Ad placeholder

پژوهش جدیدی نشان می‌دهد که افزایش سطح آب دریاها به دلیل ذوب کلاهک یخی گرینلند دیگر اجتناب‌ناپذیر و قطعی است.

https://www.radiozamaneh.com/575582/

بنا به این پژوهش که در ژورنال “نیچر کلایمت چینج” منتشر شد، گرمایش جهانی با ذوب ۱۱۰ تن یخ از یخسار گرینلند به افزایش حداقل ۲۷ سانتیمتر سطح آب دریاهای آزاد خواهد انجامید. این حداقل مطلق است و مقدار واقعی بیش از این خواهد بود.

روند ذوب شدن هنوز ادامه دارد و مشخص نیست افزایش سطح آب چه زمانی دقیقاً رخ خواهد داد اما دانشمندان می‌گویند بخش اعظم آن را در قرن جاری خواهیم دید.

یخسارها و یخچال‌های دیگر نیز در حال ذوب شدن هستند و آنها نیز به افزایش سطح آب دامن خواهند زد.

روش‌شناسی پژوهش جدید که با اتکا بر تصویرهای ماهواره‌ای صورت گرفته است، روشی محافظه‌کارانه است و حداقل مطلق میزان افزایش آب دریاها بر اثر ذوب یخ در گرینلند (۲۷ سانتیمتر) را نشان می‌دهد. دانشمندان اما می‌گویند میزان واقعی ــ که احتمالاً در ظرف همین قرن جاری با آن مواجه خواهیم شد ــ دو برابر این مقدار است.

Ad placeholder

۲۷ سانتیمتر حداقل مطلق است زیرا تنها تأثیر گرمایش زمین تا کنون را در نظر گرفته است اما روند گرمایش زمین رو به تشدید و وخامت می‌رود.

اگر با پیشروی گرمایش زمین میزان ذوب یخ در ۲۰۱۲ که رکورد بود، به امری عادی بدل شود، آنگاه میزان افزایش سطح آب دریاهای آزاد بر اثر ذوب گرینلند به ۷۸ سانتیمتر خواهد رسید.

دانشمندان سال پیش نیز هشدار داده بودند که یخسار گرینلند در آستانه عبور از نقطه تحول اقلیمی است.

https://www.radiozamaneh.com/671675/

قطه تحول یا نقطه بحرانی (tipping point) در اقلیم‌شناسی به نقطه‌ای گفته می‌شود که لحظه حدی گذار از یک وضعیت طبیعی باثبات به وضعیت طبیعی باثبات دیگری است. به عبارت دیگر، تغییرات اقلیمی رخ‌داده در یک سیستم طبیعی بازگشت‌ناپذیر خواهند شد.

گمان می‌رود که برخی یخسارها در جنوبگان همچون گرینلند از نقطه تحول گذشته‌اند و با ذوب شدن به افزایش سطح دریاها در قرن‌های آینده خواهند انجامید.

میلیون‌ها تن در منطقه‌های ساحلی زندگی می‌کنند. با افزایش سطح آب دریاها در طی این قرن چالش‌های بسیاری رخ خواهد داد، به‌ویژه اینکه حیات ساکنان مناطق ساحلی پست به خطر خواهد افتاد. ۳۰ درصد جمعیت انسان‌ها در چنین مناطقی زندگی می‌کنند.

چالش‌های دیگر عبارتند از: افزایش پدیده‌های حاد اقلیمی همچون سیلاب‌های عظیم و افزایش تخریب زیرساخت‌های نزدیک به ساحل‌ها و نفوذ آب شور به فاضلاب‌ها و خودداری کردن شرکت‌های بیمه از ارائه بیمه سیل و …

در هر صورت،‌ شهرهای همچون اسکندریه مصر، ونیز ایتالیا، بانکوک تایلند، نیویورک ایالات متحده در میان بسیاری شهر بزرگ خواهند بود که باید خود را برای پیامدهای افزایش سطح آب دریاها آماده کنند.

سال گذشته گروهی از دانشمندان دانمارکی هشدار دادند که افزایش سطح آب دریاها بر اثر گرمایش زمین تا پایان این قرن می‌تواند به حد فاجعه‌بار ۱,۳۵ متر برسد. بدترین سناریوی مدل مورد استفاده دانشمندان پنل اقلیمی ملل متحد حداکثر افزایش سطح آب دریاها را ۱,۱ متر در نظر گرفته بود.

بنا به یافته‌های پژوهشگران انستیتو نیلز بور دانشگاه کپنهاگ دانمارک، افزایش سطح دریاها سریع‌تر و بیش‌تر از پیش‌بینی‌های قبلی است.

۸ مه ۲۰۲۰ نیز بیش از ۱۰۰ دانشمند اقلیمی اذعان کردند افزایش سطح دریاها سریع‌تر از پیش‌بینی دانشمندان پنل ملل متحد رخ می‌دهد.

هم‌اکنون سالانه دست‌کم ۴ میلیمتر به سطح آب دریاها افزوده می‌شود اما این نرخ در سال‌ها و دهه‌های آینده به دلیل گرمایش زمین افزایش خواهد یافت.

Ad placeholder

Ad placeholder