بهگزارش رویترز، دو منبع آگاه به گفتوگوهای صلح افغانستان میان دولت این کشور و طالبان، اعلام کردند که دبورا لیونز، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان در یک فشار تازه بهمنظور پیشبرد روند صلح افغانستان، سهشنبه ۹ مارس / ۱۹ اسفند برای دیدار با نمایندگان دولت افغانستان و طالبان به قطر رفت.
این دیدار در حالی صورت میگیرد که آمریکا در تلاش است تا مذاکرات متوقفشده قطر بین طرفهای درگیر را دوباره راهاندازی کند و از جمله پیشنهاد «طرح دولت انتقالی صلح» را مطرح کرده است.
منابع آگاه گفتند انتظار میرود که دبورا لیونز در دوحه با زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان و مقامهای قطر نیز دیدار کند.
یکی از این منابع گفت چنین نشستهایی مهم هستند زیرا نتیجه آنها در سرنوشت مذاکرات یک ساله دوحه تعیینکننده است که آیا ادامه خواهند یافت یا متوقف خواهند شد.
دور دوم مذاکره میان طالبان و هیئت مذاکرهکننده دولت افغانستان بیثمر مانده است. همزمان خشونتها در افغانستان بالا گرفته است.
در حالیکه مذاکرات صلح در پایتخت قطر کُند پیش میرود و خشونتها در افغانستان افزایش یافته است، ایالات متحده در تلاش است تا در مورد گزینههای جایگزین با همه طرفهای افغان و بازیگران اصلی منطقه توافق عمومی ایجاد کند. آمریکا میخواهد از طریق سازمان ملل یک راهکار چندجانبه را با شرکت کشورهای منطقه از جمله ایران، با هدف تسریع گفتوگوهای صلح و پایبندی همه طرفها به تعهدات خود پی بگیرد.
زلمی خلیلزاد در طی هفته گذشته به افغانستان، پاکستان و قطر سفر کرد و در اینباره با مقامهای مختلف این کشورها به گفتوگو نشست.
در افغانستان واکنشها نسبت به پیشنهادهای آمریکا از جمله «طرح دولت انتقالی صلح» چندان مثبت نبوده است و برخی از مقامهای دفتر ریاست جمهوری افغانستان، از جمله امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری افغانستان از آن بهعنوان «صلح آمرانه»، «ننگین» و «نسخه انحلال قانون اساسی و نظام» یاد کردهاند.
دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، در فوریه سال ۲۰۲۰ توافقنامه خروج نیروهای آمریکایی با طالبان را امضا کرد که طبق آن انتظار میرود این نیروها تا اول ماه مه سال جاری افغانستان را ترک کنند.
با این حال، خشونتها در افغانستان افزایش یافته است و مقامات ناتو میگویند برخی شرایط این توافقنامه، از جمله قطع ارتباط طالبان با گروههای شبهنظامی دیگر برآورده نشده است.
وزارت خارجه آمریکا روز یکشنبه اعلام کرد که همه گزینهها در مورد حضور ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی در افغانستان روی میز است و هنوز در مورد تعهد نظامی خود پس از اول ماه مه هیچ تصمیمی نگرفته است.
بیانیه وزارت خارجه آمریکا در حالی منتشر شد که گزارشهایی مبنی بر فشارهای جدید آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور برای پیشبرد مذاکرات صلح به رهبری سازمان ملل انتشار یافته بود تا به این طریق قبل از پایان ماه مه که مهلت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است، مذاکرات به نتیجه برسد.