پرسش اصلی در پژوهش آکادمیک دین این است که «دین چیست؟». گرچه پاسخهای متنوعی به این پرسش داده میشود، اما همهی این پاسخها نظرورزی درباره دین را مسلم فرض میکنند، نظرورزی بر مبنای ایدهی دین که آن چیزی است که به باورها و کنشهای متنوعی که ما دینی مینامیمشان، معنا میدهد. دینپژوهی، نظریه است؛ دینپژوهی همانا برساخته از ابزارهای مفهومی بیشماری است که برای «نظر» به دین مورد استفاده قرار میگیرند.
در طول دو سدهی گذشته روشن شده که پژوهشِ آکادمیکِ دین هیچ «نظریهی کلان و یکپارچه»ای ندارد، نظریهای که بتواند به همهی پدیدههای دینی بپردازد. و هیچوقت هم چنین نظریهای وجود نخواهد داشت. هر نظریهای فقط بر چیزهای مشخصی متمرکز میشود و چیزهای دیگر را از قاب یا تمرکزش بیرون میگذارد. بنابراین، دینپژوهی همیشه در جستجوی نظریههای جدیدی است که بتوانند دریچههای جدیدی برای دیدن و تفسیر دین به روی ما بگشایند.
دینپژوهان، در دهههای اخیر، به فراسوی مرزهای سنتیِ این رشته رفتهاند، تا چشماندازهای نظریِ جدیدی را پیدا کنند و دین را با آن چشماندازهای نوین تفسیر کنند. نظریههای فرهنگ، تاریخ، زبان، و جنسیت که در گذشته برای بیشتر دینشناسان نظریههایی بیگانه بودند، امروزه قاب و تمرکز تازهای به فهمِ ما از دین دادهاند. در نتیجه، مرکز و هستهی اصلی نظریهها و روشهای دینپژوهی آکادمیک شدیدا دگرگون شدهاند و بسط یافتهاند. این شرایط موجب شده است که دینپژوهی، حوزهی آکادمیک هیجانبرانگیز و پرجنبوجوشی باشد. دانشجویان و استادان رشتهی دینپژوهی نیز با چالشهای مهمی روبهرو شدهاند. درست است که این نظریهها پرسشهای نویی میپرسند و فرصتهای بدیعی برای مطالعه و تفسیر دین در اختیار میگذارند، اما فهمیدنشان هم اغلب دشوار است. ما بر آنیم که نگاه گذرایی به آرا و اندیشههای تاثیرگذارترین دانشپژوهانی بیندازیم که بیرون از حوزهی دین اندیشهورزی کردهاند، اما آثار و اندیشههایشان بر دینپژوهی نوین تاثیر فراوان داشتهاند.
ما این کتاب را برای سه دسته از خوانندگان نوشتهایم:
اول – دانشجویان دورهی کارشناسی در رشتههای نظریه و روششناسی دینپژوهی آکادمیک. گرچه دربارهی نظریههای سنتی دین (مانند تیلور، دروکیم، وبر، اوتو، الیاده، تورنر، و گیرتز) زیاد نوشته شده است، اما به چشماندازهای نظری جدید توجه چندانی نشده است.
دوم – برای دانشجویان دورهی کارشناسی ارشد و دکترا.
سوم – استادان و دینپژوهانی نیز که نیاز به منبعی دارند تا چشماندازهای نظری معاصر را معرفی کند، میتوانند از این کتاب استفاده کنند.
آنچه در بالا خواندید، بخشی از مقدمه کتاب “ نظریه برای پژوهشهای دینی” اثر ویلیام دیل و تیموتی بیل است.
این کتاب فصل به فصل ترجمه و به شرح زیر در سایت زمانه منتشر شد:
فصلهای این کتاب مستقل از هم هستند و در نتیجه لازم نیست برای مطالعهی هر کدام از آنها فصلهای پیشین را خوانده باشیم.
مشخصات متن اصلی کتاب چنین است:
William E. Deal & Timothy K. Beal: Theory for religious studies, New York 2004
به کل کتاب میتوانید از طریق فایل PDF زیر دست یابید:
با سلام
مجموعه ای در مورد نیچه توسط اقای پرنیان و با صدای ایشان کار شد ولی من متاسفانه اون روی سایت نمی بینم.
اگر ممکن هست مجموعه های قدیمی رو روی سایت بگذارید.
همچنین در صورت امکان اجرای رادیویی کارها رو مد نظر قرار بدهید. بخصوص کارهایی که در حوزه اندیشه انجام می شه.
با تشکر
در چشمانت / 06 April 2013