آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ايران، طرح مذاکره مستقيم با آمريکا را که توسط جو بايدن، معاون رئيس‌جمهور ايالات متحده مطرح شده بود رد کرد و گفت عده‌ای از روی “ساده‌لوحی يا غرض” از پيشنهاد مذاکره آمريکا خوشحال می‌شوند.

به گزارش منابع خبری ايران، رهبر جمهوری اسلامی که امروز پنج‌شنبه ۱۹ بهمن‌ماه با فرماندهان، همافران و پرسنل نيروی هوايی ارتش ديدار می‌کرد، دولت آمريکا را به عدم حسن نيت در قبال ايران متهم ساخت و گفت: “من ديپلمات نيستم، انقلابيم به همين علت صريح، صادقانه و قاطعانه حرف می‌زنم: پيشنهاد مذاکره وقتی معنا دارد که طرف حسن نيت خود را نشان دهد.”

وی با بيان اين‌که ايران مرعوب تهديدات نخواهد شد، افزود: “مذاکره و فشار دو راه جداگانه هستند و ملت ايران قبول نمی‌کند که زير فشار و تهديد با تهديدکننده مذاکره کند.”

جو بايدن چند روز پيش در کنفرانس امنيتی مونيخ گفته بود ايالات متحده آماده مذاکره مستقيم با ايران است. بايدن گفته بود اين مذاکرات زمانی انجام خواهد شد که رهبر جمهوری اسلامی خواهان مذاکره باشد.

محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهور ايران که در مصر به‌سر می‌برد در نشست خبری خود در قاهره پيشنهاد تازه آمريکا درباره مذاکره مستقيم تهران و واشنگتن را “مثبت” ارزيابی کرد و گفت: “حرف‌هايی که از مقامات آمريکايی شنيده می‌شود، جديد و مثبت است و اميدواريم در رفتارشان هم تغييرات مثبت اتفاق بيفتد و اگر در رفتارشان هم شاهد تغييرات مثبت باشيم، در آن صورت ما هم با نگاه مثبت، آن را مورد بررسی قرار خواهيم داد.”

رهبر جمهوری اسلامی دليل مطرح ساختن مذاکره از سوی آمريکا را “شکست سياست خاورميانه‌ای” اين کشور دانست

علی‌اکبر صالحی، وزير خارجه ايران نيز پيشنهاد معاون رئيس‌جمهوری آمريکا برای مذاکرات دو جانبه را نشانه “تغيير رويکرد واشنگتن در قبال تهران” دانست.

وی گفت: “احساس می‌کنم اين دولت جديد (آمريکا) اين بار واقعا می‌خواهد رويکرد گذشته خود را در قبال کشور من تغيير دهد.”

آيت‌الله خامنه‌ای “کودتا، تحريک نظامی، ‌حمايت همه‌جانبه از دشمن مهاجم، معارضه سخت، معارضه نرم، فشارهای مضاعف امپراطوری خبيث رسانه‌ای و تحريم‌های شديد و روزافزون” را به‌عنوان اقدامات آمريکا عليه ايران برشمرد و گفت آمريکا در سه دهه اخير “هرچه در چنته داشت” به‌کار گرفت تا مردم را نسبت به جمهوری اسلامی بدبين کند.

وی گفت: “توپ در زمين شماست. چرا که شما بايد پاسخگو باشيد که آيا سخن گفتن از مذاکره همزمان با ادامه فشار و تهديد، ‌اصولاً معنايی دارد؟”

رهبر جمهوری اسلامی افزود: “مذاکره برای اثبات حسن‌ نيت است، شما از سر سوء نيت ده‌ها کار انجام می‌دهيد و بعد به زبان می‌گوييد مذاکره.”

وی دليل مطرح ساختن مذاکره از سوی آمريکا را “شکست سياست خاورميانه‌ای” اين کشور دانست و گفت: “آن‌ها برای ترميم اين شکست نياز دارند برگ برنده‌ای رو کنند. آن‌ها می‌خواهند به دنيا بگويند حسن نيت دارند اما کسی حسن نيتی نمی‌بيند.”

رهبر جمهوری اسلامی در حالی مذاکره با آمريکا را رد کرده است که پيش از اين اسرائيل از اين مذاکره استقبال کرده بود.

دانی ايالون، معاون وزير امور خارجه رژيم اسرائيل گفته بود: “مخالفتی با مذاکرات مستقيم ميان آمريکا و ايران نداريم.”

همچنين کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا نيز گفته بود نسبت به پيشنهاد معاون رئيس‌جمهور آمريکا درباره مذاکرات مستقيم ميان واشنگتن و تهران خوش‌بين است.

روابط ديپلماتيک ايران و ايالات متحده از سال ۱۹۷۹ ميلادی (۱۳۵۸ خورشيدی) که حکومت پهلوی سقوط کرد، و حکومت جمهوری اسلامی برقرار شد، قطع شده است.