زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه ایالات متحده آمریکا پس از سفر به پاکستان و دیدار با وزیر خارجه و رئیس ارتش این کشور، در کابل با سران حکومت وحدت ملی افغانستان دیدار کرد و گفت: روند گفت‌وگوهای صلح با طالبان پیش‌رفت قابل ملاحظه‌ای نداشته است، اما [ایالات متحده آمریکا] منتظر پاسخ روشن این گروه بر اساس یک روش عملی برای آتش‌‌بس یا کاهش قابل ملاحظه و پایدار خشونت است که مورد قبول مردم افغانستان و کاخ سفید باشد.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده آمریکا در حلقه‌ای از مذاکره‌کنندگان طالبان در دوحه (عکس: آرشیو)

به گزارش روزنامه هشت‌صبح زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه ایالات متحده آمریکا در مذاکرات صلح با طالبان از پاکستان وارد کابل شد و  روز شنبه ۱۲ بهمن در کابل با سران حکومت وحدت ملی افغانستان دیدار کرد.

خلیل‌زاد در دیدار با محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، او را در جریان گفتگوهای اخیرش با طالبان و مقامات پاکستان قرار داد اما گفت: «روند گفت‌وگوهای صلح با طالبان پیش‌رفت قابل ملاحظه‌ای نداشته است و [ایالات متحده آمریکا] منتظر پاسخ روشن این گروه بر اساس یک روش عملی برای آتش‌‌بس یا کاهش قابل ملاحظه و پایدار خشونت است که مورد قبول مردم افغانستان و کاخ سفید باشد».

فرستاده ویژه ایالات متحده در ملاقات با عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی نیز گفت: واشنگتن اصل کاهش خشونت که تعریفی مشخص و قابل قبول برای ایالات متحده، دولت و مردم افغانستان داشته باشد را به عنوان پیش‌شرط امضای توافق‌نامه صلح با طالبان قرار داده است. اما هنوز طالبان در این زمینه پاسخ روشنی نداده‌اند.

براساس اطلاعیه ریاست اجرایی دولت افغانستان که روز یکشنبه ۱۳ بهمن منتشر شده است، عبدالله عبدالله در این دیدار گفت: صلح و تلاش‌های صلح نمی‌تواند در انحصار هیچ‌ نهاد و گروهی باشد و باید با قضیۀ صلح به صورت فراگیر و همه جانبه برخورد شود. تمام جریان‌های سیاسی، شخصیت‌های ملی، زنان و نهادهای جامعه مدنی کشور در مذاکرات صلح حضور داشته باشند و نظریات و دیدگاه‌های آنان در این زمینه در نظر گرفته شود. او همچنین ابراز امیداوری کرد نیروهای طالبان با درک واقعیت‌های جامعه و با استفاده از فرصت به دست آمده به صلح تن دهند و قتل و کشتار هرچه سریع‌تر در افغانستان پایان یابد.

ایالات متحده آمریکا ماه‌هاست برای صلح با طالبان با نمایندگان این گروه مذاکره می‌کند تا بتواند ارتش خود را از افغانستان خارج کند. طالبان که در این فاصله بیش از نیمی از افغانستان را تحت کنترل خود درآورده است، به درگیری‌های خشونت‌بار ادامه داده و از گفتگوی مستقیم با «هیئت ۱۵ نفره متشکل از احزاب سیاسی، نهادهای جامعه مدنی،‌ زنان و خانواده‌های قربانیان جنگ‌های اخیر» خودداری می‌کند.

دولت افغانستان برقراری آتش‌بس از سوی طالبان را پیش‌شرط مذاکرات بین‌افغان عنوان کرده بود اما طالبان پس از یک‌ماه گفت‌وگو اعلام کرد به‌جای آتش‌بس «خشونت‌ها را کاهش می‌دهد».

در واکنش به این اقدام، سرور دانش، معاون دوم اشرف غنی طرح «کاهش خشونت» را فرار طالبان از صلح و فریب جامعه جهانی خواند. امرالله صالح، معاون اول تیم انتخاباتی او نیز واژه «کاهش خشونت» را اصطلاح تازه در قاموس جنگ و صلح دانست و گفت بود که این اصطلاح از دید فنی، دینی، حقوقی و سیاسی قابل تفسیر نیست.

به نوشته روزنامه هشت صبح دولت افغانستان همزمان تلاش‌هایی را برای گفتگو با رهبران سیاسی و احزاب این کشور آغاز کرده است تا به یک طرح صلح واحد برسد. دولت افغانستان همزمان با فساد گسترده نیز روبه‌روست. طبق آخرین گزارش اداره بازرس ویژه آمریکا برای نظارت بر بازسازی افغانستان (سیگار)، دولت برای تأمین اعتبار خود تا سال ۲۰۲۴ به میلیاردها دلار کمک مالی احتیاج دارد.

بیشتر بخوانید: