بیش از ۹۰ نفر پزشکان و ویروسشناسان جهان نسبت به گسترش اطلاعات دروغین درباره ویروس جدید کرونا هشدار دادهاند. آنها در نامهای سرگشاده از شرکتهای شبکههای اجتماعی خواستهاند که اطلاعات غلط را حذف کنند و اطلاعات سازمان جهانی بهداشت را بهرایگان در اختیار مردم قرار دهند.
امضاکنندگان این نامه که از چندین کشور هستند در نامه خود که در نیویورک تایمز منتشر شده است، از گسترش اطلاعات دروغین درباره ویروس کوویدـ۱۹ بهعنوان یک بیماری دیگر یاد کرده و نوشتهاند:
«در حال حاضر ما نه تنها با بیماری همهگیر کوویدـ۱۹ سر و کار داریم بلکه با “بیماری اطلاعاتی همهگیر” (اینفودمی) در سراسر جهان روبهرو هستیم که در آن اطلاعات نادرست بهصورت ویروسی در رسانههای اجتماعی منتشر میشوند و زندگی در سراسر جهان را به خطر میاندازند.»
آنها با بیان اینکه «برخی از این اطلاعات نادرست سریعتر از خود ویروس شیوع پیدا میکنند» از اطلاعات غلطی مانند اینکه کوکائین میتواند کوویدـ۱۹ را درمان کند یا این ویروس توسط چین یا آمریکا تولید شده و یک سلاح بیولوژیکی است یاد کردهاند.
در ماههای اخیر بارها مقامهای آمریکایی از جمله دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، منشأ انتشار کوویدـ۱۹ را آزمایشگاهی در شهر ووهان دانستهاند و رسانههای دولتی چین هم آنها را به دروغگویی متهم کردهاند. در آغاز شیوع کوویدـ۱۹ نیز شایعاتی مبنی بر انتشار این ویروس توسط آمریکا و کشورهای غربی در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود.
سازمان جهانی بهداشت چنین ادعاهایی را «گمانهزنی» دانسته و گفته است که «شواهد مشخصی» درباره آنها وجود ندارد.
در نامه پزشکان و ویروسشناسان آمده است:
«شرکتهای فنآوری تلاش کنند که به انتشار محتواهای خاص پاسخ دهند، آنها را حذف کنند و در عین حال به سازمان جهانی بهداشت اجازه دهند تبلیغات رایگان ارائه دهد. (…) این دروغها مهماند زیرا راه حلهای غلط تبلیغ میکنند یا میخواهند مردم را از واکسیناسیون و درمانهای مؤثر منصرف کنند. این دروغها دامنه گستردهای دارند. پستی در فیسبوک مبنی بر اینکه زنجبیل ۱۰ هزار بار در مبارزه با سرطان مؤثرتر از شیمی درمانی است، تقریباً ۳۰ هزار بار به اشتراک گذاشته شد و مردم درباره آن اظهارنظر کردند.»
این دانشمندان از شرکتهای فنآوری خواستهاند اطلاعات غلط در مورد بهداشت را اصلاح و شبکههای اجتماعی خود را «سمزدایی» کنند. این معیارهای گزینش برای انتشار محتوای اینترنتی در حال حاضر بیشتر در جهت محافظت سلامتی کاربران اینترنت است.
بهتازگی شرکت فیسبوک اعلام کرده است که هشدارهای کلی درباره خبرهای جعلی را اعلام میکند. اما این برای منتقدان کافی نیست.
بیشتر بخوانید: