برای نخستین بار در دولت بایدن مقامات بلندمرتبه امنیت ملیِ کاخ سفید به ریاست جک سالیوان در یک کنفرانس ویدیویی با مقامات امنیت ملی تلآویو به ریاست مئر مِئیر بن شَبَت درباره ایران با یکدیگر رایزنی و گفتوگو کردند. پیش از این آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه استماع در کنگره گفته بود دولت بایدن خود را به مشورت با اسرائیل و دیگر متحدان منطقهای درباره برجام متعهد میداند. سالیوان قبل از برگزاری این ویدیو کنفرانس در دو دور مذاکرات طولانی با همتای اسرائیلی خود انجام داده بود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، امیلی هورن سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد «دو طرف نقطه نظرات خود در مورد مسائل امنیتی منطقه از جمله ایران را که سبب نگرانی شده است، با هم در میان گذاشتند و عزم مشترک خود برای رویارویی با چالشها و تهدیدهایی که منطقه با آنها روبروست را بیان کردند.»
تلآویو درباره این ویدیو کنفرانس سکوت کرده است.
دولت بایدن به احیای برجام تمایل دارد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل هفته گذشته در یک مراسم نظامی خطاب به جمهوری اسلامی ایران گفته بود:
«با توافق یا بدون توافق، ما از هیچ عملی برای جلوگیری از دستیابی شما به سلاح هستهای دریغ نخواهیم کرد.»
همزمان پنجشنبه هفته گذشته بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل گفت که ارتش این کشور در حال بهروز رسانی طرحهای خود برای حمله به تأسیسات هستهای ایران است.
گانتز در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز تهدید کرد در صورتی که جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران اقدامی نکند، اسرائیل خود به تنهایی دست به اقدام خواهد زد.
جن پسکی، سخنگوی کاخ سفید بعد از برگزاری ویدیو کنفرانس مقامات امنیت ملی آمریکا و اسرائیل خاطرنشان کرد که واشنگتن تلآویو را در جریان تلاشهای دیپلماتیک برای احیای برجام قرار میدهد. پسکی احتمال حمله نظامی به ایران را منتفی دانست:
«ما گمان میکنیم که بهترین راه پیشبرد راهکار دیپلماتیک است و به همبن دلیل هم با شرکای اروپایی خود در تعامل هستیم که ببینیم چه میتوان کرد.»
ارتقای سطح تنش بین تهران و تلآویو و حمله متقابل به کشتیها
وال استریت ژورنال روز گذشته (پنجشنبه) همزمان با این تحولات گزارش داد که اسرائیل در یک سال گذشته به دهها نفتکش ایرانی که حامل نفت برای سوریه بودند حمله کرده است.
والاستریت ژورنال مینویسد این حملات با هدف جلوگیری از دسترسی نیروهای افراطی در منطقه خاورمیانه به منابع انرژی انجام شد.
گیلا گامیلل، وزیر حفاظت از محیط زیست از حزب راستگرای لیکود چهارشنبه هفته گذشته ایران را به «تروریسم زیستمحیطی» در دریای مدیترانه متهم کرده و گفته بود کارشناسان وزارتخانه تحت امر او در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که جمهوری اسلامی عامدانه دست به حمله به یک نفتکش زده است. او گفت: «این نشت از یک تانکر ثبتنشده متعلق به لیبی آغاز شده است که پیش از نزدیک شدن به ساحل اسرائیل در بنادر ایران حضور داشته است.»
این تانکر سپس دستگاه موقعیتیاب خود را خاموش کرده و نفت خامی را که داشته در ساحل اسرائیل خالی کرده است و به ایران بازگشته است.
انفجار مرموز در یک کشتی باری اسرائیلی در دریای عمان سبب افزایش تنشها بین تهران و تلآویو شد. ۷ اسفند سال جاری کشتی «اموی هلیوس رِی» که با پرچم باهاما حرکت میکرد، در پی سانحهای مشکوک از چهار نقطه آسیب دید.
بیشتر بخوانید: