موج سوم همهگیری کرونا در ایران مرگبارترین روزهای خود را میگذراند. ۲۵۴ بیمار دیگر در ۲۴ ساعت گذشته جان خود را به خاطر ابتلا به کووید-۱۹ از دست دادند. ۳۰ استان کشور هنوز از وضعیت هشدار و قرمز خارج نشدهاند. مسئولان از تداوم مشکل تکمیل تختهای بیمارستانی، صف بیماران نیازمند به بستری و بحران فرسودگی کادر درمان خبر میدهند. به گفته مدیر بیمارستان مدرس تهران تنها در این بیمارستان دست کم ۲۲۰ نفر از کارکنان به کووید-۱۹ مبتلا شده و بخشی از آنها جان سپردهاند. عضو کمیسیون بهداشت مجلس از بخشنامه به بیمارستانها برای عدم پذیرش «بیماران غیرکرونایی غیر اورژانسی» خبر داد. در این میان بودجه مقابله به کرونا به محل تازهای برای رویارویی دولت و مجلس بدل شده و یک نماینده مجلس، حسن روحانی را به رانتدهی از بودجه مقابله با کرونا به دخترش، متهم کرده است.
بحران شیوع ویروس جدید کرونا در ایران در روزهای گذشته با افزایش بیسابقه تعداد مبتلایان و قربانیان به اوج رسیده است.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سهشنبه ۲۲ مهر از مرگ ۲۵۴ بیمار دیگر مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته و ثبت ۴ هزار و ۱۰۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ خبر داد. در همین زمان ۱۹۴۹ نفر در بیمارستانها بستری شدهاند. برمبنای این گزارش ویروس جدید کرونا تاکنون ۵۰۸ هزار و ۳۸۹ نفر را در ایران مبتلا کرده و جان دست کم ۲۹ هزار و ۷۰ نفر را گرفته است. آمارهایی که به تایید بسیاری از کارشناسان با آمارهای واقعی فاصله زیادی دارند و تنها بخشی از بحران همهگیری کرونا در ایران را منعکس میکنند. وزارت بهداشت همچنین از تداوم وضعیت قرمز یا هشدار در ۳۰ استان خبر داده است.
در این میان آنچه بهرغم هشدارهای فراوان پزشکان مسئول، در آمارهای رسمی مهجور مانده است، درگیری کادر درمان بیمارستانهاست که پس از ماهها مواجهه با شرایط خطرناک و فرسودگی کاری، همچنان با فشار فیزیکی و روانی طاقتفرسا و تکمیل تختهای بیمارستانی روبهرو هستند. حسین بدخشان، مدیر بیمارستان مدرس تهران سهشنبه ۲۲ مهر در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نسبت به افزایش نرخ ابتلا در بین کادر درمان و کارکنان بیمارستانها ابراز نگرانی کرد و از ابتلای دست کم ۲۲۰ نفر از کادر درمان این بیمارستان و مرگ همکاران خود خبر داد. بدخشان گفت:
«قریب به ۲۲۰ نفر از کادر درمان و نیروهای پشتیبانی ما درگیر کرونا شدهاند و طی این مدت چند نفر از همکاران خدوم بیمارستان نیز جان خود را از دست دادند. علاوه بر مشکلات روحی این مساله، همواره حدود ۳۰ نفر از نیروها و کادر درمان بیمارستان به دلیل ابتلا در مرخصی استعلاجی به سر میبرند، که این مساله در کنار کمبود نیرو و حجم بالای کار، چالش بزرگی برای بیمارستان ایجاد کرده است».
حسین بدخشان تکمیل تختهای اختصاص داده شده به بیماران کرونایی در بخش مراقبتهای ویژه و بخشهای عادی، و صف طویل بیماران کووید-۱۹ که نیاز به بستریشدن دارند را تایید کرد و گفت:
«همانطور که از آمار مشخص است، تهران از نظر آمار ابتلا وضعیت خوبی ندارد و حداقل طی ۲۰ روز گذشته شدت مراجعات به اورژانس بیمارستان به صورت ناگهانی و تصاعدی افزایش یافته است. حتی تعدادی تخت اضافی در کنار تختهای معمولی در نظر گرفته بودیم که آنها نیز پر شده و به غیر از آن مراجعات سرپایی نیز به گونهای است که همواره بین ۲۵ تا ۳۰ بیمار در اورژانس در انتظار جایگزین شدن با بیماران ترخیصی هستند».
طولانی شدن سیر اپیدمی و خستگی مفرط کارکنان بیمارستانها
مدیر بیمارستان مدرس تهران از وضعیت «دائماً پر» تختها در دو هفته گذشته ابراز نگرانی کرد و گفت: مساله نگران کننده بعدی طولانی شدن سیر اپیدمی و خستگی مفرط پرسنل بیمارستان، پزشکان، نیروهای پرستاری، نیروهای خدمات و سایر گروههای مختلف درگیر در این بحران بوده که شرایط را بیش از پیش دشوار کرده است.
مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز سهشنبه وضعیت نابهسامان بیمارستانها را تایید کرد و خواهان تزریق نیروی انسانی به بخش درمان شد. او گفت ابتلا به ویروس کرونا «بهطرز هولناکی در حال افزایش است»، و با توجه به اینکه کادر درمان بیمارستانی خسته هستند و بخش قابل توجهی از آنها هم به این بیماری مبتلا شده و در این راه هم شماری از کادر درمان جان خود را از دست دادهاند، باید نیروی کمکی به این بخش تزریق شود.
خاتمی با بیان اینکه در بسیاری از بیمارستانها تخت خالی وجود ندارد و بیش از ۸۰ درصد بیمارستانها در را بیماران کووید-۱۹ پرکردهاند، گفت:
«به بیمارستانها بخشنامه شده است از پذیرش بیماران غیر کرونایی غیر اورژانسی خودداری کنند و با ادامه این وضع، این امر باعث به خطر افتادن جان بیماران غیر کرونایی میشود و جان دیگر بیماران را تهدید میکند».
عضو ستاد مقابله با کرونا: «نمیدانم چرا بیمارستانها میگویند جای خالی نداریم»
در روزهای گذشته نیز گزارشها از وضعیت مشابه در بیمارستانهای تهران و دیگر شهرهای ایران خبر دادهاند.
بخوانید: کرونا در ایران: بیماران وحشتزده پشت در بیمارستانها
شرایطی که با توجه به افزایش روز افزون تعداد مبتلایان و بیماران نیازمند به بستری، کاملاً محتمل بهنظر میرسد.
با این وجود مسعود مردانی، عضو ستاد ملی مبارزه با کرونا در یک برنامه تلویزیونی ادعا کرد برخی از بیمارستانهای خصوصی با وجود داشتن تخت بیماران کووید-۱۹ را پذیرش نمیکنند. مردانی سهشنبه در یک برنامه تلویزیونی گزارشها درباره پرشدن تختهای بیمارستانها را رد کرد و در اظهارنظری جالب توجه گفت: نمیداند چرا بیمارستانها میگویند جای خالی نداریم.
مردانی گفت:
«برای یک بیمار که میخواهم در بیمارستان بستری کنم به ۷ تا ۸ بیمارستان زنگ میزنم و با اینکه بسیار هم تحویل میگیرند اما میگویند جای خالی نداریم، برای بستری بیماران کرونایی در بیمارستان اصلاً جای خالی نیست، نمیدانم چرا. بیمارستانها پر از بیمار است، حالا اینکه دارو گیر نمیآید و مسائل بعدی را کنار بگذاریم، ما واقعاً در طول این اپیدمی چنین روزی نداشتیم که همه بیمارستانها پر باشند».
مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در صحبتهایش ابتلای کادر درمان را غیرقابل اجتناب و «واقعیتی که در دنیا وجود دارد» خواند و بهرغم اذعان به این مسئله که «متأسفانه پرسنل پزشکی در ایران بیشتر گرفتند و مرگ و میر آنها هم رقم بزرگی است، برای اینکه در ابتدا لوازم محافظتی به اندازه کافی در دسترس همه نبود» گفت: «کرونا جذام نیست» و به صورت ضمنی مراکز جراحی پلاستیک، مغز و قلب را که بهخاطر رسیدگی به دیگر بیماران، از پذیرش بیماران کووید-۱۹ خودداری میکنند، مسئول وضع موجود دانست. او همچنین برخی از پزشکان را متهم کرد که با پذیرش بیماران کووید-۱۹ در منزل از آنها سوءاستفاده میکنند.
تاکید دوباره بر سن قربانیان ویروس کرونا
همزمان با اوجگیری موج سوم همهگیری کرونا و افرایش نرخ مرگ و میر، بار دیگر در اظهارات مسئولان پررنگ کردن نقش سن و بیماری زمینهای در میزان آسیبپذیری بیماران کووید-۱۹ و مرگ این بیماران به چشم میخورد. مسعود مردانی، سهشنبه اعلام کرد: «۸۲ درصد فوتی های ناشی از ویروس کرونا یک تا چهار بیماری زمینه ای دارند».
او در مصاحبه با خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) گفت: میانگین سنی فوتی های ناشی از کرونا به ۷۰,۵ سال رسیده است و ۸۲ درصد افرادی که جان خود را بر اثر بیماری از دست می دهند، بیماریهای زمینه ای دارند.
مردانی از واردات واکسن آنفولانزا از هلند و فرانسه و توزیع این واکسنها با قیمت مصوب ۴۰ تا ۵۰ هزارتومان خبر داد و گفت:
«افرادی که دارای بیماریهای سرطان، قلبی، عروقی، دیابت، صعب العلاج و غیره دارند باید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند و فقط دریافت این واکسن مانند سالهای گذشته مربوط به مهر و آبان نبوده و می توان در هر زمانی آن را انجام داد.»
جنجال بر سر بودجه کرونا
مسئله بودجه اختصاص یافته به مبارزه با کرونا نیز به محل دعوا و جنجال بدل شده است. روز شنبه هفته جاری علیرضا نظری، نماینده خمین در مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری حکومتی فارس حسن روحانی را به دادن رانت از محل بودجه کرونا متهم کرد و مدعی شد که ۱۰۰ میلیارد تومان از اعتبارات مقابله با کرونا برای ساختمان دانشکدهای که دختر حسن روحانی، رئیس جمهوری قرار بوده در آن عضو هیأت علمی شود، خرج شده است.
این نماینده گفته بود: این اعتبارات «ظرف ۴۸ ساعت» و «بدون رعایت سلسله مراتب اداری» به دانشگاه شهید بهشتی تخصیص پیدا کرده و دختر حسن روحانی قرار است به عضویت هیأت علمی دانشکده فناوریهای نوین دانشگاه شهید بهشتی در بیاید.
روزنامه دولتی ایران اما سهشنبه جوابیهای دانشگاه شهید بهشتی به خبرگزاری فارس را منتشر کرد که در آن ادعای تخصیص این مبلغ از سوی دولت، خرید ملک توسط این دانشگاه و همچنین عضویت فرزند رئیس جمهوری ایران در هیئت علمی این دانشگاه و بهطور کلی حضور او به عنوان مدرس، رد شده است.
با این وجود خبرگزاری فارس سهشنبه نیز مصاحبه دیگری را اینبار از مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره مشخص نبودن محل صرف بخشی از بودجه کرونا منتشر کرد. مرتضی خاتمی گفت:
«بخشی از این یک میلیارد یوروی مصوب برای وزارت بهداشت و درمان، برخلاف آنچه مقرر بوده صرف شده، هرچند مرتبط با موضوع کرونا ولی غیر از امر درمان اختصاص یافته است و بخشی دیگر هم اساسا تخصیص نیافته است و مجموعا تابحال ۳۰ درصد به امور درمان کرونا و دارو تعلق یافته است»
خاتمی گفت:
«طی گزارش دریافت شده از بانک مرکزی مجموعا بیش از ۶۰درصد این پول برای امور مهم صرف شده و تنها نیمی از آن به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داده شده است.»
بخوانید: کرونا در ایران: یک میلیارد دلار صندوق توسعه گم شد
انتقاد از القای کووید-۱۹ به عنوان عقوبت گناهان مردم
در مجادله جداگانه مسیح مهاجری، مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود بهشدت از اظهارات کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران که گفته بود «علت پیدایش کرونا گناهان مردم است و همین کروناست که مانع توفیق رفتن به زیارت اربعین شده است» بهشدت انتقاد کرد.
مسیح مهاجری، صدیقی را «منبری کممایه» و اظهاراتش را «فریبکارانه» خواند و گفت:
«این، عادت بسیار زشتی است که اجازه نمیدهند دیواری از دیوار مردم کوتاهتر پیدا شود، هر مسئول و مدیری ناتوانی و ناکارآمدی خود را به گردن مردم میاندازد. کرونا را نتیجه گناه مردم میدانند، موج دوم کرونا را به گردن بیتوجهی مردم به خانه ماندن میاندازند، موج سوم را به گردن ماسک میاندازند و در این میان کوتاهیهای خودشان را که درباره سفرها، تجمعات، وضعیت نابسامان سفرهای هوائی، قطارها، مترو، اتوبوسها، پاساژها، پارکها، تورها هرگز تصمیمی نمیگیرند و نظارتها بر اجرای شیوهنامههای تصویب شده خودشان در حد صفر است، به روی مبارک نمیآورند. مشکلات زندگی و بیتوفیقی در سفر زیارتی اربعین را به گردن کرونا میاندازند و کرونا را هم به پای مردم مینویسند تا نالایقی و عملکردهای نادرست خودشان را توجیه کنند.»
مسئولان ستاد مقابله با کرونا در ایران همچنان مردم را به مسئول رعایت فاصلهگذاری فیزیکی، پروتکلهای بهداشتی و تلاش برای پیشگیری از بروز فاجعه و «مشکلات لاینحل» در آینده، میدانند و متخلفان را به اعمال جریمههای بیشتر تهدید میکنند.
در همین زمینه:
موج جدید گسترش کرونا و ضرورت تقویت همبستگی مردم
[“سخن روز” – حزب کمونیست ایران]
آمار مبتلایان به بیماری (کوید 19) و آمار جانباختاگان این بیماری در ایران به سرعت در حال افزایش است. وزارت بهداشت ایران اعلام کرد که: طی ۲۴ ساعت گذشته ۲۷۲ نفر بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند.
براساس این آمار این بالاترین میزان مرگ و میر بر اثر ابتلا به کرونا از ابتدای شیوع این بیماری در یک روز میباشد. بر اساس اعلام رسمی دولت، مجموع شمار جانباختگان کرونا در ایران به ۲۸ هزار و ۸۱۶ نفر رسیده است. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت همچنین ۴ هزار و ۲۰۶ مبتلای جدید نیز شناسایی شده اند، که مجموع مبتلایان در ایران را به ۵۰۴ هزار و ۲۸۱ نفر رسانده است.
همچنین بر اساس همین گزارشها، در حال حاضر ۴ هزار و ۵۳۳ نفر در وضعیت وخیم این بیماری قرار دارند که تنها ۲ هزار و ۶۳ نفر از آنها بستری هستند.
مطابق معمول جمهوری اسلامی از دادن آمار واقعی مبتلایان و جانباختگان سر باز می زند. همین اطلاعاتِ نادرست، خود یکی از عوامل گسترش این ویروس است. ارزیابی کارشناسان بین المللی که خبرگزاری بی بی سی آنرا منتشر کرده، نشان می دهد که آمار واقعی حداقل 3 برابر آمار رسمی است.
ارزیابی های میدانی در داخل کشور هم که پنهانی از طرق مختلف به بیرون درز می کند، ابعاد فاجعه را بسیار گسترده تر از این می داند. در حال حاضر تقریبا همه استانهای ایران از این لحاظ در وضعیت قرمز قرار گرفته اند و هیچ سیاست یا جهت گیری مشخصی برای کند کردن سرعت گسترش بیماری در جریان نیست.
یکی از دلایل جهش سریع ابتلا به کرونا برگزاری مراسم های عزاداری ماه محرم بود. روحانی و کارگزاران دولتی او با وقاحت تمام از ضرورت شرکت مردم در این مراسم ها سخن می گفتند و راه را برای روضه خوانان و مداحان و آخوندهای مرتجع باز کردند تا در جهالت کامل، با بی مسئولیتی، بخشهائی از مردم را به این مراسم ها بکشانند و زمینه جهش دوباره ابتلا به این ویروس را هموار سازند.
در حالیکه علیرغم هشدارهای مکرر کارشناسان، روحانی و دیگر کارگزاران رژیم مردم را به شرکت در عزاداری های ماه محرم تشویق می کردند و در نتیجه آن موج جدید کرونا، بار دیگر سرتاسر ایرات را در نوردید،اکنون فریبکارانه از لغو برنامه های اربعین سخن می گویند.
تجربه همه جهان نشان میدهد که دو رکن اصلی جلوگیری از گسترش ویروس کرونا، تامین وسایل بهداشتی و قرنطینه و رعایت فاصله های اجتماعی است.
جمهوری اسلامی حاضر نیست هزینه های تامین این دو رکن اصلی را فراهم کند. بنابراین آنچه که باقی می ماند، آشفتگی، دسته پاچگی و ناکارآمدی در بکار گرفتن همین امکانات موجود را به دنبال دارد.
جمهوری اسلامی از یک سو حاضر نیست هزینه ویژه ای برای کنترل بیماری صرف کند و حل همه مشکلات ناشی از شیوع این بیماری را برعهده حود مردم گذاشته است و از سوی دیگر با فراهم ساختن زمینه برگزاری مراسم های محرم و چشم پوشی از حضور مردم در اماکن مذهبی و غیره، عملا موجب سرعت گسترش بیماری می شود.
اما در پیش گرفتن چنین روشهائی و رفتار متناقض نهادهای دولتی در رابطه با ویروس کرونا تصادفی نیست. واقعیت این است که جمهوری اسلامی به کرونا نیز مانند هر بلای دیگری که بر سر این مردم می آید،در عین حال به مانند فرصتی برای بقای خود نگاه می کند.
در این مورد نیز می خواهد، این شرایط، مردم را خسته و مایوس سازد و به جستجوی راه های شخصی وادار نماید، تا موقتا هم که شده است، خطر خیزشهای مردمی را از سر خود دور کند.
در چنین شرایط دشواری، تنها همبستگی بین انسانها در مبارزه با این رژیم و در جهت جلوگیری از اشاعه بیشتر ویروس و کمک به مبتلایان می تواند چاره کار باشد.
در ماههای اخیر دیدیم که چگونه پزشکان، پرستاران و سایر کارکنان بیمارستانها و درمانگاهها در حالی که خود هر لحظه می توانستند مبتلا شوند، شبانه روز به مداوای بیماران پرداخته و توسط شبکه های اجتماعی رهنمودهای ضروری را میدادند، همزمان اعتراضات و اعتصابها در سطوح مختلف از سر گرفته شدند.
اکنون نیز مردم خود باید دست به کار شده و به میدان نبرد با رژیم و با ویروس کرونا بیایند.
ما بارها در جریان اعتراضات، و خیزشهای چند سال گذشته بر اهمیت ایجاد کمیته های محلات جهت سازماندهی تلاشهای جمعی برای مقابله با بلایای از قبیل ویروس کرونا و هر خطر دیگری و از جمله خنثی کردن سیاستهای سرکوبگرانه رژیم سخن گفته ایم.
اینک بیش از همیشه ایجاد چنین کمیته هائی به نیاز حیاتی روز تبدیل شده اند.
اگر جمهوری اسلامی شیوع بیماری کرونا را به فرصتی برای تداوم بقای خود تبدیل کرده است، سازماندهی محلی و تقویت همبستگی مردم برای مقابله با آن، طبیعی ترین عکس العملی است که می توان انتظار داشت.
این کمیته ها فرصت می یابند تا محمل های طبیعی برای فعالیتهای خود بیابند.
آنها می توانند در همه زمینه ها شریان حیات محلات را در دست گرفته و از جمله به یاری همه آنهائی بشتابند که مبتلا شده اند و یا در خطر ابتلای به آن قرار دارند.
بگذار جمهوری اسلامی چند صباحی دیگر هم به حیات نکبت بار خود ادامه دهد و در این روزگار سخت، ثروتهای انباشته شده اش را که حاصل رئج و کار مردم کارگر و زحکتکش است، از زندگی و از تندرستی مردم دریغ کند.
این روزها می گذرند و کارگران و توده های مردم محروم و ستمدیده ایران، از آزمون مبارزه با کرونا، هشیارتر و آگاه تر در مبارزه سرنوشت سازی که در پیش دارند، بیرون می آیند.
13.10.2020
موج جدید گسترش کرونا و ضرورت تقویت همبستگی مردم / 14 October 2020