هیأت تحقیق سازمان جهانی بهداشت برای بررسی منشأ ویروس کرونا وارد چین شد. احتمال آنکه محققان به منشأ ویروس پی ببرند زیاد نیست. انتطار می‌رود اطلاعات ارزشمندی درباره نحوه انتقال ویروس از حیوان و انسان به دست بیاید.

احتمال آنکه محققان به منشأ ویروس پی ببرند زیاد نیست. انتطار می‌رود اطلاعات ارزشمندی درباره نحوه انتقال ویروس از حیوان و انسان به دست بیاید. عکس: موسسه ویروس‌شناسی ووهان، ایرنا

پکن سرانجام بعد از ماه‌ها رایزنی و گفت‌وگو به یک هیأت ده نفره از سازمان جهانی بهداشت اجازه سفر به استان ووهان را داد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتندپرس پنجشنبه ۱۴ژانویه/۲۵ دی اعضای هیأت وارد پگن شدند.  سازمان جهانی بهداشت از کارشکنی و تعلل مقامات چینی در صدور مجوز این سفر خبر داده بود.

پژوهشگران معتقدند که ویروس کرونای جدید که از اواخر سال ۲۰۱۹ تاکنون بیش از یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در جهان در اثر ابتلا به آن جان خود را از دست داده‌‌اند، به احتمال بسیار زیاد در جنوب غربی چین، از خفاش‌ها و سایر حیوانات پستاندار به انسان منتقل شده است.

حزب کمونیست حاکم بر چین اعتقاد دارد که منشأ ویروس کرونا خارج از چین است و احتمال داده که ویروس از طریق غذاهای دریایی وارداتی فاسد در استان ووهان شیوع پیدا کرده. پژوهشگران اما این احتمال را مردود دانسته‌اند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تلویزیون دولتی چین تصاویری از ورود هیأت تحقیق سازمان جهانی بهداشت متشکل از عفونت‌شناسان و سایر کارشناسان از کشورهای استرالیا، آلمان، ژاپن، بریتانیا، روسیه، هلند، قطر و ویتنام منتشر کرده است.

یک سخنگوی دولت چین اوایل هفته جاری اعلام کرده بود پژوهشگران چینی اطلاعات لازم را در اختیار هیأت تحقیق سازمان جهانی بهداشت قرار می‌دهند. هنوز معلوم نیست که دولت چین به اعضای هیأت اجازه تحقیق مستقل درباره منشأ شیوع را بدهد.

اعضای هیأت تحقیق سازمان جهانی بهداشت در بدو ورود به پکن به مدت دو هفته قرنطینه شده‌اند. در این مدت آن‌ها از طریق ویدیو کنفرانس‌ با مخققان چینی در گفت‌وگو و تعامل قرار می‌گیرند.

موسسه ویروس‌شناسی‌ ووهان منشأ ویروس؟

دولت ترامپ، چین را مسئول همه‌‌گیری جهانی ویروس کرونا قلمداد کرده بود. دولت چین هم با هرگونه درخواست تحقیق در این‌باره مخالفت کرده بود.

همه‌گیری ویروس کرونا سبب بحران اقتصادی بزرگی در جهان شده که از سال‌های دهه ۱۹۳۰ تا کنون بی‌سابقه است.

هفته گذشته هیأت تحقیق سازمان جهانی بهداشت عازم چین شد اما پکن اعلام کرد که ویزای اعضای هیات معتبر نیست. آسوشیتدپرس می‌نویسد این امر به برخی بدگمانی‌ها در محافل دانشگاهی دامن زد.

این احتمال وجود دارد که منشأ ویروس کرونا موسسه ویروس‌شناسی‌ ووهان باشد. در این موسسه از سال ۲۰۰۳ درباره ویروس کرونا در خفاش‌ها تحقیقاتی انجام شده است. این موسسه در نزدیکی بازار حیوانات قرار دارد که نخستین بار از آن محل ویروس کرونا در ووهان شیوع پیدا کرد. سازمان جهانی بهداشت اما اعلام کرده است که هیچگونه مدرکی که نشان دهد منشأ ویروس کرونا موسسه ویروس شناسی ووهان است وجود ندارد. دولت ترامپ اما همواره بر این موضوع تاکید می‌کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌نویسد احتمال آنکه هیأت تحقیق سازمان جهانی بهداشت واقعا به منشأ ویروس کرونا پی ببرد بسیار ناچیز است. اما با این‌حال انتظار می‌رود که پژوهشگران اطلاعات مهمی درباره چگونگی انتقال ویروس از حیوان به انسان به دست بیاورند.

مایکل رایان، مدیر برنامه‌های اضطراری سازمان جهانی بهداشت از همان آغاز همه‌گیری ویروس کرونا گفته بود شواهد و توصیه‌هایی که مقامات بهداشتی آمریکا در اختیار آن سازمان قرار داده‌اند حاکی از آن است که منشأ ویروس کرونا جدید طبیعی است:

‌ «آنچه اکنون مهم است این است که ببنیم منشاء طبیعی این ویروس چیست و چگونه مرز میان انسان و حیوان نقض شده است. هدف از این کار این است که ببینیم برای پیشگیری از این نوع انتقال‌ها و تعیین معیارهای ضروری سلامتی چه می‌توانیم بکنیم.»

بیشتر بخوانید: