جواد شمقدری، معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساخت و نمایش فیلمهای بدون مجوز در جشنوارههای خارجی را جرم دانست و نسبت به اهدای جایزه خرس نقرهای جشنواره برلین به جعفر پناهی انتقاد کرد.
به گزارش منابع خبری ایران، جواد شمقدری، معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران شب گذشته، دوشنبه ۳۰ بهمنماه در سخنانی با اعلام اينکه “اگر فیلمی میخواهد خارج از کشور برود و به هر شکلی هرجایی نمایش داده شود، باید مجوز بگیرد”، گفت: “متأسفانه دیده میشود که بدون مجوز نیز اتفاق میافتد. قطعاً اینها جرم و رفتاری غیرقانونی است.”
شمقدری جمهوری اسلامی را در برابر چنين مسائلی “صبور” توصيف کرد و افزود: “اما معنای آن این نیست که این رفتارهای غیرقانونی دیده و ثبت نمیشود بالاخره جایی باید پاسخ بدهند.”
اشاره معاون سينمايی وزارت ارشاد به نمايش فيلم “پرده”، آخرين ساخته جعفر پناهی، کارگردان سينمای ايران در جشنواره فيلم برلين است. اين فيلم که بدون مجوز وزارت ارشاد ساخته شده موفق شد جايزه خرس نقرهای شصتوسومین جشنواره فیلم برلین را از آن خود کند.
شمقدری گفت: “بعضیها بدون مجوز فیلم میسازند اما قانون و آئیننامه این است که هرکسی میخواهد فیلم بسازد باید پروانه ساخت بگیرد و غیر از این رفتار غیرقانونی میشود.”
جواد شمقدری ضمن انتقاد از اهدای جایزه خرس نقرهای جشنواره برلین به جعفر پناهی گفت: ما اعتراض خودمان را به جشنواره فیلم برلین اعلام کردیم و فکر میکنیم مسئولان جشنواره برلین باید رفتارشان را تغییر بدهند
شمقدری ضمن بیان اينکه “سازمان سینمایی یک نهاد قضایی یا انتظامی نیست” تأکید کرد: “ماهم علاقه نداریم که برخورد با این رفتارهای غیرقانونی به اینجاها بکشد.”
رئیس سازمان سینمایی همچنین ضمن انتقاد از اهدای جایزه خرس نقرهای جشنواره برلین به جعفر پناهی گفت: “ما اعتراض خودمان را به جشنواره فیلم برلین اعلام کردیم و فکر میکنیم مسئولان جشنواره برلین باید رفتارشان را تغییر بدهند. این رفتار در تعامل و همکاریهای فرهنگی و سینمایی، رفتار درستی نبود.”
فیلم جعفر پناهی در غياب وی در جشنواره برلين نمایش داده شد. جعفر پناهی بنا به حکم دادگاه جمهوری اسلامی به ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و شش سال حبس تعزیری محکوم شده است.
شمقدری رفتار مسئولان جشنواره فیلم برلین را “دوگانه” دانست و افزود: “البته جشنواره برلین شاید بگوید که من در دفاع از آزادی این فیلم را نمایش میدهم و جایزه هم میدهم.”
وی در همين حال به شعر اخير گونتر گراس، نويسنده و شاعر آلمانی برنده جايزه ادبی نوبل، عليه اسرائيل اشاره کرد و گفت جشنواره برلين در حالی به پناهی جايزه میدهد که گونترگراس در آلمان بهخاطر سرودن اين شعر تحت “فشار” قرار گرفته است.
انتشار شعر “آنچه بايد گفت” گونتر گراس ۱۶ فروردينماه سال جاری به خاطر مضمون سیاسی آن و نقد صریح اسرائیل و حمله احتمالی این کشور به ایران، بازتاب گستردهای بهويژه در محافل ادبی و سياسی آلمان پیدا کرد و فردای آن روز شبکه ای.آر.دی ARD آلمان در بخش خبر خود در همين رابطه گفتوگوی ويژهای با گونتر گراس برگزار کرد.
شمقدری همچنين وعده داد که در اولين فرصت فيلم “پرده” جعفر پناهی “در یک محفل تخصصی با حضور اهالی سینما و رسانهها” به نمایش در خواهد آمد تا “عیار” خرس نقرهای برلین بهدست آيد.
شمقدری روز گذشته نیز خطاب به فیلمسازان داخل ایران گفته بود از “رفتارهای غیرقانونی” که به عنوان “جرم” تلقی میشود پرهیز کنند.
وی تأکید کرده بود: “این جرمها دیده میشود و یادداشت میشود و شاید در همان برهه از زمان لازم نباشد برخورد شود.”
محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران نیز آبانماه در سخنانی از تهیهکنندگان و کارگردانان فیلمهایی که از سوی وزارت ارشاد اجازه نمایش نگرفتهاند و در جشنوارهها شرکت میکنند بهشدت انتقاد کرد و گفت تهیهکنندگان و کارگردانانی که بدون مجوز فیلم میسازند و در جشنوارههایی که “سیاهنمایی” میکنند حضور مییابند، “تاوان” آن را خواهند پرداخت.
فشارهای حکومتی بر سینماگران ایران بهویژه در سالهای اخیر شدت کمسابقهای یافته است. انحلال خانه سینما، ممنوعیت نمایش و سانسور فیلمها، بازداشت و محرومیت سینماگران، از جمله موارد و رویدادهایی است که در چند سال اخیر رخ داده و رواج داشتهاند.
در حال حاضر سينمای ايران در بحران غوطهور است و سالنهای نمايش از تماشاگران خالی است.
دوستان باور کنید که من جعفر پناهی را دوست دارم و در بند بودن او را محکوم می کنم. ولی فکر می کنم که با این زد و بندها و جایزه گرفتن های مصنوعی واقعا مشمئزکننده و استفراغ آور است. اگر کسی میخواهد به ملت ایران کمک کند این راه نیست که زورکی و به قول شخص خانم شیرین نشاط برای پناهی جایزه درست کنند. بنده حکومت ایران را یک حکومت ضد بشری و خونخوار و آدمخوار و نجس می دانم یعنی مسلمان. اما این جایزه های مصنوعی را هم نه می پسندم و نه آنها را سزاوار دادن و گرفتن می دانم.
یک معلم از تهران / 19 February 2013
جشنواره های غربی امسال نشون دادند به شدت سیاسی هستند و سنجش فیلمها بر اساس ارزشهای هنری نیست ! از بفتا و گلدن گلوب(و احتمالن اسکار) تا همین جشنواره برلین . و این باعث تاسفه .
صمد / 20 February 2013
باسلام بنده به این معلم از تهران سلام میکنم و اعتقاد دارم که بسیار درست نوشته است. این جایزه بازی را نوعی استمنا سینمایی می نامم. بله استمنا سینمایی و یا خود ارضایی سینمایی. از این مزخرفتر نمی شود که فیلمهای آبکی ای همچون «این یک فیلم نیست» یا همین فیلم آخری پناهی را به عنوان فیلمهایی قابل جایزه در نظر بگیریم و هم ما خودمان و هم غربیها سرمان را شیر بمالیم و شیره بمالند و بگویند که بله اینها هم فیلمسازند. اصلا آن فیلم «این یک فیلم نیست» چه معنا و مفهومی داشت!!! این کارها این جایزه های الکی جلو رشد و نمو مارا می گیرد٬ سد راه فعالیت سیاسی واقعی و حرکتی و نهضتی ما می شود. جایزه های الکی و بی محتوا برای فیلمهای الکی و بی محتوا. این است مفهوم این جایزه های احمقانه. این جایزه ها ما را قانع و تخدیر می کنند.
آرش از اصفهان / 20 February 2013
بنده رفتم سخنان شرین را در در سایت آمریکایی فردا خواندم و شنیدم. واقعا باید دست از این جایزه ها برداریم . این جایزه ها مایه آبرو ریزی ست. چرا که جایزه های کاذبی ست. همین. با اینهمه مرگ بر جمهوری اسلامی و مرگ بر روحانیت و سپاه پاسداران و بسیج و لباس شخصی ها را بخاطر بسپارید. مرگ بر خامنه ای را مثل جای هزر صبح ظهر و مثل توالت هر وقت لازم شد صرف کنید. برای پاک کردن خود از این جایزه های بدخیم پرهیز کنیم. سلام مرا به پناهی برسانید.
کاربر مهمان / 21 February 2013
خانم شیرین نشاط و کسانیکه به این فیلم جایزه داده اند بخوبی می دانند که این جایزه بدون پشتوانه ی هنری ست. آقای پناهی فیلمساز خوبی ست. اما خودش هم میداند که آنچه را در آن تنگنا می سازد نه یک اثر هنری ست و نه قابل اعتناء. واقعا آنهاییکه نظر داده اند درست نظر داده اند. این فیلمها ما را گول می زند. من یادم است وقتی بچه بودیم پدران و مادران برای تشویق بچه هایشان جایزه می خریدند و یواشکی میدادند به مدیر دبستان تا سر صف انها را به بچه هایشان بدهد. آنها وانمود می کردند که این جایزه از طرف مدرسه است ولی ما بچه گاهی دیده بودیم که پدران و مادران آن جایزه ها را خودشان خریده بودند و برای بچه هایی که اصلا درسشان حتا متوسط هم نبود. ماجرا ی این جایزه های تقلبی برای پناهی هم همین است. ایقدر بو دارد که حتا خانم شیرین نشاط در یکی از سایت ها نتوانسته این بو را پنهان کند. این کارها به نهضت آزادی خواهی ما لطمه می زند. بس کنید خانمها و آقایان. این جایزه صددرصد تقلبی ست. با افشای این تقلب بزرگ خودمان را پاک کنیم برای یکی از ضد بشری ترین و خونخوارترین و ضد آزادیتری حکومت های جهان حکومت ضد حیات اسلامی اعاده ی حیثیت نکنیم. این فیلم همین که به غرب رسیده کافی ست. این جایزه ها را تبدیل و به سنگ و کلوخ نکنیم که بر سر و روی خود می اندازیم.
جم از رشت / 21 February 2013