بهگزارش گاردین، مذاکرات برای تخلیه ۱,۱ میلیون بشکه نفت خام تخمینی در نفتکش «افاساو سیفر» که از سال ۲۰۱۷ در دریای سرخ رها شده و در حال پوسیدگی است، ادامه دارد. میزان نشت نفت از این کشتی احتمالاً چهار برابر میزان نشت نفت از نفتکش اکسون والدز در خلیج آلاسکا در سال ۱۹۸۹ خواهد بود. در این حادثه ۲۵۷ هزار بشکه نفت به دریا ریخته و موجب مرگ بیش از ۳۰۰ هزار پرنده و بسیاری از آبزیان و ماهیها شد.
بر اساس آخرین تحقیقات که با نتایج مطالعات قبلی تفاوت دارد، نشت نفت از نفتکش «افاساو سیفر» بسیار فراتر از یمن گسترش خواهد یافت و ویرانیهای زیستمحیطی را به عربستان سعودی، اریتره و جیبوتی خواهد کشاند.
مذاکرات سه جانبه بین حوثیهای یمن، دولت این کشور و سازمان ملل بهرغم هشدارهای مکرر، از جمله هشدار شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر تأثیر انفجار این نفتکش، یا شکاف برداشتن آن و آغاز نشت نفت، به شکست انجامیده است. مقامات سازمان ملل نتوانستند ضمانتهایی برای نگهداری این کشتی، از جمله بدنه پوسیده آن که در حال حاضر توسط یک گروه هفت نفره نظارت میشود، بهدست آورند.
نتایج تحقیقات که روز دوشنبه در مجله Nature Sustainability منتشر شد، نشان میدهد که نشت نفت احتمالاً ظرف دو هفته منجر به بسته شدن بنادر حدیده و صلیف در دریای سرخ میشود و انتقال ۲۰۰ هزار تن سوخت به یمن، معادل ۳۸ درصد سوخت این کشور را تهدید میکند. همچنین قیمت سوخت به احتمال زیاد تا ۸۰ درصد افزایش مییابد و نبود سوخت برای تصفیهخانههای آب منجر به محرومیت ۸ میلیون یمنی از آب جاری میشود. در صورت آلوده شدن تصفیهکنندههای آب در منطقه نیز حدود دو میلیون نفر دسترسی به آب را از دست خواهند داد.
اگرچه پیشبینی میشود نیمی از نفت نشتشده طی ۲۴ ساعت در دریا تبخیر شود، اما مابقی ظرف ۶ تا ۱۰ روز به ساحل غربی یمن و در مدت سه هفته به بنادر جنوب برسد.
اگر نشت نفت به بندرهای جنوبی مانند عدن برسد، شمار افراد نیازمند به کمکهای غذایی از ۵,۷ میلیون تا ۸,۴ میلیون نفر خواهد رسید. این برآوردها به فصلی که نشت رخ میدهد و میزان نفت بستگی دارد.
این نشت بسته به فصلی که رخ میدهد در مدت یک هفته ۶۶,۵ درصد تا ۸۵,۲ درصد و در مدت سه هفته ۹۳,۵ درصد تا ۱۰۰ درصد ماهیگیری در دریای سرخ یمن را تهدید خواهد کرد.
آلودگی هوا ناشی از نشت نفت همچنین از جمله بر شمار بستری شدن مبتلایان به بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی تأثیر خواهد گذاشت و از ۱۱,۳ میلیون نفر در روز، به هنگام نشت آهسته در زمستان تا ۱۹,۵ میلیون نفر در روز برای نشت سریع تابستان متغیر خواهد بود.
صخرههای مرجانی دریای سرخ، که به دلیل مقاومت منحصر به فرد خود در برابر گرمای آب دریا مورد مطالعه قرار گرفتهاند، نیز تهدید میشوند.
گزارش نشریه Nature Sustainability هشدار میدهد:
«این نشت نفت میتواند مانع از تجارت جهانی از طریق تنگه حیاتی باب المندب شود که در باریکترین نقطه خود ۲۹ کیلومتر عرض دارد و ۱۰ درصد تجارت جهانی کشتیرانی از این تنگه انجام میشود. مناطق محدودشده برای پاکسازی میتوانند مسیر رفت و آمد کشتیها را تغییر دهند و حمل و نقل نیز با تأخیر صورت گیرد زیرا کشتیهایی که در معرض آلودگی نفتی قرار میگیرند نیاز به تمیز شدن دارند.»
گزارش، نشت نفت از نفتکش «افاساو سیفر» را بهدلیل فرسوده شدن بیش از پیش بدنه آن محتمل میداند و میگوید: «یک شکاف موجب میشود که نفت کشتی مستقیماً به دریا بریزد.»
در ماه مه سال ۲۰۲۰ آب دریا به موتورخانه کشتی نفوذ کرد و سیستم اطفاء حریق کشتی نیز غیرفعال است و ممکن است نشت یا آتشسوزی هر لحظه رخ دهد.
گزارش میافزاید:
«نشت میتواند از طریق خراب شدن مداوم بدنه کشتی یا پوسیدگی بدنه آن به دلیل آب و هوای نامناسب ایجاد شود. آتشسوزی میتواند از طریق فشار گازهای فرٌار در کشتی یا حمله مستقیم به آن رخ دهد.»
سازمان ملل برای بازرسی کشتی از حوثیها درخواست مجوز کرده است، اما حوثیها میخواهند که این کشتی تعمیر هم بشود، اقدامی که مستلزم هزینه برای سازمان ملل است که بودجهای در اختیار ندارد.