وزارت خارجه ایران سهشنبه ۳ فروردین در واکنش به طرح آتشبس در یمن که دوشنبه از سوی عربستان سعودی پیشنهاد شد، بیانیهای منتشر کرد.
ایران همسو با حوثیها که در واکنش به طرح آتشبس در یمن، عربستان سعودی را متجاوز خوانده و خواهان «رفع محاصره یمن» و خروج نیروهای ائتلاف عربی از این کشور شده بودند، حمایت خود از این طرح را به این موارد منوط کرد:
«ایران از هرگونه طرح صلح مبتنی بر پایان تجاوز، آتشبس سراسری، پایان دادن به اشغالگری، رفع محاصره اقتصادی و آغاز گفتوگوهای سیاسی و نهایتاً سپردن امر به دست یمنیها بدون دخالتهای خارجی جهت ترسیم آینده سیاسی خود حمایت میکند.»
در بیانیه وزارت خارجه ایران آمده است:
«برقراری همزمان آتشبس و رفع محاصره، راه را برای جلوگیری از استمرار این فاجعه بشری فراهم نموده و زمینه را برای انجام گفتوگو فراهم میکند.»
جمهوری اسلامی از حوثیها، موسوم به انصارالله یمن حمایت میکند. شورشیان این گروه مقابل دولت یمن که از پشتیبانی ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان سعودی برخوردار است میجنگند.
طرح پیشنهادی ریاض
روز دوشنبه و بهدنبال تشدید حملات پهپادی و موشکی حوثیها به خاک عربستان سعودی از یکسو و بمباران اهداف متعلق به حوثیها توسط جنگندههای ائتلاف عربی از سوی دیگر، فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در یک نشست خبری در ریاض پیشنهاد آتشبس با حوثیها را مطرح کرد.
طرح پیشنهادی عربستان سعودی افزون بر برقراری آتشبس و شروع گفتوگوهای مشورتی، بازگشایی فرودگاه بینالمللی صنعا بهعنوان محل اتصال حیاتی یمن به جهان خارج را نیز در بر میگرفت. بهعلاوه، عربستان پیشنهاد داده بود که درآمدهای مالیاتی فروش فرآوردههای نفتی به حسابی مستقل در بانک مرکزی واریز شود. اقدامی که دسترسی دولت یمن و حوثیها به این مبلغ را که باید صرف پرداخت حقوق کارمندان دولت و تأمین بودجه برنامههای دیگر شود، تسهیل خواهد کرد. طبق گزارش پیشین هیئت کارشناسان سازمان ملل حوثیها حدود ۲۰۰ میلیون دلار از این صندوق تخلف کرده و «تنها بخش کمی از آن را برای پرداخت حقوقها استفاده کردهاند».
دولت یمن شب گذشته از این پیشنهاد استقبال کرد اما حوثیهای یمن در واکنش گفتند طرح عربستان سعودی «جدید نیست». محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها در توئیتر نوشت:
«عربستان سعودی، خود بخشی از تجاوز به یمن است. هر طرحی که این نکته را در نظر نگیرد که یمن در معرض تجاوز و محاصره قرار گرفته، غیرجدی است و چیز جدیدی ندارد.»
عبدالسلام افزود عربستان سعودی باید پایان تجاوز را اعلام و محاصره یمن را بهطور کامل برطرف کند. حوثیها اخیراً بازگشایی تمام مسیرهای هوایی و دریایی یمن را که تحت کنترل عربستان سعودی است پیششرط هرگونه گفتوگویی قرار داده بودند.
در روزهای اخیر حوثیهای یمن بارها با پهپادهای مسلح و موشکهای خود تأسیسات نفتی عربستان سعودی را هدف قرار دادهاند. ائتلاف نظامی عربی بهرهبری عربستان سعودی نیز در واکنش به این حملات به کارخانههای تولید پهپاد و موشکهای بالستیک حوثیها در صنعا حمله کرده و مناطقی در مأرب و بندر سلیف در شمال حدیده را بمباران کرد که در جریان آن برخی سیلوهای نگهداری غلات نیز مورد اصابت قرار گرفت.
کودکان، بزرگترین قربانیان شش سال جنگ یمن
بهرغم گذشتن شش سال از شروع جنگ خونین و ویرانگر در یمن، هنوز آتش جنگ در این کشور فروکش نکرده و به تایید مارتین گریفیتس، نماینده سازمان ملل «جنگ با تمام قدرت بازگشته است».
آخرین گزارش سازمان «نجات کودکان» که سهشنبه سوم فروردین / ۲۳ مارس منتشر شد نشان از آن دارد که غیرنظامیان، بهویژه کودکان سنگینترین هزینهها را در این جنگ متحمل شدهاند.
این سازمان هشدار داد تنها در دو سال گذشته دستکم یک چهارم کشتههای جنگ یمن کودکان بودهاند.
طبق این گزارش درگیری میان حوثیها و ائتلاف عربی بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ جان دو هزار و ۳۴۱ کودک را گرفته است. گزارش سازمان «نجات کودکان» اما میافزاید رقم واقعی کشتهشدگان «بسیار بیشتر است». براین اساس در سال ۲۰۱۸ از هر پنج مصدوم غیرنظامی یک نفر کودک بوده اما این نسبت در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به یک کودک از چهار نفر رسیده است.
جنگ یمن که به جنگ نیابتی ایران و عربستان سعودی تعبیر میشود به وقوع فاجعه انسانی دامنهدار در این کشور منجر شده است. ۶۶ درصد جمعیت یمن شامل ۲۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر که بالغ بر ۱۱ میلیون کودک را در بر میگیرد در معرض قحطی و گرسنگی قرار دارند و زندگی آنها به کمک سازمانهای امدادرسان وابسته است.