کامبوزيا پرتوی و مريم مقدم بازيگران فيلم “پرده”، ساخته جعفر پناهی، پس از بازگشت از برلين ممنوعالخروج شدهاند.
سايت روزنامه فيگارو، چاپ فرانسه خبر داد که مقامات ايرانی گذرنامههای کامبوزيا پرتوی، دستيار و بازيگر جعفر پناهی در فيلم “پرده” و مريم مقدم، بازيگر زن اين فيلم را مصادره کردهاند و بدين ترتيب آنها نمیتوانند برای معرفی اين فيلم در جشنوارههای مختلف از ايران خارج شوند.
فيلم “پرده”، آخرين ساخته جعفر پناهی، کارگردان سينمای ايران بدون مجوز وزارت ارشاد در شصتو سومین جشنواره فیلم برلین نمايش داده شد و جايزه خرس نقرهای را برای بهترين فیلمنامه به دست آورد.
فیلم جعفر پناهی در غياب وی در جشنواره برلين نمایش داده شد و کامبوزیا پرتوی جایزه خرس نقرهای را به نیابت از وی دریافت کرد.
جعفر پناهی بنا به حکم دادگاه جمهوری اسلامی به ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و شش سال حبس تعزیری محکوم شده است.
کامبوزيا پرتوی در جشنواره برلين گفته بود: من فکر نمیکنم با مشکلی روبهرو شويم چون “پرده” یک فیلم بسیار شخصی است. مگر اينکه مقامات ایرانی برخی از صحنههای فیلم را از ديدگاهی سیاسی تفسير کنند که در اين صورت میتوانيم نگران باشيم
کامبوزيا پرتوی در جشنواره برلين گفته بود: “ما نمیدانيم مقامات جمهوری اسلامی [در مورد نمايش فيم “پرده” در جشنواره برلين] چه واکنشی نشان خواهند داد.”
وی ضمن ابراز خوشحالی از نمايش عمومی فيلم “پرده” در جشنواره برلين، افزود: “من فکر نمیکنم با مشکلی روبهرو شويم چون “پرده” یک فیلم بسیار شخصی است. مگر اينکه مقامات ایرانی برخی از صحنههای فیلم را از ديدگاهی سیاسی تفسير کنند که در اين صورت میتوانيم نگران باشيم.”
محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران آبانماه سال جاری در سخنانی از تهیهکنندگان و کارگردانان فیلمهایی که از سوی وزارت ارشاد اجازه نمایش نگرفتهاند و در جشنوارهها شرکت میکنند بهشدت انتقاد کرد و گفت تهیهکنندگان و کارگردانانی که بدون مجوز فیلم میسازند و در جشنوارههایی که “سیاهنمایی” میکنند حضور مییابند، “تاوان” آن را خواهند پرداخت.
جواد شمقدری، معاون سینمایی وزارت ارشاد نيز ۳۰ بهمنماه در سخنانی ساخت و نمایش فیلمهای بدون مجوز در جشنوارههای خارجی را جرم دانست و نسبت به اهدای جایزه خرس نقرهای جشنواره برلین به جعفر پناهی انتقاد کرد.
شمقدری جمهوری اسلامی را در برابر چنين مسائلی “صبور” توصيف کرد و افزود: “اما معنای آن این نیست که این رفتارهای غیرقانونی دیده و ثبت نمیشود بالاخره جایی باید پاسخ بدهند.”
وی تأکید کرده بود: “این جرمها دیده میشود و یادداشت میشود و شاید در همان برهه از زمان لازم نباشد برخورد شود.”
فشارهای حکومتی بر سینماگران ایران بهویژه در سالهای اخیر شدت کمسابقهای یافته است. انحلال خانه سینما، ممنوعیت نمایش و سانسور فیلمها، بازداشت و محرومیت سینماگران، از جمله موارد و رویدادهایی است که در چند سال اخیر رخ داده و رواج داشتهاند.