روسیه روز جمعه ۱۸ شهریور/ ۹ سپتامبر اعلام کرد که در حال اعزام نیروهای کمکی به منطقه خارکف در شرق اوکراین است. این تجدید آرایش پس از آن صورت میگیرد که مقامهای نظامی اوکراین از بازپسگیری بخشهایی از مناطق شرق و جنوب این کشور خبر دادند. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین هم روز پنجشنبه گفت که نظامیان این کشور ظرف یک هفته نخست ماه سپتامبر، هزار کیلومتر مربع از مناطق شرق و جنوب این کشور را از نیروهای روسی پس گرفتهاند.
یک مقام محلی وابسته به روسیه در منطقه خارکف روز جمعه اعلام کرد که غیرنظامیان از سه منطقه تحت کنترل روسیه در این منطقه که در معرض تهدید ضد حمله اوکراین قرار گرفتهاند، تخلیه میشوند.
روز جمعه، رسانههای دولتی روسیه تصاویری از ستونهایی از تانکها، خودروهای پشتیبانی و توپخانه روسی را منتشر کردند که در مسیر جادههای آسفالت شده و مسیرهای خاکی حرکت میکردند و عازم شرق اوکراین بودند. ولودیمیر زلنسکی، هم روز جمعه گفت که نیروهای نظامیاش بیش از ۳۰ شهرک را در منطقه خارکف آزاد کردهاند و درگیریها در شرق دونباس و جنوب ادامه دارد.
ساعاتی بعد، ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین اعلام کرد که به دلیل حملات سنگین روسیه از نزدیکی ۱۰ شهرک عقبنشینی کرده است. این ستاد گفته است که نیروهای روسیه در ۲۴ ساعت گذشته بیش از ۱۲ حمله موشکی و بیش از ۱۲ حمله هوایی به خاک اوکراین انجام دادهاند.
در رویدادی دیگر، گلولهبارانی که به نیروهای روسیه نسبت داده شده، زیرساختهای برق را در انرودار، شهر اوکراینی که کارکنان نیروگاه هستهای زاپوریژژیا تحت کنترل روسیه در آن زندگی میکنند، ویران کرده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی روز جمعه گفت که گلولهباران این منطقه، تهدیدی فزاینده برای نیروگاه هستهای محسوب میشود.
ناظر هستهای سازمان ملل متحد گفت که شرایط در نیروگاه هستهای زاپوریژژیا به طور فزایندهای متزلزل است و باید فوراً یک منطقه امن در اطراف آن ایجاد شود تا از یک فاجعه هستهای جلوگیری شود. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه گفت که شانس اندکی برای برقراری مجدد جریان برق پایدار از خارج از این نیروگاه وجود دارد و اپراتور اوکراینی در حال بررسی تعطیلی تنها رآکتور فعال باقیمانده است.
همزمان و با ادامه فشار اروپا به روسیه، کمیسیون اروپا از کشورهای اتحادیه اروپا خواسته است تا شرایط اعطای ویزا به مسافران روس را مورد ارزیابی مجدد قرار دهند و پرونده متقاضیانی را که تهدیدی امنیتی هستند رد کنند. ایلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اتحادیه اروپا روز جمعه گفت:
«ما نباید سادهلوح باشیم، هدف پوتین نابود کردن اتحادیه اروپا است و او مایل است در جایی که ما ضعیفتر هستیم به ما حمله کند.»
وزیران دارایی اتحادیه اروپا هم از اعطای وام ۵ میلیارد یورویی به اوکراین برای کمک به حفظ مدارس، بیمارستانها و سایر عملیاتهای مورد نیاز این کشور در بحبوحه تهاجم روسیه حمایت کردند. این وام که روز جمعه مورد توافق قرار گرفت، با ضمانت کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعطا میشود و بخشی از بسته کلی ۹ میلیارد یورویی است که در ماه می اعلام شد.
اتحادیه اروپا هم گفت که در روزهای آینده تدابیر بیسابقهای برای مقابله با شوک قیمت انرژی در نتیجه جنگ روسیه علیه اوکراین اتخاذ میکند، از جمله سقف بحثبرانگیز قیمت گاز که میتواند کرملین را بیشتر عصبانی کند. وزرای انرژی اروپا، کمیسیون اروپا را موظف کردند تا چند روز آینده راهکارهایی برای تخصیص بودجه اضطراری برای مصرفکنندگانی که در تقلا برای پرداخت قبوض فراینده انرژی هستند، تدوین کند.
تحریمهای اروپا علیه روسیه به خودمان لطمه زده است
شهریور ۲۱, ۱۴۰۱
نخست وزیر یونان: کشورهای غربی پیامدهای منفی اعمال تحریمها علیه روسیه را درک کردهاند اما قصدی برای تغییر راهبردهای خود ندارند.
رئیسجمهور مجارستان: ما به نفع تحریم رای دادیم، اما همواره تاکید کردهایم که این سیاست نامناسب است. باید متوجه باشیم که میخواهیم به چه کسانی ضربه بزنیم.
به گزارش فارس، وی که در یک کنفرانس خبری صحبت میکرد، افزود: «تحریمهایی که علیه روسیه اعمال شده برگشته و به اقتصاد کشورهای اروپایی لطمه زده است».
نخست وزیر یونان گفت: «اروپا تا کجا آماده ادامه شرایط کنونی بوده و اگر اروپا راهی برای توقف جنگ انرژی با روسیه پیدا نکند، همه چیز به حالت بیثباتی کامل خواهد رسید».
وی ادامه داد: «از همان لحظه نخست که تحریمهای بسیار گسترده علیه روسیه اعمال کردیم و دوست دارم بگویم که جدیترین تحریمهایی بوده که تا کنون اعمال کردهایم، همان وقت میدانستیم که کشورمان وارد یک عملیات پیچیده شده است. ما هشدار داده بودیم که این بهای انتخاب ما خواهد بود».
میتسوتاکیس گفت: «همه میدانستند که روسیه میتواند از گاز به عنوان سلاح استفاده کند».
از سوی دیگر «کاتالین نواک» رئیسجمهور مجارستان جمعه (نهم سپتامبر) در کنفرانس خبری مشترک با «الکساندر ووچیچ» همتای صرب خود گفت تحریمهای اتحادیه اروپا به جای روسیه اروپا را هدف قرار داده است.
نواک گفت: مجارستان یکی از اعضای اتحادیه اروپاست، بنابراین ما به نفع تحریم رای دادیم، اما همواره تاکید کردهایم که این سیاست نامناسب است. باید متوجه باشیم که میخواهیم به چه کسانی ضربه بزنیم. همانطور که میبینیم پیامدهای تحریمهای ضد روسیه بر کشورهای سراسر اروپا در حال تاثیرگذاری زیرا قیمتها و تورم در حال افزایش است.
وی افزود: کسانی که تحریم را پیشنهاد کردند انتظار داشتند تحریمها بر روسیه اثر بگذارد ، اما هرگز این اتفاق نیافتاد./
mashang / 12 September 2022