در استان تهران هم سه شهروند به اتهام تبلیغ علیه نظام و تشویق مردم به شرکت در تجمع بازداشت شدهاند.
سازمان اطلاعات فرماندهی نیروی انتظامی در هندیجان ادعا کرده یک شهروند را به دلیل «نشر فراخوان علیه نظام و دعوت به تجمع» بازداشت کرده است.
در فیروزکوه تهران هم فرماندار این شهرستان از بازداشت دو شهروند به اتهام «فراخوان شعار نویسی و تبلیغ علیه نظام» به دست ماموران وزارت اطلاعات خبر داد.
بازداشت حداقل دو زن در تبریز
نیروهای امنیتی در تبریز هم دو زن را بازداشت کردند. رسانههای حکومتی ایران دو شهروند بازداشتشده را «مادر و دختر» معرفی کردند که در صفحه اینستاگرام «اقدام به فراخوان تجمع» در سالروز قتل ژینا (مهسا) امینی کرده بودند.
در یک خبر دیگر از تبریز، فرماندهی انتظامی آذربایجان شرقی مدعی شد «فردی را که قصد ایجاد انفجار در یکی از میادین تبریز برای کشتهسازی با تعدادی کپسول گاز دستکاریشده، داشت» بازداشت شده است.
بازداشت دو نفر در سقز
صبح روز یکشنبه فرماندار سقز از بازداشت حداقل دو تن در زادگاه ژینا امینی خبر داد. او افراد بازداشتشده را به همکاری با رسانههای خارجی و انتشار تصاویر شهروندان در «رسانههای معاند» متهم کرد و گفت آنها «از عناصر اصلی دخیل در انتشار تصاویر شهروندان، کارکنان ادارات، پیمانکاران و نصابان دوربینهای ترافیکی در رسانههای معاند» بودند.
نیروهای امنیتی در آستانه سالروز قتل ژینا امینی اقدام به نصب دروبینهای چهرهنگار در معابر عمومی سقز و چند شهر دیگر کردستان کردند.
در یاسوج هم حداقل یک فعال حقوق زنان و بازیگر تئاتر به نام شیدا صابری بازداشت شده است. منابع نزدیک به فعالان حقوق بشر گفتهاند که او در روز ۲۵ شهریور هنگامی که یک پلاکارد اعتراضی در دست داشت، در میدان هفتتیر یاسوج به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد.
در شامگاه شنبه نیز خبر بازداشت ۱۵ تن در دهدشت استان کهگیلویه و بویراحمد و دهها تن در شهرهای مختلف استانهای کردستان، آذربایجانغربی، کرمانشاه و ایلام منتشر شد. همینطور ادعا شد در کرج یک «فرد دو تابعیتی» به دست سپاه پاسداران شناسایی شده است.
حداقل دو تن از بازداشت شدگان به نامهای محمود صفدری و آرمان سهرابی معلم بودند. هانیه توسلی، بازیگر سینما هم در شامگاه شنبه بازداشت شد. ظهر یکشنبه به وقت تهران محمود صفدری و هانیه توسلی آزاد شدند. از سرنوشت سایر بازداشتشدگان که احتمال میرود شمار آنها افزایش یابد، هنوز اطلاعی در دست نیست.