اورهان پاموک، نویسنده نام‌آشنای ترک در مقاله‌ای که در روزنامه “زوددویچه تسایتونگ”، چاپ آلمان منتشر کرد، تظاهرات مردم در میدان تقسیم، در استانبول را امیدبخش خواند.

او که جایزه نوبل ادبی در سال ۲۰۰۶ را از آن خود کرده است، نوشت: “احساس امید می‌کنم و اعتماد، وقتی که می‌بینم مردم در استانبول نه از حق شهروندی‌شان مبنی بر تظاهرات در میدان تقسیم صرف‌نظر کرده‌اند و نه حاضرند از یادمان‌هاشان چشم بپوشند.”

اورهان پاموک اعتراضات در ترکیه را امیدبخش خواند
اورهان پاموک اعتراضات در ترکیه را امیدبخش خواند

پاموک دولت اردوغان را به کنش انحصارطلبانه در برابر مردم متهم کرد و نوشت که این‌گونه کنش‌ها نشانه‌ای است از تمایل دولت به خودکامگی.

از چند هفته پیش تاکنون مردم در اعتراض به تخریب پارک گزی در میدان تقسیم در استانبول اجتماع کرده‌اند. دولت اردوغان اما تلاش کرد با خشونت اراده مردم را در هم بشکند و به تظاهرات صلح‌جویانه اما اعتراض‌آمیز آنان پایان دهد، اما به‌زودی این تظاهرات به شهرهای دیگر ترکیه سرایت کرد و فراگیر شد.

تظاهرکنندگان اردوغان را متهم به خودکامگی می‌کنند و می‌گویند او قصد دارد ترکیه سکولار را به ترکیه اسلامگرا بدل کند.

پاموک نوشت یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات دولت این بود که پیش از تخریب پارکی که در مجاورت میدان تقسیم قرار دارد، نظر مردم را جویا نشد.

او در ادامه افزود مردم از این مکان‌های عمومی خاطره دارند و دولتمردان نمی‌توانند با خودکامگی خاطرات مردم از مکان‌های عمومی را به خواست و پسند خود تحریف کنند.

پاموک در این مقاله بارها بر بار عاطفی میدان تقسیم و اهمیت مکان‌های عمومی در حافظه جمعی مردم تأکید کرده است.