حزب سوسیالیست پرتغال در انتخابات پارلمانی ۱۰ بهمن / ۳۰ ژانویه ۴۱,۶۸ درصد آرا را به دست آورد و به این ترتیب با دست‌کم ۱۱۷ کرسی از ۲۳۰ کرسی پارلمان اکثریت مطلق را کسب کرد. این حزب نسبت به انتخابات پارلمانی ۲۰۱۹، ۵,۳۳ درصد به آرای خود افزود.

بزرگترین حزب اپوزیسیون، حزب سوسیالیست محافظه کار یا راست میانه (PSD) تحت رهبری نامزد اصلی خود، روی ریو، با افزایش ۱,۵۰ درصدی به آرای انتخابات سه سال پیش خود تنها ۲۹,۲۷ درصد آرا را به‌دست آورد. آرای همه احزاب دیگر تک‌رقمی باقی ماندند.

در این میان پوپولیست‌های راست‌گرا متشکل در حزب «چگا» (کافی است)، به‌رهبری آندره ونتورا در حال رشد هستند. این حزب با افزایش ۵,۸۶ درصدی به آرای خود نسبت به سال ۲۰۱۹ به ۷,۱۵ درصد آرا دست یافت و تعداد نمایندگان خود را از یک به دست‌کم ۱۱ نماینده افزایش داد.

آنتونیو کوشتا که از حمایت بلوک چپ و کمونیست‌ها برخوردار بود در نوامبر سال گذشته به دلیل اختلاف بر سر بر سر بودجه ۲۰۲۲ حمایت این احزاب در پارلمان را از دست داد و بدین ترتیب دولت ائتلافی اقلیت او با شکست رئبه‌رو شد و انتخابات پارلمانی زودهنگام برگزار شد.

این نتیجه با در نظر گرفتن تأثیر همه‌گیری ویروس کرونا بر اقتصاد پرتغال و نظرسنجی‌های اخیر که نشان می‌داد سوسیالیست‌ها برتری خود را از دست داده‌اند، غافلگیرکننده بود. با پیروزی مطلق حزب سوسیالیست پرتغال، این کشور یک دولت باثبات برای اعمال بودجه‌های مورد نظرش خواهد داشت.

آنتونیو کوشتا بامداد دوشنبه ۱۱ بهمن / ۳۱ ژانویه در نخستین سخنرانی خود گفت:

«اکثریت مطلق به معنای قدرت مطلق نیست. به معنای حکومت کردن به تنهایی نیست. این یک مسئولیت فزاینده است و به معنای حکومت با و برای همه پرتغالی‌ها است.»

پس از نظرسنجی‌های هفته گذشته، کوشتا اذعان کرده بود که پرتغالی‌ها نمی‌خواهند اکثریت مطلق را به او بدهد. او گفته بود آماده است تا با احزاب همفکر خود ائتلاف کند. این ائتلاف اکنون دیگر ضرورتی ندارد.

آنتونیو کوشتا از سال ۲۰۱۵ به عنوان نخست‌وزیر در پرتغال قدرت را در دست دارد.

یک دولت باثبات می‌تواند چشم‌انداز مطلوبی برای دسترسی پرتغال به بسته ۱۶,۶ میلیارد یورویی (۱۸,۷ میلیارد دلاری) کمک‌های اتحادیه اروپا به‌منظور بهبود تأثیرات منفی همه‌گیری کرونا بر اقتصاد این کشور داشته باشد.

در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه پرتغال حدود ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر واجد شرایط شرکت بودند و به‌رغم شیوع کرونا میزان مشارکت نسبت به چهار انتخابات گذشته رکورد شکست و ۵۷ درصد شد. در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۹ میزان مشارکت ۵۳ درصد بود.