– شورای حقوق بشر سازمان ملل باید برای رسیدگی به جنایات هیأت مرگ و ابراهیم رئیسی کمیسیون تحقیق مستقل تشکیل دهد.
این جان کلام عبدالکریم لاهیجی، حقوقدان، مدافع حقوق بشر و رئیس افتخاری فدراسیون بینالمللی جوامع حقوق بشر، در گفتوگو با زمانه است.
متن کامل این گفتوگو فردا (چهارشنبه ۳۰ ژوئن/ ۹ تیر) منتشر خواهد شد.
روز سهشنبه ۲۹ ژوئن/ ۸ تیر، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، خواهان تحقیقات مستقل در مورد اعدام هزاران زندانی سیاسی در سال ۶۷ و نقش ابراهیم رئيسی، (عضو هیأت مرگ) و معاون وقت دادستان تهران در این اعدامها شد:
«من فکر میکنم زمان آن فرا رسیده و بسیار مهم است حالا که نام ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور اعلام شده، تحقیق درباره آنچه در سال ۱۹۸۸ اتفاق افتاد و نقش افراد در آن را آغاز کنیم.»
او همچنین به تخریب گورستان خاوران اشاره کرد و گفت با مقامهای جمهوری اسلامی در این رابطه ارتباط برقرار کرده چون این نگرانی وجود دارد که تخریب «گورهای دستهجمعی» سیاست تازهای از سوی حکومت ایران باشد یا به عنوان ادامه اقدامات حکومت برای سرپوش نهادن بر کشتار ۶۷ و شواهد به جا مانده از آن، دنبال شود.
- بیشتر بخوانید: گزارشگر ویژه سازمان ملل خواهان تحقیقات مستقل درباره نقش ابراهیم رئيسی (عضو هیأت مرگ) و همدستانش در کشتار ۶۷ شد
عبدالکریم لاهیجی اما درباره ضرورت رسیدگی به جنایات هیأت مرگ در کشتار ۶۷ به زمانه میگوید:
«از فردای اعلام نتایج رأیگیری در ایران و اینکه ابراهیم رئیسی برنده بوده و به عنوان رئیسجمهوری یا منصوب شده یا انتخاب شده، من به عنوان رئیس جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران در چند مصاحبه و گفتوگو بر این موضوع تأکید کردم که باید از شورای حقوق بشر سازمان ملل درخواست شود تا کمیسیون تحقیق و تعقیب مستقل برای رسیدگی به این جنایت که یکی از متهمهایش هم ابراهیم رئیسیست، تعیین شود.»
لاهیجی در ادامه میگوید که این موضع جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران بوده و این مجموعه و شخص او مکررا بر این موضع تأکید کردهاند:
«خوشبختانه مقارن با همین موضعگیریها خانم اینس (اگنس) کالامار، دبیر کل سازمان عفو بینالملل هم دقیقا همین تقاضا را کردند. با توجه به اینکه ایشان قاضی دادگستریست و پیش از انتخابش به عنوان دبیر کل عفو بینالملل، گزارشگر ویژه اعدامهای غیرقضایی در شورای حقوق بشر بوده، بنابراین ایشان هم کاملا نسبت به این ساختار اشراف دارد و ایشان هم چنین تقاضایی کرده. این تقاضاییست که ما مدافعان حقوق بشر کردهایم. الان با توجه به اینکه گزارشگر ویژه ایران نیز این تقاضا را کرده و گفته است با این کمیسیون در صورت تشکیل همکاری خواهد کرد و اطلاعات، دلایل و مدارک خود را در اختیار این کمیسیون خواهد گذاشت، این موضوع از مدافعان حقوق بشر یک قدم جلوتر میرود چون یکی از گزارشگران ویژه سازمان ملل که او هم منتخب شورای حقوق بشر است این درخواست را مطرح کرده.»
به گفته این مدافع حقوق بشر انتظار و توقعی که از شورای حقوق بشر میرود این است که هر چه زودتر این درخواست را در دستور کار خود قرار دهد.
نام ابراهیم رئیسی، «رئیسجمهوری منتخب نظام» علاوه بر اینکه در اسناد سازمانهای حقوق بشری مختلف از جمله سازمان عفو بینالملل به عنوان فرد تصمیمگیر برای مرگ و زندگی زندانیان سیاسی آمده است، در فایل صوتی منتشر شده از جلسهای که «هیأت مرگ» با حسینعلی منتظری، قائم مقام بنیانگذار جمهوری اسلامی از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ (قائم مقام رهبری) داشته نیز به روشنی ذکر شده است.
حسینعلی منتظری در این جلسه خطاب به حاضران (اعضای ٰٰهیأت مرگ) میگوید که نامشان را به عنوان جنایتکاران در تاریخ خواهند نوشت.
درباره ترکیب ابراهیم رئیسی (عضو هیأت مرگ) بنگرید به این اطلاعیه تحریریه زمانه