سه هفته قبل انفجار بمبی در خیابان «استقلال» استانبول بهانه‌ای به دست دولت اسلام‌گرای ترکیه برای بمباران شمال سوریه داد. از ۲۰ نوامبر ۲۰۲۲، ترکیه با هواپیماهای جنگنده پایگاه‌های یگان‌های مدافع خلق (ی‌.پ.گ) و حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در شمال سوریه و عراق را بمباران کرده است.

 آنکارا یگان‌های مدافع خلق را مسئول حمله به استانبول جلوه داده است. شبه‌نظامیان «ی پ گ» اما قویاً این اتهام را رد کرده‌اند. هفته گذشته یک مقام ارشد دولت ترکیه در مصاحبه با رویترز از آمادگی نیروی زمینی ترکیه برای حمله به شمال سوریه خبر داده بود. سخنگوی پنتاگون اما اعلام کرد که حمله ارتش ترکیه به شمال سوریه دستاورهای جنگ علیه گروه دولت اسلامی (داعش) را به خطر می‌اندازد.  لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا سپس چهارشنبه گذشته در تماسی تلفنی با خلوصی آکار، همتای ترکیه‌ای خود، «مخالفت شدید» واشنگتن با عملیات نظامی جدید آنکارا در سوریه را به اطلاع او رساند.

به گزارش خبرگزاری رویترز خلوضی آکار، وزیر دفاع ترکیه در جمع خبرنگاران در آنکارا درباره عملیات زمینی احتمالی نیروهای مسلح ترکیه در شمال سوریه گفت:

«آنها از ما خواستند که در این تصمیم بازنگری کنیم. ما نیز حساسیت‌های خود را توضیح دادیم و خواستار عمل به وعده‌ها شدیم. تأکید کردیم که آنها نیز باید ما را درک کنند.»

پنتاگون در اطلاعیه‌ای اعلام کرده است که آستین در گفت‌وگوی تلفنی با آکار خواستار تنش‌زدایی شده و در همان حال مراتب همدردی خود با خانواده کشته‌شدگان بمب‌گذاری اخیر در استانبول را ابراز داشته است.

وزیر دفاع ترکیه در ادامه با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی با همتای آمریکایی خود گفت:

«به کشورهای متحد هشدار دادیم که به هر دلیلی از گروه‌های تروریستی “پ.ک.ک”، “ک.ج.ک” و “ی.پ.گ” حمایت نکنند. آنها نباید از پرچم‌ها و لباس‌های خود به گونه‌ای استفاده کنند که تشخیص آنها از تروریست‌ها دشوار باشد.»

دولت ترکیه یگان‌های مدافع خلق را شاخه‌ای از پ.ک.ک می‌داند. یگان‌های مدافع خلق اما بخشی از ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا در شمال سوریه هستند. در حالی‌که ایالات متحده و اتحادیه اروپا پ.ک.ک را یک گروه تروریستی می‌دانند.

گی‌یر پدرسن، نماینده سازمان ملل در امور سوریه گفته است، حمله نظامی ارتش ترکیه به شمال سوریه نه تنها موجب افزایش خسارت ویران‌کننده برای مردم سوریه می‌شود، بلکه ثبات منطقه را نیز به خطر خواهد انداخت.

نماینده سازمان ملل در امور سوریه با اشاره به اینکه عملیات نظامی گسترده یک‌جانبه آثار غیرمستقیمی بر تمامی حوزه‌ها می‌گذارد، از همه طرف‌ها خواسته بود خویشتنداری پیشه کنند و برای توقف درگیری‌ها و تداوم همکاری برای مبارزه با «تروریسم» مطابق با قوانین بین‌المللی اقدام کنند. 

به گزارش خبرگزاری آناتولی، صبح جمعه ۲ دسامبر/ ۱۱ آذر نشست شورای امنیت ملی ترکیه درباره حملات آنکارا به سوریه و احتمال انجام حملات زمینی به این کشور به ریاست رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور در مجتمع بش‌تپه آنکارا برگزار شد.

شورای امنیت ملی ترکیه با صدور بیانیه‌ای پس از برگزاری این نشست تأکید کرد:

«هیچ گروه تروریستی اجازه حضور و فعالیت در منطقه ما را نخواهد داشت و هر اقدام لازم برای این منظور انجام خواهد شد.»