وزارت اقتصاد گروه طالبان شنبه گذشته ۳ دی/۲۴ دسامبر به موسسههای داخلی و بین المللی دستور داده که کار تمام کارمندان زن را متوقف کنند. بخشنامه حکومتی به امضای قاری دین محمد حنیف، سرپرست وزارت اقتصاد طالبان رسیده و به موسسههای غیردولتی ارسال شده است. در نامه وزارت اقتصاد گروه طالبان آمده است که به دلیل عدم رعایت حجاب و سایر قوانین و مقررات این گروه در موسسههای دولتی و غیر دولتی، زنان از کار در آنها منع میشوند.
گروههای کمکرسان بزرگ بینالمللی روز یکشنبه پس از آنکه طالبان همه سازمانهای غیردولتی خارجی و داخلی را از استخدام زنان منع کردند، فعالیتهای خود را در افغانستان به حالت تعلیق درآوردند.
افغانستان با یکی از بدترین بحران های بشری در جهان مواجه است. سازمانهای غیردولتی مانند سازمان حفاظت از کودکان، شورای پناهندگان نروژ، CARE، کمیته بینالمللی نجات و Afghanaid بعد از تسلط طالبان بر افغانستان در ارائه کمک به میلیونها نفر نقش داشتند. سازمان حفاظت از کودکان، کمیته بینالمللی نجات و CARE در بیانیه مشترکی اعلام کردند:
«ما نمیتوانیم بدون کارمندان زن خود به طور مؤثر به کودکان، زنان و مردانی که در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز مبرم دارند، دسترسی داشته باشیم.»
افغاناید نیز در بیانیهای جداگانه اعلام کرد این گروه با سازمان ملل و سایر سازمانهای غیردولتی در حال رایزنیست اما فعلا فعالیتهای خود در افغانستان را متوقف میکند.
کمیته بینالمللی نجات که بیش از هشت هزار نفر از جمله سه هزار زن افغانستانی را در استخدام خود دارد اعلام کرد به دلیل منع فعالیت زنان در موسسات خصوصی و دولتی ناگزیر است که فعالیت خود را متوقف کند. در این بیانیه آمده است:
«اگر ما اجازه استخدام زنان را نداشته باشیم، نمیتوانیم کمکها را به نیازمندان تحویل دهیم.»
واکنشهای گسترده در سطح جهان
تام وست، نماینده ویژه ایالات متحده امریکا در امور افغانستان، یک روز پس از صدور دستور منع کار زنان از سوی طالبان در توییتی نوشت:
«فرمان طالبان که زنان را از کار در سازمان های مردم نهاد منع میکند، بسیار غیرمسئولانه است. این تصمیم خطرات مرگباری را برای میلیونها انسانی که به کمکهای حیاتی متکی هستند، به بار میآورد. طالبان ابتداییترین مسئولیتهای خود را در برابر مردم خود نادیده میگیرند.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز تصمیم زنستیزانه طالبان را «یک اقدام ویرانگر برای افغانستان» خواند و هشدار داد که منع استخدام زنان میتواند روند ارسال کمکهای حیاتی بشردوستانه به میلیونها شهروند افغانستان را با چالش مواجه سازد.
اتحادیه اروپا نیز از تصمیم طالبان برای ممانعت از کار زنان در موسسهها انتقاد کرده است. سخنگوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که منع زنان از کار در موسسههای غیردولتی به معنای اعمال محدودیت جدی حقوق بشر و آزادیهای زنان افغانستان است.
ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، منع کار زنان در افغانستان در حکومت طالبان را بیانگر نادیده گرفته شدن کامل حقوق زنان خوانده است. سفارت استرالیا برای افغانستان نیز تعلیق کار زنان در موسسهها را به زیان شهروندان فقیر کشور توصیف کرده و گفته است که این دستور طالبان خلاف اصول بشردوستانه است و زنان را بیشتر به حاشیه میراند.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد، یکشنبه ۵ دی یادآوری کرد که توقف کار زنان در سازمانهای محلی و بینالمللی در افغانستان روند ارایه کمکهای بشردوستانه و حیاتی به ۲۸ میلیون نیازمند را تضعیف خواهد کرد. سازمان ملل متحد ارایه موثر کمکهای بشردوستانه را نیازمند حضور امن و بدون مانع امدادگران بهویژه زنان دانست.
جمعه هفته گذشته وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در نامهای به همه دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان اعلام کرد که دختران «تا اطلاع ثانوی» حق ادامه تحصیل در دانشگاهها را نخواهند داشت. دهها تن از زنان افغانستانی در اعتراض به این تصمیم طالبان به خیابانهای کابل آمدند.