در شرایطی که سوریه در آستانه یک فاجعه انسانی قرار دارد و سازمان ملل از شکلگیری بزرگترین موج پناهجویان از ابتدای جنگ سوریه تاکنون خبر داده است، روسیه و ترکیه برای «کاهش تنش» و «تامین امنیت نیروهای امنیتی دو طرف»، مذاکره کردند. آنکارا میگوید احتمال گشتزنی مشترک نیروهای ترکیه و روسیه در ادلب وجود دارد اما مذاکرات هنوز به نتیجهای که ترکیه میخواهد، نرسیده است.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، مولود چاووشاوغلو، وزیر دفاع ترکیه پنجشنبه ۲۰ فوریه/۱ اسفند اعلام کرد ترکیه و روسیه به موضع واحدی برای بازگرداندن آرامش به شمال غرب سوریه نزدیک شدهاند اما مذاکرات میان دو کشور هنوز به نتیجه مطلوب آنکارا نرسیده است. نمایندگان دو کشور در هفته جاری در مسکو برای توقف درگیری میان نیروهای ارتش رژیم سوریه و شورشیان ساکن ادلب گفتگو کردند.
مذاکرات و بیم حمله «قریب الوقوع» ترکیه به ادلب
رژیم سوریه از ماه دسامبر عملیاتی را با پشتیبانی روسیه برای بازگشایی بزرگراه راهبردی حلب – دمشق که از سال ۲۰۱۲ در دست شورشیان بود و تصرف ادلب، آخرین منطقه تحت کنترل شورشیان، آغاز کرده است. ترکیه نیز از نیروهای شورشی مخالف رژیم سوریه حمایت میکند.
چاووشاوغلو درباره روند مذاکرات گفت: نمایندگان روسیه و ترکیه به مذاکره برای چگونگی کاهش تنش در ادلب ادامه خواهند داد و اگر نیاز باشد، روسای جمهوری دوکشور نیز با یکدیگر دیدار خواهند کرد. او در مصاحبه با تلویزیون دولتی TRT گفت:
«روسیه نمیتواند نقشه مورد نظر خودش [از ادلب] را به ما تحمیل کند. ما اسنادی که درآن مواضعمان را مشخص کردهایم، با طرف روسی رد و بدل کردیم. در حال حاضر در مواضع دو طرف اختلاف وجود دارد. نمایندگان دوکشور اختلاف نظرها را کاهش دادهاند اما هنوز به نقطهای که ما میخواهیم نرسیدهاند».
ترکیه اعلام کرده است اگر بشار اسد نیروهای خود را تا پایان ماه از ادلب بیرون نکشد به ادلب حمله نظامی خواهد کرد. رجب طیب اردوغان روز چهارشنبه اعلام کرد حمله به ادلب حتمی ست و تنها زمان آن مشخص نیست. او گفت: ترکیه ممکن است ناگهانی و «یکشبه» برای راندن نیروهای بشار اسد، رئیس جمهوی سوریه از ادلب، عملیات نظامی علیه آنها را آغاز کند.
گشتزنی مشترک برای تامین امنیت آوارگان
همزمان خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک مقام ترکیه از گفتگو میان آنکارا و مسکو برای گشتزنی مشترک خبر داد. به گفته این منبع گشتزنی مشترک به عنوان راهی برای رسیدن توافقی در جهت توقف درگیریها و تضمین امنیت غیرنظامیان برای خروج از ادلب به بحث گذاشته شده است:
«اقدامات مختلفی مورد بحث قرار گرفتهاند، از جمله تامین امنیت مقامات امنیتی روسیه و ترکیه. امکان گشتزنی مشترک نیز وجود دارد».
سازمان ملل روز چهارشنبه اعلام کرده بود گزارشهایی دریافت کرده است که نشان میدهد طرفین درگیر (نیروهای رژیم و شورشیان) غیرنظامیانی را که در حال ترک منطقه هستند، با شلیکهای مرگبار مورد هدف قرار میدهند.
مقام ترکیه که مایل به فاش شدن نامش نبود، همچنین به رویترز گفت: «روسیه از ابتدا موضع خود را مبنی بر خروج ترکیه از ادلب و تخلیه پستهای دیدهبانی حفظ کرده است، اما خروج از ادلب یا تخلیه پستها در دستور کار [ترکیه] نیست».
او در باره نتایج مذاکرات نیز گفت: مذاکرات با روسیه «کاملا بدون نتیجه» نبوده اما به یک تصمیم نهایی منجر نشده است، و اضافه کرد هر دو کشور انتظار دارند رئیس جمهوریها این به این مسئله خاتمه دهند.
به گفته منبع رویترز، ترکیه، روسیه و ایران قرار است در اوایل ماه مارس (اسفند) در تهران، درباره سوریه و تحولات ادلب گفتگو کنند و ممکن است یک مقام روسیه نیز قبل از این دیدار به آنکارا سفر کند.
سازمان ملل روز گذشته (چهارشنبه) با اعلام ابعاد تازهای از بحران انسانی در ادلب و حلب، از شکلگیری بزرگترین موج پناهجویان از ابتدای جنگ سوریه خبر داد و رقم کسانی که از دسامبر گذشته تاکنون مجبور به ترک کاشانههای خود شدهاند را ۹۰۰ هزار نفر اعلام کرد. براساس گزارش یونیسف، بیش از نیمی از این جمعیت (۵۰۰هزار نفر) کودک هستند.
مارک لوکوک، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه با اشاره به درگیریهای نظامی در شمال غرب سوریه و وضعیت نابهسامان پناهجویان در اردوگاهها گفت: حتی محل استقرار آوارگان و کارکنان تیمهای امدادگر و گروههای بشردوستانه هدف حملات قرار گرفته و باعث کشته و زخمی شدن آنها و آوارگی دوباره پناهجویان شده است.
سازمان ملل میگوید تعداد «آوارگان وحشتزدهای که پیاده یا سوار بر خودروها از خانههای خود به سمت مرزهای ترکیه درحال فراراند» در حالی رو به افزایش است که در ادلب هیچ مفر و امنیتی وجود ندارد.
روسیه مستعمره جدیدی بعنوان سوریه دارد و درصدد پاکسازی سوریه برآمده است و درحقیقت خواهان کم کردن جمعیت سوریه و ضمیمه آن نبود هیچگونه مخالفینی که مستعمره اش را دچار بی ثباتی کنند می باشد …محال ممکن که ترکیه تنها گذاشته شده ازامریکا واروپا بتواند با مذاکرات با روسیه به نتیجه ای برسد ..روسیه درصدد وادارکردن مییلونها مردم سوری به ترک سوریه و بی ثبات کردن ترکیه است …درگیر شدن نظامی ترکیه با روسیه درسوریه که پشتوانه پیمان ناتو را ندارد منجر به شکست خواهد شد…اروپا هم درحقیقت لذت می برد که کشوراسلامی ترکیه درهم کوبیده شود زیرا که اکثریت مسلمان هتند…
حقیقتگو / 20 February 2020
باز هم خبررسانی رادیوزمانه دربارۀ جنگ سوریه، معلق و سرگردان و بدون جهتگیری مستقل است. تأسفانه زمانه به دلیل نداشتن درکی درست از تحولات سوریه، برخلاف ادعاهای سردبیر محترمش، پشت سر اپوزیسیون برانداز و سرنگونی طلب حرکت می کند و تنها بر شیپور «نفرت» از جمهوری اسلامی و متحدانش (اسد/پوتین) می دمد. این سازمان به اصطلاح مللی که به شما گفته «ارتش بشار اسد مسئول گرفتن جان ۹۳ درصد از کشتهشدگان در ادلب است» و شما هم با اتکا بر چنین قضاوتی خبرتان را تنظیم می کنید، همان سازمان مللی است که اکتبر و نوامبر امسال چشمانش را به روی حملۀ همین ترکیه به روژاوا بست و حتی یک بیانیه ساده هم علیه آن منتشر نکرد. این همان سازمانی است که در برابر قتل عام در عفرین سکوت کرد، در برابر تجاوز ترکیه به عزاز و جرابلوس سکوت کرد، و از همه مهمتر از بدو تأسیسش چشمانش را به روی مسئلۀ کرد در ترکیه بسته است. چطور می توانید این آمار و ارقام را باور کنید، این نظان می دهد که درکی از تحولات سوریه ندارید. با اعداد و ارقام بازی میکنید و متوجه نیستید که این ترکیه بود که انقلاب مردم سوریه را به جنگ تبدیل کرد، صدها گروه تکفیری تروریست را به جان مردم انداخت، بخش های زیادی از خاک این کشور را اشغال کرد و همکنون هم در راستای الحاق شمال سوریه به ترکیه به این مناطق حمله کرده و از خاک سوریه خارج نمی شود. همدستی براندازهای ایرانی با رژیم ترکیه هرگز فراموش نخواهد شد و عواقب آن هم برای سرنگونی طلب هایی که نیکفر به آن ها «حزب نفرت» لقب داده، بسیار سنگین خواهدبود.
کارو / 21 February 2020
دوست گرامی اقای کارو من با سخنان شما در رابطه موضع گیری های سازمان ملل موافقم و میخواهم به جنب دیگری از جنگ سوریه بپردازم. من نحوه برخورد حزب بعث با مردم سوریه را خوب میشناسم و میدانم که این حزب به هیچ وجه یک حزب دموکراتیک نیست و میتوان آن را یک حزب مستبد سکولار نامید. من نمیتوانم از چنین حزبی دفاع کنم و از طرفی هم با شما کاملا موافقم که ترکیه از فاشیستهای مذهبی دفاع میکند، آنها را مسلح میکند، آنها را آموزش نظامی میدهد و توسعه طلب است. اردوغان در واقع لات محله است آدمی است قدرت طلب و فاشیست. به او به هیچ وجه نمیتوان اعتماد کردف او هیچ ارزشی برای امضاء خود و حرف خود ندارد.به همین دلیل من و امثال من که که خواهان حکومتی مردمی در سوریه هستیم آچمز شده ایم. میدانید که در بازی شطرنج آچمز شدن بازیگر را فلج میکند نمیتواند حرکت کند و این شرایطی است که در سوریه در برابر ما قرار دارد. از طرفی جمهوری اسلامی هم در آنجا به دنبال حمایت شیعیان است. من با شما موافقم که ترکیه حامی تروریستها است و تروریستهای اسلامی جز بدبختی برای مردم سوریه چیزی به ارمغان نمی اورند ولی از طرف دیگر حزب بعث و اسد نیز تنها به دنبال بر قراری حکومت مطلقه خود هستند. نیروهای ترقی خواه سوریه نیز توان به دست گیری رهبری مردم را ندارند. و پرسشی که پیش می اید این است که چه باید کرد؟ فاجعه ای که در سوریه در جریان است تنها به خاطر حمایت ترکیه از تروریستها نیست بلکه بی کفایتی حزب بعث در انجام به موقع رفرم زمینه را فراهم کرد. اما در رابطه با زمانه نظر شخصی من این است که این وظیفه یک نشرینه مستقل نیست که موضع سیاسی بگیرد و جانب این یا آن حزب را بگیرد. به نظر من زمانه نشریه ای است تحلیلی خبری و این وظیفه خواننده است که با نگاهی انتقادی این تحلیل ها را بخواند و از آنها برای یافتن حقیقت الهام بگیرد. به امید بهروزی و آزادی مردم سوریه.
کاوشگر / 21 February 2020