ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، شهروند دو تابعیتی زندانی در ایران، همزمان با دهمین روز اعتصاب غذای خود خواستار اقدام جدی دولت بریتانیا برای بازگرداندن همسرش به این کشور شد.

رتکلیف از روز ۲۴ اکتبر/ دوم آبان ماه برای بار دوم در طول پنج سال گذشته، برای آزادی همسرش اعلام اعتصاب غذا کرده است تا دولت و به طور مشخص وزیر امور خارجه بریتانیا را متقاعد کند برای آزادی همسرش در ایران تلاش بیشتری انجام دهد. این تحصن و اعتصاب غذا در مقابل ساختمان وزارت امور خارجه بریتانیا با وجود هوای سرد لندن همچنان ادامه دارد.

ریچارد رتکلیف دو سال پیش و در آستانه نخست‌وزیری بوریس جانسون، به مدت ۱۵ روز در برابر سفارت ایران در لندن دست به اعتصاب غذا زد که به بازگردانده شدن دخترش گابریلا به خانه منجر شد.

او درباره دلایل اعتصاب غذای دوم خود به رسانه‌های داخلی بریتانیا گفته:

«بار اول برای آزادی همسرم جلوی سفارت ایران در لندن اعتصاب غذا کردم، اما این بار برای جلب توجه دولت بریتانیا دست به اعتصاب غذا زدم چرا که معتقدم دولت به‌اندازه کافی این موضوع را پیگیری نمی‌کند.»

رتکلیف با اشاره به دیدار خود با لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا در روزهای گذشته، گفته است:

«آنچه ما خواهان آن هستیم، عمل است نه گفتار. در آن دیدار چیزی به ما گفته نشد و او [لیز تراس] گفت که به رویکرد فعلی خود ادامه خواهد داد. با وجود اینکه من در اعتصاب غذا هستم اما فکر نمی‌کنم دولت رویکرد جدی در این زمینه اتخاذ کند.»

رتکلیف اعلام کرده تا زمانی که پاسخ امیدوار کننده‌ای از سوی دولت کشورش دریافت نکند، به اعتصاب غذای خود ادامه خواهد داد.

این در حالی‌ست که ذبیح‌الله خداییان، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی در نشست خبری روز چهارشنبه پنجم آبان ۱۴۰۰ خود گفت نازنین زاغری دو محکومیت داشته که محکومیت قبلی او تحت مراقبت الکترونیکی به اتمام رسیده، اما محکومیت دیگر قطعی شده او، هنوز برای اجرا به دایره اجرای احکام دادسرا واصل نشده و به اجرا درنیامده است.

۲۴ مهر ۱۴۰۰، سایت خبری امتداد به نقل از حجت کرمانی، وکیل مدافع نازنین زاغری خبر داد که شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، احکام حبس و ممنوع‌الخروجی نازنین زاغری، زندانی سیاسی و شهروند دو تابعیتی ایرانی-بریتانیایی را بدون برگزاری جلسه رسیدگی، عینا تأیید کرده است.

زاغری پیش‌ از این در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس تعزیری و یک سال ممنوعیتِ خروج از کشور محکوم شده بود.

دادگاه انقلاب تهران احکام مجازات یاد شده را بابت اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» از طریق شرکت در تجمع مقابل سفارت ایران در لندن در سال ۱۳۸۸ و مصاحبه با شبکه بی‌بی‌سی فارسی در همان سال صادر کرده است.

قطعی شدن احکام جدید برای نازنین زاغری در حالی‌ست که او از روز ۱۵ فروردین ۱۳۹۵ هنگام خروج از ایران در فرودگاه خمینی تهران به دست نیروهای حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و سپس به اتهام‌های متعدد از جمله «براندازی نرم» و همکاری با «مؤسسات معاند» به پنج سال زندان محکوم شد. او در اواسط اسفندماه سال گذشته و پس از اتمام دوران محکومیتش از زندان آزاد شد.

زاغری در سال‌های گذشته با بنیاد تامسون-رویترز، شعبه خیریه خبرگزاری رویترز همکاری داشته است.

ریچارد رتکلیف در سال‌های گذشته بارها اعلام کرده همسرش یک زندانی عادی نیست بلکه توسط دولت ایران به گروگان گرفته شده است.

زاغری روز سوم مهر ماه سال جاری در یک تماس تلفنی با وزیر خارجه بریتانیا از او خواسته بود تا با پرداخت بدهی این کشور به دولت ایران، زمینه آزادی او فراهم شود.

روزنامه گاردین در مهر ماه ۹۸/ سپتامبر ۲۰۱۹، نوشته بود که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق ایران در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل به خبرنگاران گفته بریتانیا پیشنهاد داده بود که در ازای آزادی نازنین زاغری بدهکاری ۴۰ ساله این کشور به جمهوری اسلامی را خواهد پرداخت اما چون این کار را نکرده، زاغری در زندان مانده است.

بریتانیا در شهریور ماه همان سال، بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی خود را به ایران پذیرفت. ایران این پول را در سال ۱۹۷۶ برای خرید صدها تانک چیفتن از بریتانیا پرداخت کرده است اما پس از انقلاب ۱۳۵۷ بخش عمده‌ای از تانک‌ها تحویل نشده و در نهایت به دولت وقت عراق فروخته شد.

بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا در اردیبهشت ماه/ ماه مه امسال و در جریان در یک کارزار انتخاباتی پارلمانی در این کشور اعلام کرده بود تمام تلاشش را برای آزادی زاغری انجام خواهد داد اما پرونده این زندانی با مسأله بدهی دولت بریتانیا به ایران «دو موضوع کاملا جدا از هم» محسوب می‌شوند.