روز شنبه ۲۵ ژوئیه/ چهارم مرداد، خارج از كنسولگری آمریكا در شهر چنگدو چین وضعیت شدید امنیتی برقرار شد. همزمان كاركنان کنسولگری در داخل این مركز برای خروج آماده می‌شدند. این رویداد یک روز پس از آن رخ داد که چین دستور بسته‌ شدن کنسولگری آمریکا در این شهر را در پاسخ به دستور آمریكا برای بسته شدن كنسولگری چین در هیوستون داد. تعطیل شدن کنسولگری نشانه‌ای از شدت تنش در روابط بین این دو اقتصاد بزرگ جهان است.

پلیس چین، از جمله بسیاری از مأموران لباس شخصی، بیرون کنسولگری جمع شده و خیابان را برای ممانعت از ایجاد ترافیک بسته بودند.

کنسولگری در شهر جنوب غربی چین و سفارت ایالات متحده در پکن به درخواست‌های رویترز برای اظهار نظر درباره بسته شدن این کنسولگری پاسخ نداده‌اند.

دستور چینی ها برای بستن کنسولگری آمریکا پس از آنكه دولت ترامپ تا ساعت چهار بعد از ظهر جمعه به چین فرصت داد تا کنسولگری خود در شهر تگزاس را تعطیل کند، صادر شد،

مایك پومپئو، وزیر امور خارجه آمریكا گفته بود این كنسولگری «یک قطب جاسوسی و محل سرقت اموال معنوی» بوده است.

سردبیر گلوبال تایمز چین در توییتر گفته که به کنسولگری ایالات متحده در چنگدو ۷۲ ساعت فرصت داده شده بود تا بسته شود.

این کنسولگری در سال ۱۹۸۵ افتتاح شد و تقریبا ۲۰۰ کارمند از جمله حدود ۱۵۰ کارمند استخدام شده محلی دارد. از آنجا که دیپلمات‌های آمریکایی به دلیل بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ پیشتر کنسولگری را ترک و تخلیه کرده بودند، مشخص نیست چه تعداد از آنها همچنان در چین حضور دارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین، وانگ ونبین گفته است كه برخی از پرسنل كنسولگری چنگدو «مشغول انجام فعالیت‌هایی بودند که متناسب با هویت آنها نبود. آنها در امور چین مداخله كرده و به منافع امنیتی آن آسیب رسانده‌اند.»

او توضیحی درباره چگونگی این فعالیت‌ها ارائه نداده است.

در طول روز شنبه مردم در خیابان روبه‌روی ورودی کنسولگری قدم می‌زدند و پلیس جلوی عکس گرفتن یا فیلمبرداری را می‌گرفت.

از آن سو، مقام‌های فدرال ایالات متحده وارد ساختمان کنسولگری چین در شهر هیوستون تگزاس شدند که دونالد ترامپ دستور تعطیلی آن را داده بود.

بر اساس گزارش‌ها، گروهی از نیروهای فدرال با باز کردن در پشتی کنسولگری چین در هیوستون وارد این ساختمان شدند.

آمریکا برای خروج کارکنان کنسولگری چین از این ساختمان مهلت تعیین کرده بود و با پایان یافتن این مهلت، نیروهای فدرال وارد آن شدند و ساختمان را ضبط کردند.

روابط بین واشنگتن و پکن امسال وخیم‌تر شده است به طوری که به گفته کارشناسان به پایین‌ترین سطح در دهه‌های گذشته رسیده است.

تنش‌ها بر سر موضوعات گوناگونی از تجارت و فناوری گرفته تا ویروس کروناست؛ همچنین ادعاهای ارضی چین در دریای چین جنوبی و اوج گرفتن اعتراضات در هنگ کنگ.

  • در همین زمینه