یک نماینده عضو «هیات میانجی» در مجلس افغانستان پس از دیدار با اشرف غنی آینده کشور را تاریک پیشبینی کرد. تا کنون دخالت هیات میانجی مجلس و همینطور پادرمیانی چهرههای مطرح سیاسی برای پایان دادن به تنشها میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله دو مدعی ریاست جمهوری افغانستان، کارگر نبوده است.
به گزارش روزنامه ۸صبح، هیئت میانجی مجلس برای میانجیگری میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله شامل ۴۰ نفر متشکل از اعضای هیئت اداری مجلس و یک نماینده از هر یک از ۳۴ ولایت افغانستان است. دیدار اول این هیئت با عبدالله عبدالله در ۱۱ فروردین با استقبال او مواجه شد، اما دیدار بعدی با اشرف غنی که پنجشنبه در ارگ صورت گرفت، مورد استقبال غنی قرار نگرفته است.
علیاکبر جمشیدی، نماینده مردم دایکندی و عضو هیئت میانجی مجلس پس از دیدار با غنی در فیسبوک خود نوشت: «متاسفانه محمداشرف غنی غرق در غرور کاذب برگرفته از اغوای نابخردانه اطرافیانش است.» او در ادامه «فردای کشور» را «تاریک» توصیف کرد. جمشیدی درباره دلایل این برداشت خود توضیح بیشتری نداد.
اما یکی دیگر از نمایندگان، نیلوفر ابراهیمی، نماینده مردم بدخشان و عضو هیئت میانجی مجلس در فیسبوک خود جمله ای از غنی نقل کرد، که در حضور نمایندگان بیان شده بود: «شما با وثیقه کمیسیون انتخابات، نماینده مردم شناخته شدهاید و من هم از همین کمیسیون به حیث رییس جمهور افغانستان وثیقه به دست دارم.» ابراهیمی نیز از چند و چون گفتوگوها حرف دیگری به میان نیاورد.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از فراز و نشیبهای فراوان بالاخره شش ماه پیش با حضور عده کمی از واجدین شرایط در پای صندوقهای رای برگزار شد. پس از آن نیز اعلام نتایج انتخابات با فراز و نشیبها، اشتباهات، ابطال رای و تاخیرهای متعدد همراه شد، تا اینکه یک ماه و نیم پیش کمیسیون مستقل انتخابات محمد اشرف غنی را برنده انتخابات اعلام کرد. عبدالله عبدالله رقیب اصلی انتخاباتی غنی و رئیس اجرایی حکومت افغانستان این نتایج را نپذیرفت و خود را برنده انتخابات اعلام کرد.
هر دوی این مقامات خود را رئیسجمهوری افغانستان دانسته و مراسم تحلیف برگزار کردهاند. ایالات متحده تلاش کرد که اختلاف میان این دو رهبر سیاسی افغانستان را حل کند، اما موفق به این کار نشد.
پس از مذاکرات بیسرانجام مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا با غنی و عبدالله، مجلس افغانستان دست به کار شد و هیئت میانجی با هدف پایان دادن به جنجالها شکل گرفت.
پیشنهاد غنی به عبدالله
طبق ویدئویی که ارگ ریاست جمهوری از دیدار غنی با نمایندگان منتشر کرده است، رئیسجمهوری افغانستان در بخشهایی از سخنان خود از نمایندگان مجلس خواسته است که عبدالله را به پذیرش ریاست شورای عالی صلح قانع کنند.
ریاست شورای عالی صلح مقامی هموزن معاونت ریاست جمهوری است و غنی پیشتر نیز این مقام را به عبدالله پیشنهاد داده بود که مورد پذیرش او واقع نشد.
عبدالله عبدالله خواستار تغییر قانون اساسی و ایجاد نظام نخستوزیری در کشور است. غنی اما با این پیشنهاد مخالفت کرده و درعین حال گفته است که حاضر به تقسیم قدرت با عبدالله و تشکیل حکومت دو سره نیست زیرا در حالی که بحران کرونا جدیتر میشود، حکومت «دوسره» نمیتواند آن را مهار کند.
امروز شنبه ۱۶ فروردین/ ۴ آوریل فرصت ده روزه عبدالله برای سازش سیاسی به پایان میرسد. هنوز معلوم نیست که او با پایان این مهلت قصد انجام چه اقداماتی را دارد.
نویسنده روزنامه ۸صبح در خصوص صحبتهای غنی در دیدار با نمایندگان نوشت: «از اظهارات غنی با نمایندهگان مجلس چنین بر میآید که مواضع دو طرف به این زودیها با هم نزدیک نخواهد شد.»
علاوه بر هیات نمایندگان مجلس، برخی چهرههای مطرح سیاسی افغانستان نیز با اشرف غنی و عبدالله عبدالله وارد گفتگو شده اند. چهرههایی نظیر حامد کرزی، عبدالرب رسول سیاف، محمدکریم خلیلی و محمدیونس قانونی در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته به ترتیب با عبدالله و غنی دیدار کرده بودند اما جزییات این دیدارها هنوز فاش نشده است.
پشتونها قدرت را در دست داشتند و نمیگذارند کسی از قوم دیگری رئیس جمهور شود. تا جایی که آگاهی دارم این بار سوم است که تقلب میکنند و نمیگذارند عبدالله رئیس جمهور شود.
کشتن احمد شاه مسعود و زمینه سازی برای قدرت گرفتن کرزی همه زیر پرسش است.
بابکان / 05 April 2020