در ششمین روز اعتراضات علیه عبدالفتاح السیسی، فعالان مصری خبر دادند که دست کم یک معترض در مصر جان خود را از دست داده است. اعتراضات در محلههای فقیرنشین مصر در پی دستور السیسی به برچیده شدن ساخت و ساز غیرقانونی آغاز شد.
اعتراضات کمسابقه که از سوی معترضان به «جمعه خشم» شهرت یافت بعد از نماز ظهر در سرتاسر شهرها و مناطق روستایی مصر به وقوع پیوست. قاهره، جیزه، دمیاط، دلتای نیل، و الاقصر از جمله مناطقی هستند که به اعتراضات پیوسته اند.
یک ویدئو که در دمیاط ضبط شده و در شبکههای اجتماعی منتشر شده نشان میدهد که نیروهای پلیس برای متفرق کردن معترضان دست به اسلحه میبرند.
یک صفحه متعلق به فعالان مصری در فیسبوک به نام «الموقف المصری» از کشته شدن یک جوان ۲۵ ساله به نام سامی وقفی بشیر در منطقه جیزه خبر داد.
شبکه حقوق بشر نجده نیز از زخمی شدن سه معترض دیگر بر اثر تیراندازی نیروهای امنیتی در همان حوالی خبر داد.
محمد علی، چهره مطرح اپوزیسیون مصر و یک پیمانکار نظامی سابق که اکنون در تبعید زندگی میکند با خانواده سامی وقفی بشیر ابراز همدردی کرد.
ویدئوها همچنین نشان میدهد که اعتراضات تا پاسی از شب ادامه یافته است.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از برخی منابع مطلع امنیتی مصر چند تن از معترضان نیز دستگیر شدهاند.
آخرین دور اعتراضات ضد دولتی مصر در پی تصمیم السیسی برای تخریب ساختوسازهای غیرقانونی آغاز شد. بسیاری از محلههایی که تحت تاثیر این سیاست قرار میگیرند فقیرترین جمعیت مصر را در خود جای دادهاند. مردم در این محلهها تحت تاثیر وضعیت بد اقتصادی پیشاپیش انواع فشارها را متحمل شدهاند.
تظاهرات هفته اخیر یک سال بعد از اعتراضات کوچکی رخ میدهد که با افشاگری محمد علی علیه دولت مصر رقم خورد. علی گفته بود که دولت پول زیادی را خرج ساختوسازهای لوکس برای مقامات میکند.
اعتراضات سال گذشته با موج دیگری از بازداشتها و سرکوبهای گسترده همراه شد. سازمان عفو بینالملل تعداد دستگیرشدگان در آن اعتراضات را چهارهزار نفر اعلام کرد.
اعتراضات در دوران حکومتداری السیسی به امری نادر در مصر بدل شده. سیسی بعد از آنکه در سال ۲۰۱۳ با یک کودتای نظامی علیه محمد مرسی به قدرت رسید، تظاهرات بدون مجوز را ممنوع اعلام کرد.
پیش از تظاهراتِ روز جمعه، علی از مردم مصر خواست که بار دیگر به خیابانها بیایند. او در فیسبوک خود نوشت: «این آخرین فرصت ما برای آزادسازی کشور است.»
دالیه فهمی استاد علوم سیاسی در دانشگاه لانگ آیلند ایالات متحده میگوید که مشکلات اقتصادی نقشی اساسی در اعتراضات ادامهدار مصر داشته است.
او با اشاره به این که ۷۰ درصد جمعیت ۹۸ میلیونی مصر زیر خط فقر زندگی میکنند به خبرگزاری الجزیره گفت: «به این عامل محدودیتهای اجتماعی و سیاسی را اضافه کنید… و مردمی که به اتهام تروریسم دستگیر میشوند چون در خیابان اعتراض کردهاند.»
دوستان رادیو زمانه،
آیا منبع خبر اعتراظات در مصر از قول منابع خبری در غرب است؟
اگر جواب مثبت است، لطفا منبع خبری را برایم بنویسد.
با تشکر
فواد / 27 September 2020