در آستانه دو ماهگی جمعه خونین زاهدان که سر آغاز اعتراضات هفتگی بلوچ‌ها در زاهدان و چند شهر دیگر بلوچستان شد، هیئت وزیران جمهوری اسلامی فرمانده قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران را به عنوان استاندار جدید سیستان و بلوچستان معرفی کرد.

محمد کرمی که از سال ۱۳۹۸ فرمانده قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران بود؛ قرارگاهی که دو سپاه سلمان و ثارالله در استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان را تحت کنترل دارد. کرمی جایگزین حسین مدرس خیابانی شد که ۱۵ ماه در مقام عالی‌ترین نماینده دولت در سیستان و بلوچستان حضور داشت.

انتصاب کرمی به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان در شرایطی که اعتراضات هفتگی در زاهدان برای سیزدهمین هفته پیاپی ادامه یافت، می‌تواند یک تصمیم کاملا امنیتی برای کنترل بیشتر و سرکوب شدیدتر در بلوچستان باشد.

در روز جمعه دوم دی صدها تن در زاهدان و راسک به خیابان آمدند، علی خامنه‌ای را دیکتاتورترین دیکتاتور تاریخ نامیدند و شعار دادند مرگ بر سپاهی و مرگ بر بسیجی.

بر بنیاد گزارش سازمان‌های حقوق بشری نیروهای امنیتی از هشتم مهر تا پایان آذر حداقل ۱۲۰ تن از معترضان در استان سیستان و بلوچستان را به قتل رساندند. سازمان حقوق بشر برای ایران کشتار معترضان در روزهای هشتم و سیزدهم مهر زاهدان را مرگ‌بارترین سرکوب سال نامگذاری کرده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در آبان ماه یک هیئت از افراد تحت فرمان خود را برای گفت‌وگو با عبدالحمید اسماعیل‌زهی، بالاترین شخصیت مذهبی سنی در ایران به زاهدان فرستاد. پس از بازگشت این هیئت مشخص شد نتوانسته رضایت رهبران مذهبی در بلوچستان را به دست آورد. اسماعیل‌زهی که عملکرد مدرسه تحت مدیریت او با انتقاد گسترده زنان بلوچ روبه‌رو است، پس از دیدار با نمایندگان خامنه‌ای گفت که نباید با زبان تهدید با مردم سخن گفت یا به آن‌ها دیه و رشوه پیشنهاد داد.

بر اساس روایت رسانه‌های حکومتی شورای عالی امنیت ملی برای آنچه که «دلجویی» و حل مشکل به وجود آمده در سیستان و بلوچستان چند راه حل پیشنهاد کرده که بخشی از آن‌ها، از جمله تغییر فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان اجرا شده است.

سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران محروم‌ترین استان ایران به شمار می‌رود. بخش گسترده‌ای از این استان و بخش‌هایی از استان‌های کرمان و هرمزگان که بافت غالب جمعیتی آن را بلوچ‌ها تشکیل می‌دهند به لحاظ شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی محروم‌ترین مناطق ایران به شمار می‌روند.

از میانه دهه ۸۰ خورشیدی امنیت مرزهای شرقی ایران به صورت کامل به سپاه پاسداران واگذار شد و همین تصمیم بلوچستان در جنوب سیستان و بلوچستان را به یک منطقه امنیتی و نظامی تبدیل کرد که بارها به صحنه درگیری جمهوری اسلامی با گروه جیش‌العدل که یک گروه مسلح مذهبی تندرو بود، بدل شد.