حسن روحانی در سخنانی بار دیگر از صندوق بین‌المللی پول خواست تا به درخواست وام ایران پاسخ مثبت بدهد. او در شرایط کرونایی از ادامه تولید در کشور سخن گفت و از پرداخت اعتبار یک میلیون تومانی به خانواده‌ها دفاع کرد اما نه از بهره بالای این کمک‌ها چیزی گفت و نه این‌که این مقدار کمک چه باری از دوش مردم برمی‌دارد.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در هیأت دولت ـ عکس از آرشیو

در شرایطی که شیوع کرونا در ایران همچنان ادامه دارد حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی چهارشنبه ۲۰ فروردین در نشست هیئت دولت از افزایش تولید در کشور و تلاش مسئولان در این راه حرف زد و گفت: «این نشان می‌دهد هم می‌توان کار کرد و هم به کرونا مبتلا نشد. همه این کارها هم برای این است که تولیدات ما افزایش باید.»

براساس تصمیم دولت، قرار است از ۲۳ فروردین فعالیت اقتصادی در مشاغل کم خطر در شهرستان‌ها و از ۳۰ فروردین در تهران آغاز شود. سعید مبینی، رئیس اتاق اصناف تهران اعلام کرده است که ۷۵ درصد واحدهای صنفی در سراسر کشور از ۲۳ فروردین بازگشایی می‌شوند.

ایران برای مبارزه با کرونا به‌ویژه در شرایطی که تحریم‌های آمریکا ادامه دارد، با مشکلات و کمبودهایی مواجه است. از این رو عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ۲۲ اسفندماه اعلام کرد طی نامه‌ای به رئیس صندوق بین‌المللی پول خواستار وام ۵ میلیارد دلاری از طرح ۵۰ میلیارد دلاری تسهیلات سریع آن صندوق برای پیشگیری و درمان و مقابله با آثار اقتصادی ویروس کرونا شده است.

روحانی روز چهارشنبه بار دیگر بر این خواسته تأکید کرد و گفت: «همه مجامع بین‌المللی باید به وظایف خود عمل کنند. ما عضو بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول هستیم و سهمیه خود را پرداخت می‌کنیم و بخشی از ذخایر ما در این صندوق است. اگر بنا باشد بین ایران و کشورهای دیگر تبعیض قائل شوند برای ما قابل تحمل نیست. بسیاری از کشورهای جهان به صراحت اعلام کردند که صندوق بین‌المللی پول باید به وظیفه خود عمل کند. ما در طول ۵۰ سال گذشته از این صندوق چیزی نخواستیم. اگر در این شرایط سخت به وظایفشان عمل نکنند دنیا قضاوت دیگری نسبت به آن‌ها خواهند داشت.»

به‌گزارش وال استریت ژورنال دولت آمریکا قصد دارد مانع از پرداخت وام ۵ میلیارد دلاری صندوق بین‌المللی پول به جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه با همه‌گیری کووید ۱۹ شود. به نوشته این نشریه مقام‌های ارشد دولت آمریکا می‌گویند حکومت ایران همچنان حساب‌های میلیارد دلاری در اختیار دارد.

حسن روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به پرداخت اعتبار به خانواده‌ها توسط دولت اشاره کرد و گفت: «۱۰۰ هزار میلیارد تومانی که برای پرداخت در نظر گرفتیم، نسبت به همه آن‌ها در جلسه اقتصادی تصمیم گرفتیم. ما در حد توان کشور، کشوری هستیم که در برخی امور قدم‌های خوبی برداشتیم مثلاً در ماه آینده وقتی یارانه پرداخت می‌شود هم آن‌جا اعتبار یک میلیونی به همه خانواده‌ها داده می‌شود و در مدت ۲۴ ماه از یارانه کم می‌شود. برای کسب و کارهایی که آسیب دیده‌اند هم رقمی را مدنظر قرار دادیم.»

رئیس کل بانک مرکزی دوشنبه ۱۸ فروردین از وام یک میلیون تومانی با کارمزد ۱۲ درصد به ۲۳ میلیون خانوار خبر داد. بانک مرکزی قرار است از طریق تأمین اعتبار ۷۵ هزار میلیارد تومانی که از محل ذخیره قانونی بانک‌ها به دست آمده مبلغ یک میلیون تومان با کارمزد ۱۲ درصد به یارانه بگیران وام دهد. این وام بازپرداخت ۲۴ ماهه و تنفس ۴ ماهه دارد که مبلغ قسط آن نیز از یارانه افراد کسر خواهد شد بدین صورت که یارانه یکی از افراد خانواده برای قسط این وام کاسته خواهد شد.

پرداخت این اعتبار از سوی دولت با واکنش‌های منفی‌ای روبه‌رو شده است. بر اساس آمار رسمی، وام یک میلیون تومانی تنها ۱۴ درصد از هزینه‌های خانوار شهری و ۲۶ درصد از هزینه‌های خانوار روستایی را پوشش می‌دهد. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران از هزینه خانوار شهری و روستایی با فرض لزوم تامین ۵۰ درصد از هزینه یک خانوار در ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبهشت وام یک میلیونی تأثیر کمی در زندگی خانوار روستایی و شهری دارد.

مسئله دیگر این اعتبار بهره بالا و ۱۲ درصدی آن است در حالی که بیشتر دولت‌ها در دوران کرونا وام‌های بلند مدت و بسیار زیاد با سود کم می‌دهند.

حسن روحانی بار دیگر از «شفافیت دولت» در مورد مقابله با کرونا حرف زد و با بیان این‌که «ما از همان روز اول چیزی را از مردم عزیزمان پنهان نکردیم»، گفت: «به عنوان دولت از ۳۰ بهمن متوجه ورود کرونا شدیم و در همان جلسه اعلام شد که خبر را به مردم بدهیم. آن روزی که به ما اعلام شد اول فقط در قم بود و روز بعد اراک را هم اعلام کردند که متوجه شدیم آن روز که ما فهمیدیم هم در قم شیوع یافته و هم از قم عبور یافته است. اکثر استان‌ها را هم که میپرسم می‌گویند روز یک یا دو اسفند این بیماری وارد استان شده است.»

روز گذشته سعید نمکی، وزیر بهداشت نیز در مجلس از عدم پنهانکاری دولت در مسئله کرونا سخن گفت. او با اشاره به نظر مخالفان دولت گفت: «برخی اعلام کردند که اعلام این قبل از انتخابات درست نیست، اما من تأکید کردم که راست‌گویی خدمت به مردم است هر چند این موارد باید به تفصیل در جلسه غیرعلنی توضیح داده شود.»

نمکی بیان برخی مسائل را به جلسه غیرعلنی مجلس موکول کرد.

بیشتر بخوانید: