در حالی‌که دولت روحانی هرگونه انتقاد در مورد کوتاهی در مهار ویروس کرونا را رد می‌کند، چند وزیر سابق بهداشت در دولت‌های خاتمی و احمدی‌نژاد به‌همراه چند پزشک، در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی از او خواسته‌اند تا تدابیر جدی‌تری در قبال شیوع کرونا در پیش گیرد. آن‌ها گفته‌اند دست‌کم ۱۵ روز کلیه‌ دستگاه‌های غیراضطراری و کسب‌وکارهای غیرضرور به‌‌طور کامل تعطیل شود. با این حال نه دولت و نه نویسندگان نامه از «قرنطینه» نامی نبرده‌اند.

کرونا در ایران ـ عکس از مجید اصغری‌پور ـ خبرگزاری مهر
کرونا در ایران ـ عکس از مجید اصغری‌پور ـ خبرگزاری مهر

۵ وزیر سابق بهداشت و ۱۷ پزشک، پنج‌شنبه ۲۹ اسفند در پیوند با شیوع گسترده ویروس کرونای جدید در ایران نامه‌ای به حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی نوشتند و نسبت به پیامدهای گسترش این ویروس در کشور هشدار دادند.

آن‌ها در نامه خود مطمئن‌ترین راه کنترل و کاهش این بیماری را «قطع زنجیره تماس افراد سالم با افراد بیمار و ناقل» دانسته و گفته‌اند که «لازمه آن محدود کردن ترددها و مسافرت‌ها و تعطیلی صنوف زنجیره غیرضروری و مراکز خرید بزرگ و پرازدحام و کنترل مبادی ورودی و خروجی شهرها است.»

نویسندگان نامه ادامه شرایط فعلی زندگی مردم و تداوم رفت‌وآمدهای غیرضروری را موجب وخامت اوضاع خوانده و توصیه کرده‌اند که «با فوریت از همین امروز حداقل به مدت ۱۵ روز کلیه دستگاه‌های غیراضطراری و کسب‌وکارهای غیرضرور به‌طور کامل تعطیل شود و تنها مراکز تولیدی و فروشگاه‌ها و مراکز توزیع مواد غذایی و دارویی آن هم با رعایت کامل و سخت‌گیرانه استانداردهای بهداشتی به فعالیت روزانه خود ادامه دهند و با قاطعیت جلوی ترددها و مسافرت‌های غیرضروری شهری و بین‌شهری گرفته شود.»

آن‌ها در انتهای نامه خود آورده‌اند: «عدم رعایت این توصیه‌ها بازی با جان مردم است. اگر دیر تصمیم گرفته شود، خسارات جبران‌ناپذیری به‌دنبال خواهد داشت و منجر به مرگ تعداد بیشتری از هموطنان خواهد شد.»

علیرضا مرندی وزیر بهداشت دولت‌های میرحسین موسوی و هاشمی رفسنجانی، مسعود پزشکیان وزیر بهداشت دولت محمد خاتمی، محمدحسن طریقت منفرد وزیر بهداشت دولت محمود احمدی‌نژاد، مرضیه وحیدی دستجردی وزیر بهداشت دولت احمدی‌نژاد و کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت کابینه نخست احمدی‌نژاد از جمله امضاکنندگان این نامه هستند.

کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت  پنج‌شنبه ۲۹ اسفند در حساب توئیتر خود نوشت: «مطابق آخرین داده‌ها، تقریباً هر ساعت ۵۰ نفر در ایران به کووید ۱۹ (بیماری ناشی از ویروس کرونا جدید) مبتلا می‌شوند و ایضا هر ۱۰ دقیقه، یک نفر جان خود را در اثر پیامدهای ناشی از ابتلا به کرونا از دست می‌دهد.»

در آخرین آمار وزارت بهداشت که ظهر روز گذشته (چهارشنبه) منتشر شد‌ ۱۷ هزار و ۳۶۱ نفر در کشور به ویروس کرونا مبتلا شده و هزار و ۱۳۵ نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده‌اند. با این حال در ایران هنوز اعلام قرنطینه نشده است از این رو با آغاز تعطیلات نوروزی، به‌رغم تأکیدهای مکرر مبنی بر این‌که همه در خانه‌های خود بمانند، بسیاری از بزرگراه‌های کشور شاهد عبور و مرور مسافران نوروزی بوده‌اند.

روز گذشته (چهارشنبه) علی ربیعی، سخنگوی دولت در شبکه خبر صداوسیمای جمهوری اسلامی درباره این‌که چرا اعلام قرنطینه نمی‌شود گفت: «باید به زیرساخت‌های اقتصادی و فرهنگی هر کشور هم توجه شود و بعد تصمیم به قرنطینه بگیریم ما باید اقتصاد کشور را هم در نظر بگیریم. ما در این زمینه هم مسائل اقتصادی هم اجتماعی و هم فرهنگی را در نظر گرفتیم و در عین حال توصیه‌های وزارت بهداشت را هم مورد توجه قرار دادیم.»

ربیعی انتقادها از دولت در مورد چگونگی مقابله با ویروس کرونا را رد کرد و با بیان این‌که دولت «بدبینانه‌ترین سناریو» را درباره کرونا پیش‌بینی کرد، درباره اعلام دیرهنگام ورود کرونا به کشور گفت: «ما همان روز چهارشنبه که فردای اعلام آقای نمکی (وزیر بهداشت) بود در جلسه هیئت دولت این موضوع را با خبرنگاران مطرح کردیم و این در حالی بود که هنوز چند روز به انتخابات مانده بود و ما حتی به کرونای بنفش متهم شدیم. یعنی این‌که چرا دم انتخابات این موضوع را اعلام کردیم.»

سخنگوی دولت در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که آیا هواپیمایی ماهان پروازهای خود را به چین ادامه داد یا نه، گفت: «ما از جمعه‌ای که تصمیم گرفتیم دیگر پروازها به چین ادامه پیدا نکند تا سه‌شنبه‌ای که آخرین ایرانیانی که علاقه‌مند بودند به کشور برگردند، پروازهای چین را ادامه دادیم اما بعد که آخرین ایرانیان به کشور بازگشتند ما دیگر پروازها را قطع کردیم و آن‌چه بعد از آن انجام شد بردن کالاها و بحث هواپیمای باری بود نه مسافربری.»

او تأکید کرد که در این پروازها «تمام مسائل مربوط به پروتکل‌های بهداشتی رعایت شد و صرفاً کالاها جابه‌جا شدند».

فعالان حقوق بشر، از جمله شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح شرکت هواپیمایی ماهان را که متعلق به سپاه پاسداران است به‌دلیل ادامه پروازهای خود به چین به شیوع ویروس کرونا در ایران متهم کرده‌اند. شیرین عبادی همچنین خواستار محاکمه مدیر شرکت ماهان شده است.

پیش از این، رضا ملک‌زاده معاون وزارت بهداشت نیز در یک برنامه تلویزیونی اذعان کرده بود که مقام‌های ایرانی در تشخیص ورود ویروس جدید کرونا به ایران تأخیر داشته‌اند و دولت به درخواست‌های وزارت بهداشت برای توقف پروازها از چین توجه جدی نکرد.

علی ربیعی درباره شرایط کنونی کشور در مقابله با کرونا گفت: «وضعیت متعادلی داریم و سرپا هستیم و در حوزه بهداشت و درمان یکی از دلایلی که وزارت بهداشت ما خوب عمل کرد جدای از کادر پزشکی حرفه‌ای کشور و مدیریت این مجموعه توسط آقای نمکی، زیرساخت‌های درمانی ما در شش سال گذشته به خوبی تقویت شده بود.»

این در حالی است که به‌تازگی سازمان جهانی بهداشت با اشاره به شرایط موجود در ایران از نظر افزایش شمار ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از ویروس کرونا اعلام کرد که این کشور با کمبود امکانات و تجهیزات لازم دست به گریبان است.

ایران تاکنون از چندین کشور برای مهار کرونا میلیون‌ها دلار کمک مالی دریافت کرده است.

بیشتر بخوانید: