ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که آتشبس جدید بشردوستانه با توافق جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قرهباغ برقرار شد. این در حالی است که با وجود آتشبس قبلی درگیریهای خونبار در این منطقه ادامه داشت.
بهگزارش رویترز، در بیانیه مشترکی وزارت امور خارجه آمریکا و دولتهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان اعلام کردند که آتشبس جدید بشردوستانه از ساعت ۸ صبح دوشنبه ۲۶ اکتبر / ۵ آبان بهوقت محلی به اجرا در آمد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به این مناسبت در توییتر نوشت:
«تبریک به نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان و الهام علیاوف رئیس جمهوری آذربایجان که بهتازگی در مورد آتشبس توافق کردند (…) جان بسیاری نجات خواهد یافت.»
ترامپ این آتشبس را افتخاری برای تیم خود، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، استیو بیگون نماینده این وزارتخانه و شورای امنیت ملی آمریکا دانست.
اعلام آتشبس جدید در قرهباغ دو روز پس از آن انجام شد که مایک پمپئو با همتایان ارمنی و آذربایجانی خود در واشنگتن گفتوگوهای جداگانهای انجام داد. آمریکا، روسیه و فرانسه، مدیران مشترک گروه مینسک نیز در این نشستها شرکت داشتند. گروه مینسک از سال ۱۹۹۲ نقش میانجی در مناقشه قرهباغ را بهعهده دارد.
این سه کشور در بیانیه مشترک خود اعلام کردند:
«در طی بحثهای فشرده، رئیسان مشترک گروه مینسک و وزیران خارجه در مورد اجرای فوری آتشبس انسانی و شرایط احتمالی آن گفتوگو کرده و برای مذاکره درباره عناصر اصلی یک راهحل جامع اعلام آمادگی کردند.»
گروه مینسک که از سوی سازمان امنیت و همکاری در اروپا (OSCE) برای میانجیگری مأمور شده است، اعلام کرد که رهبران مشترک این گروه و وزیران امور خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان توافق کردهاند که ۲۹ اکتبر / ۸ آبان دیدار دیگری در ژنو برگزار کنند.
موج درگیریهایی که روز یکشنبه آغاز شد و شکست دو آتشبس قبلی که تحت حمایت روسیه توافق شده بود بر روی تلاشهای جدید برای پایان دادن به درگیریها در منطقه قرهباغ سایه افکنده بود.
باکو و ایروان روز گذشته، یکشنبه ۲۵ اکتبر / ۴ آبان بار دیگر یکدیگر را به هدف قرار دادن اماکن غیرنظامی متهم کردند. وزارت دفاع قرهباغ کوهستانی اعلام کرد که ۱۱ نفر بر شمار کشتهشدگان ارتش این منطقه افزوده شده و شمار کشتهشدگان نظامی قرهباغ به ۹۷۴ نفر رسیده است.
آذربایجان می گوید ۶۵ غیرنظامی آذربایجانی کشته شده و ۲۹۸ نفر زخمی شدهاند. این کشور اما تلفات نظامی خود را اعلام نکرده است.
آذربایجان روز گذشته خواستار خروج نیروهای ارمنستان از منطقه شد و ارمنستان از قدرتهای بینالمللی، بهویژه روسیه خواست برای مذاکرات صلح مداخله کنند.
درگیریهای جدید در قرهباغ از ۲۷ سپتامبر / ۶ مهر آغاز شد.
بیشتر بخوانید: