جعفر پناهی خرس نقره‌ای شصت‌وسومین جشنواره فیلم برلین را برای فیلمنامه فیلم “پرده” به‌دست آورد. کامبوزیا پرتوی روی صحنه رفت و این جایزه را به نمایندگی از جعفر پناهی از دست شیرین نشاط که یکی از داوران این جشنواره بود گرفت.

شصت‌و سومین جشنواره فیلم برلین جایزه خرس طلایی‌اش را به فیلم “موضع بچه” ساخته کارگردان رومانیایی، کابین پتر نتسر داد. موضوع این فیلم رابطه یک مادر با پسرش و وابستگی آن‌ها به یکدیگر است. این وابستگی تا آن حد است که مادر پس از آنکه فرزندش در یک سانحه رانندگی کسی را به قتل می‌رساند، تلاش می‌کند قانون را دور بزند و حق را ناحق جلوه بدهد، با این امید که فرزندش را از مجازات برهاند. 

خرس نقره‌ای بهترین بازیگر به پائولین گارسیا تعلق گرفت. او در فیلم “گلوریا” ساخته سباستین للیلو در نقش یک زن ۶۰ ساله که در حسرت عشق روزگار می‌گذراند، بازی کرده است.

به نوشته جعفر پناهی، فیلم “پرده”، داستان زندان است، نوعی خوددرمانی برای رهایی از افسردگی

نظیف موجیک جایزه بهترین بازیگر نقش اصلی را برای بازی در فیلم “گوشه‌ای از زندگی یک آهن‌فروش” را به دست آورد. این فیلم را دنیس تانوویچ، کارگردان بوسنیایی ساخته است. او در این فیلم داستان یک خانواده را روایت می‌کند. مادر این خانواده بعد از سقط جنین به همراه شوهرش به بیمارستان مراجعه می‌کند. اما چون فقیرند و نمی‌توانند هزینه درمان را پرداخت کنند، پزشکان از درمان این زن دردمند سر بازمی‌زنند. این فیلم جایزه ویژه هیئت داوران را هم به‌دست آورد.

برخلاف انتظار ناظران و کارشناسان، فیلم “پرده” ساخته جعفر پناهی فقط خرس نقره‌ای جشنواره فیلم برلین برای بهترین فیلمنامه را به‌دست آورد.

فیلم پناهی در غیاب او نمایش داده شد. جعفر پناهی بنا به حکم دادگاه جمهوری اسلامی به ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و شش سال حبس تعزیری محکوم شده است.

دیتر کوسلیک، رئیس جشنواره فیلم برلین نیز از جعفر پناهی برای شرکت در برلیناله دعوت کرده و از مقامات ایرانی خواسته‌ بود که امکان سفر وی را فراهم کنند.

پناهی در مورد فیلمش نوشته بود: “خیال و افسردگی در بستر داستان جاری است.” در این فیلم هر یک از اشخاص در دیگری بازتاب می‌یابد و مرز داستان و واقعیت از بین می‌رود.

شصت‌و سومین جشنواره فیلم برلین جایزه خرس طلایی‌اش را به فیلم “ژست کودک” ساخته کارگردان رومانیایی، کابین پتر نتسر داد

به نوشته پناهی، فیلم “پرده”، داستان زندان است، نوعی خوددرمانی برای رهایی از افسردگی. به گفته کامبوزیا پرتوی (کارگردان فیلم “کافه ترانزیت”) که در این فیلم با پناهی همکاری دارد: “کار کردن در این شرایط دشوار، سخت است. اما از آن سخت‌تر این است که آدم کار نکند.”

کامبوزیا پرتوی جایزه خرس نقره‌ای را به نیابت از پناهی از دست شیرین نشاط، هنرمند شناخته‌شده ایرانی که جزو هیئت داوران این دوره برلیناله بود، دریافت کرد.

دیوید گوردون گرین، کارگردان آمریکایی بر خلاف انتظار همگان خرس نقره‌ای بهترین کارگردانی را برای فیلم “شاهزاده آوالانچ” به‌دست آورد. موضوع این فیلم زندگی روزانه دو کارگر است که جاده‌ها را خط‌کشی می‌کنند.

به این ترتیب شصت‌وسومین جشنواره فیلم برلین به پایان رسید. رئیس هیئت داوران را وونگ کار وای به عهده داشت. شیرین نشاط، سوزان بیر، آندرآس درزن، الن کوراس، تیم رابینز و آتینا تسانگاری از دیگر اعضای هیئت داوران این جشنواره بودند.

در مجموع ۲۴ فیلم در بخش اصلی برلیناله نمایش داده شدند که در میان آن‌ها ۱۹ فیلم برای جایزه خرس طلایی و جوایز خرس نقره‌ای برلیناله با هم رقابت کردند.

در این دوره از جشنواره برلین همچنین انیمیشن کوتاه “روباهی که به دنبال صدا رفت” ساخته فاطمه گودرزی، از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، در بخش نسل این جشنواره به نمایش در می‌آمد. مستند “فیفی از خوشحالی زوزه می‌کشد” ساخته میترا فراهانی درباره زندگی بهمن محصص در رم نیز در بخش “چشم‌انداز” جشنواره فیلم برلین به نمایش گذاشته شد.