مشکلات مالی سازمان تأمین اجتماعی همچنان پاربرجاست و دولت به آن بدهکار است. اگر چه بخشی از بودجه رفاه سال ۹۹ به این سازمان اختصاص یافته اما به دلیل فقدان تمرکز دولت بر وضعیت معیشتی بازنشستگان، سازمان تأمین اجتماعی نه میتواند مستمریها را بهشکل مناسب افزایش دهد و نه قانون همسانسازی صندوقهای بازنشستگی را عملیاتی کند. رئیس کانون بازنشستگان و مستمریبگیران میگوید ساختار سازمان تأمین اجتماعی باید تغییر کند و مستقل از دولت شود.
در سال ۹۹، ۶۰ درصد از بودجه ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی بخش رفاه (معادل ۸۵ هزار میلیارد تومان) صرف صندوقهای بازنشستگی شده است اما بهدلیل مشکلات سازمان تأمین اجتماعی معلوم نیست که بازنشستگان و مستمریبگیران بتوانند از آن بهرهای ببرند.
دولت از سویی ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تأمین اجتماعی بدهکار است و از سوی دیگر میخواهد بخشی از بودجه صندوقهای بازنشستگی را صرف اجرای ناقص همسانسازی صندوقهای بازنشستگی کشوری، تأمین اجتماعی نیروهای مسلح و فولاد کند. در چنین شرایطی نگرانی مستمریبگیران و بازنشستگانی که درگیر پرداخت اجارهخانه، تأمین هزینههای فرزندان، پرداخت اقساط وام مسکن و… هستند تأمین معیشت است زیرا با فقدان تمرکز دولت بر وضعیت معیشتی آنها، سازمان تأمین اجتماعی نه میتواند مستمریها را بهشکل مناسب افزایش دهد و نه میتواند همسانسازی را بهاجرا گذارد.
سازمان تأمین اجتماعی فراگیرترین صندوق بیمه ایران است و حدود ۱۴ میلیون بیمهشده مستقیم و در مجموع بیش از ۴۳ میلیون نفر را پوشش میدهد. این سازمان همچنین ۴۳ درصد از سالمندان کشور شامل حدود ۶ میلیون نفر را با پرداخت مستمری اصلی و تبعی تحت پوشش دارد.
حدود ۷۰ درصد بازنشستگان ایران حداقلبگیرند و بارها در اعتراض به شکاف فاحش میان مستمری خود و هزینههای زندگی از جمله هزینههای درمان تجمع اعتراضی برپا کردهاند. آنها به عدم اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان نیز معترض هستند.
در قانون بودجه سال ۹۹ دولت مکلف شده است که ۵۰ هزار میلیارد تومان از بدهیاش به این نهاد عمومی غیردولتی را در قالب تهاتر اموال بپردازد که هنوز نپرداخته است. همچنین قرار شد که ۳۰ درصد از هر میزان پولی که دولت برای پرداخت بدهیاش در نظر میگیرد، صرف همسانسازی مستمریها شود اما از آنجا که دولت تاکنون بدعهدی کرده است معلوم نیست که چنین تصمیماتی اجرا شوند.
علی دهقانکیا، رئیس کانون بازنشستگان و مستمریبگیران تأمین اجتماعی شهر تهران، محقق نشدن وعدهها در زمینهی جبران قدرت خرید بازنشستگان و اجرای قانون همسانسازی را نتیجه بیشتر شدن نقش دولت در سازمان تأمین اجتماعی میداند. او معتقد است که استقلال سازمان تأمین اجتماعی از دولت به مطالبهگری سازمانیافته بازنشستگان منجر میشود و همین موجب نگرانی دولت است.
بهگفته دهقانکیا «دولت هیئت مدیره و هیئت امنای سازمان را بهراحتی در اختیار خود قرار گرفته و مدیرعامل تعیین میکند» و برای حضور بیشتر خود در ارکان مدیریتی سازمان تأمین اجتماعی دلایل بسیاری دارد از جمله اینکه بر اساس قانون تأمین اجتماعی، حداقل مستمری نباید از حداقل دستمزد که توسط شورای عالی کار تعیین میشود، کمتر باشد و از آنجاکه دولت تلاش میکند حداقل دستمزد «ناچیز» افزایش یابد، افزایش حداقل مستمری هم تابع آن میماند.
حداقل حقوق بازنشستگان صندوقهای بازنشستگی یک میلیون و ۵۸۵ هزار تومان و میانگین دریافتی ماهانه آنها دو تا سه میلیون تومان است. در سالهای اخیر با افزایش هزینههای معیشت، مسکن و آزادسازی هزینههای بهداشت و درمان از یک سو و بهروز نشدن مستمری بازنشستگان از سوی دیگر، بازنشستگان بیشتری قادر به تأمین حداقل هزینههای زندگی نیستند.
از سوی دیگر دهقانکیا میگوید، «از آنجا که تأمین منابع اجرای قانون همسانسازی برعهده دولت است، ساختار دولتی سازمان تأمین اجتماعی هیچ فشاری به دولت وارد نمیکند». همچنین سازمان تأمین اجتماعی بهدلیل گستردگی آن در سراسر کشور و اینکه بزرگترین تأمینکننده درمان کشور پس از دولت است و مالک بزرگترین هلدینگهای اقتصادی کشور نیز است، حفظ آن در دست دولت از اهمیت برخوردار است.
بر این اساس، رئیس کانون بازنشستگان و مستمریبگیران تأمین اجتماعی شهر تهران خواهان اصلاح ساختار سازمان تأمین اجتماعی و جایگزینی «شورای عالی تأمین اجتماعی» بهجای هیئت امنا است که ۶ نماینده از ۹ نماینده آن دولتی هستند.
دهقانکیا میگوید: «تاکنون تلاش کردهایم که توأم با تشویق بازنشستگان به مطالبهگری میانجی آنها برای ارتباط با سازمان باشیم. به نوعی، برای دولت نقش سوپاپ اطمینان را بازی کردیم؛ اما از حالا به بعد، دیگر نمیخواهیم این نقش را بازی کنیم و از بازنشستگان میخواهیم که فعالانه مطالبهگری کنند و صدایشان را کاملاً رسا به گوش دولت و مجلس برسانند.»
سازمان تأمین اجتماعی ایران در یک سال گذشته برای تأمین بخشی از منابع جاری به استقراض از نظام بانکی نیز روی آورده است. اردیبهشت سال گذشته رقم بدهی تأمین اجتماعی به نظام بانکی ۴۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده بود.
دولت سازمان تأمین اجتماعی را به واگذاری اموالش برای تأمین بخشی از هزینههای جاری مکلف کرد. موضوعی که با مخالفت تشکلهای کارگری وابسته به دولت هم روبهرو شد.
بیشتر بخوانید:
اصطلاحی است که می گوید جوجه ها را باید اخرپائیز شمرد که درحقیقت زمان لازم دارد که چه تعداد طعمه گربه ها وچه تعداد طعمه بیماری شده وتلف میشوند.و بعد می توان مابقی را شمرد..حالا دولت زمان لازم دارد که چه تعداد ازاقشاربازنشسته گان وهزینه برداران طعمه موحبت رهبر ویروس کرونایش خواهند شد …
حقیقتگو / 25 March 2020
چرا دولت در بخش حاملهای انرژی ۱۴۲ هزار میلیارد پول از مردم می گیرد وتنها ۲۲ هزار میلیارد به مردم تحت عنوان یارانه پس می دهد به نقل از نماینده کرج در مجلس ماهیانه میلیاردها هزار پول راند در دولت آقای روحانی خورده می شه اما نوبت به کارگر ومستمری بگیر بدبخت می رسه پول ندارند ، چرا دولت بدهی خود را به تامین اجتماعی بازپس نمی ده ، دولت در تامین اجتماعی محلی دراعراب نیست . درهرصورت ما قربانی کرونای اچار فرانسه دولت هستیم ومی میریم پس مرگ باعزتی را انتخاب کنیم .
مستمری بگیر بی پناه / 26 March 2020
تنها چیزی که در مملکت ما نیست رحم و مروت است رحم نمیکنند خدا هم رحمشان نمیکند آخر با ماهی زیر دو میلیون تومان یک خانواده با داواد عروس نان خالی هم نمیتواند بخورد چرا وجدان خودشان را قاضی نمیکنند آقا حقوق زیر پنج میلیون وشش میلیون زیر خط فقر است آخر چرا هیئت وزیران کاری نمیکند وحقوق کارگر را گذاشته به دست کارفرما مشخص است که کارفرما فقط منافع خودش رادر نظر میگیرد بابا وجدان خوب چیزیه رحم خیلی خوبه که متاسفانه جایی تواین مملکت پیدا نمیشود مستمری بگیر دربدر است باید بیاد توخیابان حتما حقش رافریاد بزند
علی / 26 March 2020
بازنشستگان در طول ۳۰ سال خدمت حق بیمه پرداخت کردند تا در زمان بازنشستگی شرمنده زن و بچه خود نشوند . اگر مدیران عرضه دارند جلوی حقوقهای نجومی را بگیرند تا بتوانند حق و حقوق ما را پرداخت کنید
علی / 26 March 2020
دولت و نظام هر موقع رای برای موجودیت خودش بخواهد با هر ترفندی کارگر ومستمری بگیر تامین اجتماعی رو پای صندوق میاره.حقوق های نجومی که مدیران شصتا و …میگیرند حق زن و بچه کارگر بدلخت این مملکتمی باشد که بایست زن و بچه همین اقایان در همین دنیا جواب پس بدهند.وقتی مدیری عرضه خدمت ندارد و با رانت و فامیل بازی با فلان مسئول حقوق نجومی میگیرد در حالیکه ریال به ریال ان از عرق کارگر بدبخت جمع شده و به حلقوم زن و بچه اقایان می رود بایست از خشم خداوند بمیرد که نمی تواند از حق کارگر دفاع کند.با حقوق ۲ میلیون چطور زندگی ۴ نفر تامین شود و هر روز بانی ان را لعنت نفرستاد.
مجید / 26 March 2020
خوشا بحال شماکه۲میلیون میگیریدمن کارگرساختمانی به اجباربا۱۰سال سابقه بارنشستن کردندوماهیانه۵۵۹۰۰۰تومان دارم مابایدچه کنیم و چه بگوییم یارب کرونابریزبه جان دزدان نظام غیرمسلمان مسلمان نما
بهرام / 27 March 2020
بنده سال 93 با ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه از سازمان تامین اجتماعی
بازنشست و مستمری بگیر شدم سال اول ماهی تقریبا یک میلیون تومان مستمری
می دادند سکه درآن سال ۸۰۰ هزار تومان بود امروز با گذشت ۷ سال مستمری
من حدودا دو میلیون شده سکه به ۷میلیون رسیده آیا این رفتاراز مسئولین امر
بی وجدانی نیست ظلم هم حد و حدودی دارد هرچقدر هم فرافکنی بکنند روزی باید
جواب بدهند ما صبر ایوب نداریم.
ولی زاده / 27 March 2020
اقایان عزیز مدیر
میشه بگین به چند نفر بیمه بیکاری پرداخت می کنید؟؟
میشه بگین کل تامین اجتماعی چند نفر نیرو داره؟
عزیزای دل بجای اینکه کارمند استخدام کنید ، بجای اینکه
افردا بیمه بیکاری بگیرین و کار نکن
چرا از افرادی که بیکار میشن در تامین اجتماعی استفاده نمی کنید
این افرادی که بیکار میشن با احترامی که برای همه کارگران عزیزان قائلم
همه افرادی که بیکار میشن بیسواد که نیستن ،از پشت کوه نیومدن
با ی دوره آموزشی میشه از همه اینها بعنوان کارشناس در بخشهای مختلف استفاده کرد
از قسمت خدماتی گرفته تا مدیریت
بجای اینکه کارمند استخدام کنید که به درد مردم و افرا بیکار آشنا نیست ، مراجعه میکنب به تامین اجتماعی انگار ارث پدرشون رو ازت طلب دارن ، تو رد خدا درد رو درمان کنید،هزاران راه حل این چنینی وحود داره
پیمان عظیمی / 27 March 2020
دولت پول من مستمری بگیر بدبخت را میریزد توجیب کارمندان خود من که راضی نیستم خدا و رسولش راضی نیست وان دنیا باید پاسخ گوی این حق ماست باشند
یوسفی از اصفهان
Ali / 27 March 2020
آقا واقعا این حقوق کفاف نمی کند . نه خانه ای دارم نه ماشینی . ای مسلمان و اقا واقعا
محمد نهی قناد / 27 March 2020
سلام..البته به مستمری بگیران عزیز..نه
بعضی از مسیولین ظالم ودردنکشیده و
مفت خور…که برخی شانبرای انداختن
پاهایشان روی میز وحل جدول حقوقهای
نجومی گرفته وبه ریش این قشر ضعیف
جامعه میخندند..نمونه اش امثال خاوری ها
وهمین مدیرعامل اخیربانک رفاه که کل
سرمایه بانک را به خانواده اش پیشکش کرد
خاوری به ریش ما میخنده ولی جرات اینکه
برگردونند ایران ندارند..فقط میزنندتو سر
مستمری بگیربدبخت …فقط خدا به داد ما
برسه..چون این امامزاده هایی که درراس
امورمستمری بگیران هستند کور میکنند ولی
شفابلدنیستند که بدهند..لعنت الله القوم
الضالمین…
جعفراحدپور / 28 March 2020
سالهاست که دولت قول اضافه حقوق همسان سازی را میدهد،
معمولا با قرار داد های از قبل مشخص شده ،مجلس تصویب
میکند، شورای نگهبان رد میکند، یا مجلس و شورای نگهبان
تصویب میکنند ،خبرگان رد میکنند، هر ساله این برنامه اجرا
میشود، ولی برای بودجه های گلان ساخت و ساز مدارس،
درمانگاه ها، جاده سازی و صد ها پروژه در عراق و سوریه و لبنان
همیشه بودجه هست و هیچ کس جرات وتو کردن آن را ندارد،
تورم به جائی رسیده که حتی پنجاه در صد اضافه به حد اقل
دستمزد بگیران هم مشکل معیشتی آنها را تا اندازه ای رفع میکند
که آنهم در دقیقه ۹۰ مثل سالهای گذشته منتفی شد، برای خودی
هائی که چند شغل دارند همیشه بودجه هست، برای تاج مقبره در یوربه
بود جه هست، ولی برای بازنشستگان که دولت آنها را مستمری
بگیر مینامد هیچوقت بودجه نیست، به امید روزی که در آمد این
مملکت اسلامی کمی منصفانه بین مردم تقسیم شود.
با سپاس فراوان از فرصت داده شده.
حسین / 28 March 2020
باسلام اقایان مسئولین محترم ما مستئمری بگیران درسخت ترین وضعیت داریم گذران عمر میکنیم چیزی به اسم زندگی برای ما قشر مستمری بگیران وجود نداره شما را به خدا از ان حقوقهای نجومی یه چند هزارمش را به ما بدبختها بدهید در حق ما واقعا ظلم داره میشه ####
سلطانی / 29 March 2020