صبح چهارشنبه ۲ تیر، ابتدا یک خبر روی خروجی خبرگزاری کار ایران (ایلنا) منتشر  شد که از یک حمله با استفاده از پهپاد به مجموعه تولید واکسن کرونای برکت در حومه کرج خبر می‌داد.

این خبر دقایقی بعد از خروجی این خبرگزاری حذف شد. ساعتی بعد پرس‌تی‌وی، رسانه انگلیسی‌زبان صداوسیمای جمهوری اسلامی در حساب توییتری خود به صورت خبر فوری نوشت که یکی از ساختمان‌های سازمان انرژی اتمی در حومه کرج هدف خرابکاری «ناموفق» قرار گرفته است.

نور نیوز از رسانه‌های نزدیک به علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز دقایقی بعد این خبر را تایید کرد. تاکید نورنیوز هم بر این بود که حمله «ناموفق» بوده و نیروهای امنیتی در حال پیگیری چگونگی وقوع آن و شناسایی عوامل مرتبط هستند.

در خبرهای اعلام‌شده از سوی منابع ایرانی هیچ توضیحی در مورد این ساختمان، فعالیتی که در آن انجام می‌شود و چگونگی وقوع این «خرابکاری» ارائه نشد.

فاطمه مهدیانی، سردبیر خبرگزاری ایلنا هم در زمان انتشار این خبرها با انتشار دو توییت، روایتش از خبر حمله به مجموعه تولید واکسن را تکمیل کرد. او نوشت که خبر با تماس یک نهاد امنیتی از خروجی خبرگزاری حذف شده است. مهدیانی نوشت که آن‌ها می‌دانستند که حمله به ساختمان مجاور این مجتمع تولید واکسن صورت گرفته ولی اینکه آن ساختمان متعلق به سازمان انرژی اتمی است را نمی‌دانستند.

روایت اسرائیلی از یک حمله پهپادی

چند ساعت پس از آنکه ایران روایت خود را از این رویداد در حد همین دو خبر کوتاه نگاه داشته بود، یک رسانه اسرائیلی جزئیات متفاوتی از رویداد ارائه کرد.

تایمز اسرائیل به نقل از منابع خود نوشت که حمله با استفاده از پهپاد انجام شده و خسارات قابل توجهی هم به جای گذاشته است.

در مقابل رسانه‌های داخلی به نقل از «یک مقام آگاه در قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم الانبیاء» نوشتند که «حادثه بامداد چهارشنبه (دوم تیرماه) در یکی از ساختمان‌های مرتبط با سازمان انرژی اتمی، به هیچ وجه حمله پهپادی نبوده، بلکه احتمالا یک اقدام امنیتی خرابکارانه بوده است و این موضوع ارتباطی به حوزه مسئولیتی قرارگاه پدافند هوایی کشور ندارد.»

اما این تنها تفاوت در روایت ایرانی و اسرائیلی از رویداد چهارشنبه نیست.

تایمز اسرائیل اعلام کرده است که ساختمانی که هدف حمله پهپادی قرار گرفته است محل ساخت قطعات سانتریفیوژ بوده است. ایران توضیحی در یان باره ارائه نکرده است.

این رسانه نوشته است که ماهیت این تاسیسات از ۱۴ سال پیش برای جامعه جهانی روشن بوده و از همان زمان در لیست تحریم‌های بین‌المللی قرار داشته است. تایمز اسرائیل می گوید که در این تاسیسات بخشی از فعالیت‌های مرتبط با برنامه موشکی ایران هم صورت می‌گیرد.

تشدید حملات به برنامه هسته‌ای ایران

اسرائیل هیچ‌گاه به صورت رسمی حمله و خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای ایران را نپذیرفته است. حتی در روایت دقیقی که هفته گذشته یوسی کوهن، رئیس سابق دستگاه امنیتی اسرائیل از ترور و حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران به دست داد، اعلام نکرد که کشورش مسئول آن است. با این حال چه به صورت رسمی پذیرفته شود یا نه، روشن است که اسرائیل برنامه گسترده‌ای برای فلج کردن برنامه هسته‌ای ایران در دست دارد.

در بامداد روز ۲۲ فروردین ۱۴۰۰، انفجار در تاسیسات برق مجتمع غنی‌سازی نطنز، بیش از هزار سانتریفیوژ فعال ایران را از مدار خارج کرد. این خرابکاری که به ادعای مقام‌های امنیتی اسرائیل با کار گذاشتن مواد منفجره در ستون‌های این تاسیسات در زمان ساخت آن انجام شده است شوک بزرگی برای مقام‌های ایرانی بود. محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور سابق ایران در زمان تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری گفت که این حمله بیش از ۱۰ میلیارد دلار خسارت به جمهوری اسلامی وارد کرده است.

پس از حمله به فروردین‌ماه، فریدون عباسی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و نماینده کنونی مجلس در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که نطنز به عنوان بزرگترین و مهم‌ترین تاسیسات هسته‌ای ایران تاکنون ۵ حمله و خرابکاری بزرگ و چندین حمله کوچک را شاهد بوده است.

او جزئیاتی از این حملات به دست داد. از جمله انفجار در پایه های برق‌رسانی به مجتمع غنی‌سازی، کار گذاشتن مواد منفجره در اندازه یک عدس در میز ابزار دقیق در بخش مونتاژ سانتریفیوز و چند سناریوی دیگر.

این حملات و خرابکاری‌ها جدا از اقداماتی است که برای ترور چهره‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای و البته ربایش استاد و مدارک سری جمهوری اسلامی انجام شده است.

به نظر می‌رسد حمله به بخش‌های مهم و حساس برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی به برنامه ثابت نیروهای امنیتی و نظامی اسرائیل تبدیل شده است. درباره حمله روز گذشته هنوز مشخص نیست که روایت کدام طرف به واقعیت نزدیک‌تر است. سیاست جمهوری اسلامی درباره این دست حملات همیشه انتشار محدود و جزئی اطلاعات و کوچک دانستن ابعاد آن بوده است. در مقابل رسانه های اسرائیلی جزئیاتی اعلام کرده‌اند که بعدتر مقام‌های ایرانی به درست بودن آن اذعان کرده‌اند. برای نمونه در خرابکاری فروردین‌ماه در نطنز، ایران تا ساعت‌ها اعلام کرد که آتش‌سوزی در یک ساختمان فرعی در نطنز رخ داده است که نهایتا می تواند دلیل آن حمله سایبری باشد. در مقابل کانال ۱۳ تلویزیون اسرائیل همان زمان اعلام کرد که مواد منفجره در تاسیسات برق کار گذاشته شده بود و سانتریفیوژهای فعال از مدار خارج شده‌اند. مقام‌های جمهوری اسلامی بعد از چند روز این روایت را تصدیق کردند.  

حال با انتشار جزئیات حمله پهپادی به تاسیسات هسته‌ای در حومه کرج در رسانه اسرائیلی باید دید ایران روایت خود را تغییر خواهد داد یا خیر.