لیدا حسینی‌نژاد – در روز چهارشنبه ۱۲ سپتامبر (۲۲ شهریور)  انتخابات مجلس هلند برگزار شد. سمت‌گیری اقتصادی−اجتماعی داخلی و نحوه برخورد با مسائل حوزه یورو موضوع‌های اصلی مبارزات انتخاباتی بودند.

تا روزهای پیش از انتخابات دو حزب سوسیال-دموکرات کار (PvdA) و حزب لیبرال (VVD) با هم رقابت شانه‌به‌شانه داشتند. بر اساس نظرسنجی‌های پیش از انتخابات هر کدام از این احزاب می‌توانستند تعداد ۳۶ کرسی را از آن خود کنند.

تخمین‌های پس از پایان رأی‌گیری تا نیمه‌های شب پنج‌شنبه (۱۳ سپتامبر) تأیید کننده چنین نتیجه‌ای برای رقابت دو حزب اصلی بود، تا این‌که سرانجام معلوم شد حزب لیبرال با اختلاف دو کرسی برنده انتخابات مجلس است. این حزب با ۴۱ کرسی توانست از رقیب اصلی خود، حزب کار، که برنده ۳۹ کرسی شد، پیشی بگیرد. پارلمان هلند (مجلس دوم / مجلس عوام) دارای ۱۵۰ کرسی است.

به این ترتیب باز حزب لیبرال (VVD) عهده‌دار تشکیل حکومت می‌شود. پرسش بزرگ این است که: آیا حزب کار (PvdA) وارد توافق با لیبرال‌ها برای تشکیل دولت ائتلافی خواهد شد؟ آیا چنین دولتی باز دچار حالت بلاتکلیفی نخواهد بود که ناشی از کشاکش نیروها و تضاد میان سمت‌گیری‌های اقتصادی-اجتماعی داخلی و اروپایی است؟ آیا برنامه این دولت ائتلافی پاسخ درخوری خواهد داد به شوری که مبارزه انتخاباتی اخیر برانگیخته بود؟

در انتخابات مجلس، حزب سوسیالیست (SP) توانست ۱۵ کرسی خود را حفظ کند. دست کم طرفداران این حزب انتظار داشتند که بر توان چپ در پارلمان افزوده شود.

حزبی که آشکارا شکست خورده است، حزب راست افراطی “آزادی” (PVV) است که یک مشخصه بارز آن خارجی‌ستیزی و مخالفت با همبستگی اروپایی است. این حزب هفت کرسی را نسبت به انتخابات پیشین از دست داد و اکنون دارای ۱۵ کرسی است.

یک حزب شکست‌خورده دیگر، حزب دموکرات‌های مسیحی (CDA) است که سال‌ها از بزرگ‌ترین حزب‌های هلند بوده و در اکثر دوره‌ها در تشکیل دولت نقش داشته است. این حزب با از دست دادن ۸ کرسی نسبت به انتخابات ۲۰۱۰ این بار تنها ۱۳ نماینده به مجلس خواهد فرستاد.

گفت‌وگو با پیمان جعفری

برای بررسی نتایج این انتخابات بار دیگر با پیمان جعفری، پژوهشگر علوم سیاسی در دانشگاه آمستردام گفت‌وگو کرده‌ام.

در همین زمینه:

انتخابات هلند: بلاتکلیفی یا گردش به چپ؟

عکس:

مارک روته، رهبر لیبرال‌ها (سمت راست) و دیدریک سامسوم رهبر حزب کار (سمت چپ) در یک مناظره تلویزیونی