جواد شمقدری، معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساخت و نمایش فیلم‌های بدون مجوز در جشنواره‌های خارجی را جرم دانست و نسبت به اهدای جایزه خرس نقره‌ای جشنواره برلین به جعفر پناهی انتقاد کرد.

به گزارش منابع خبری ایران، جواد شمقدری، معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران شب گذشته، دوشنبه ۳۰ بهمن‌ماه در سخنانی با اعلام اين‌که “اگر فیلمی می‌خواهد خارج از کشور برود و به هر شکلی هرجایی نمایش داده شود، باید مجوز بگیرد”، گفت: “متأسفانه دیده می‌شود که بدون مجوز نیز اتفاق می‌افتد. قطعاً این‌ها جرم و رفتاری غیرقانونی است.”

شمقدری جمهوری اسلامی را در برابر چنين مسائلی “صبور” توصيف کرد و افزود: “اما معنای آن این نیست که این رفتارهای غیرقانونی دیده و ثبت نمی‌شود بالاخره جایی باید پاسخ بدهند.”

اشاره معاون سينمايی وزارت ارشاد به نمايش فيلم “پرده”، آخرين ساخته جعفر پناهی، کارگردان سينمای ايران در جشنواره فيلم برلين است. اين فيلم که بدون مجوز وزارت ارشاد ساخته شده موفق شد جايزه خرس نقره‌ای شصت‌وسومین جشنواره فیلم برلین را از آن خود کند.

شمقدری گفت: “بعضی‌‌ها بدون مجوز فیلم می‌سازند اما قانون و آئین‌نامه این است که هرکسی می‌خواهد فیلم بسازد باید پروانه ساخت بگیرد و غیر از این رفتار غیرقانونی می‌شود.”

جواد شمقدری ضمن انتقاد از اهدای جایزه خرس نقره‌ای جشنواره برلین به جعفر پناهی گفت: ما اعتراض خودمان را به جشنواره فیلم برلین اعلام کردیم و فکر می‌کنیم مسئولان جشنواره برلین باید رفتارشان را تغییر بدهند

شمقدری ضمن بیان اين‌که “سازمان سینمایی یک نهاد قضایی یا انتظامی نیست” تأکید کرد: “ماهم علاقه نداریم که برخورد با این رفتارهای غیرقانونی به اینجا‌ها بکشد.”

رئیس سازمان سینمایی همچنین ضمن انتقاد از اهدای جایزه خرس نقره‌ای جشنواره برلین به جعفر پناهی گفت: “ما اعتراض خودمان را به جشنواره فیلم برلین اعلام کردیم و فکر می‌کنیم مسئولان جشنواره برلین باید رفتارشان را تغییر بدهند. این رفتار در تعامل و همکاری‌های فرهنگی و سینمایی، رفتار درستی نبود.”

فیلم جعفر پناهی در غياب وی در جشنواره برلين نمایش داده شد. جعفر پناهی بنا به حکم دادگاه جمهوری اسلامی به ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و شش سال حبس تعزیری محکوم شده است.
شمقدری رفتار مسئولان جشنواره فیلم برلین را “دوگانه” دانست و افزود: “البته جشنواره برلین شاید بگوید که من در دفاع از آزادی این فیلم را نمایش می‌دهم و جایزه هم می‌دهم.”

وی در همين حال به شعر اخير گونتر گراس، نويسنده و شاعر آلمانی برنده جايزه ادبی نوبل، عليه اسرائيل اشاره کرد و گفت جشنواره برلين در حالی به پناهی جايزه می‌دهد که گونترگراس در آلمان به‌خاطر سرودن اين شعر تحت “فشار” قرار گرفته است.

انتشار شعر “آن‌چه بايد گفت” گونتر گراس ۱۶ فروردين‌ماه سال جاری به خاطر مضمون سیاسی آن و نقد صریح اسرائیل و حمله احتمالی این کشور به ایران، بازتاب گسترده‌ای به‌ويژه در محافل ادبی و سياسی آلمان پیدا کرد و فردای آن روز شبکه ای.‌آر.دی ARD آلمان در بخش خبر خود در همين رابطه گفت‌وگوی ويژه‌ای با گونتر گراس برگزار کرد.

شمقدری همچنين وعده داد که در اولين فرصت فيلم “پرده” جعفر پناهی “در یک محفل تخصصی با حضور اهالی سینما و رسانه‌ها” به نمایش در خواهد آمد تا “عیار” خرس نقره‌ای برلین به‌دست آيد.

شمقدری روز گذشته نیز خطاب به فیلمسازان داخل ایران گفته بود از “رفتارهای غیرقانونی” که به عنوان “جرم” تلقی می‌شود پرهیز کنند.

وی تأکید کرده بود: “این جرم‌ها دیده می‌شود و یادداشت می‌شود و شاید در‌‌‌ همان برهه از زمان لازم نباشد برخورد شود.”

محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران نیز آبان‌ماه  در سخنانی از تهیه‌کنندگان و کارگردانان فیلم‌هایی که از سوی وزارت ارشاد اجازه نمایش نگرفته‌اند و در جشنواره‌ها شرکت می‌کنند به‌شدت انتقاد کرد و گفت تهیه‌کنندگان و کارگردانانی که بدون مجوز فیلم می‌سازند و در جشنواره‌هایی که “سیاه‌نمایی” می‌کنند حضور می‌یابند، “تاوان” آن را خواهند پرداخت.

فشارهای حکومتی بر سینماگران ایران به‌ویژه در سال‌های اخیر شدت کم‌سابقه‌ای یافته است. انحلال خانه سینما، ممنوعیت نمایش و سانسور فیلم‌ها، بازداشت و محرومیت سینماگران، از جمله موارد و رویدادهایی است که در چند سال اخیر رخ داده و رواج داشته‌اند.

در حال حاضر سينمای ايران در بحران غوطه‌ور است و سالن‌های نمايش از تماشاگران خالی است.