کانادا، اوکراین، افغانستان، بریتانیا و سوئد، پنج کشوری که شهروندانشان در جریان انهدام هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران کشته شدند، خواهان پرداخت غرامت از سوی ایران به خانواده‌های قربانیان، بازگرداندن پیکر جان‌باختگان و دسترسی کامل مقامات کنسولی و بازپرسان به پرونده این سانحه و تحقیقات مستقل و معتبر در این‌باره شدند.

سقوط بوئینگ ۷۳۷ اوکراینی در نزدیکی تهران ـ عکس از عارف فتحی - محمدرضا عباسی ـ خبرگزاری مهر
سقوط بوئینگ ۷۳۷ اوکراینی در نزدیکی تهران ـ عکس از عارف فتحی – محمدرضا عباسی ـ خبرگزاری مهر

پنج‌شنبه ۲۶ دی / ۱۶ ژانویه وزیران خارجه کانادا، اوکراین، افغانستان، بریتانیا و سوئد در لندن گرد آمدند تا درباره واقعه شلیک موشکی سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراینی گفت‌وگو کنند. فرانسوا فیلیپ شامپاین، وزیر امور خارجه کانادا در سفارت این کشور میزان همتایان خود بود.

در این نشست پنج کشور حاضر از ایران خواستند که به خانواده‌های قربانیان غرامت پرداخت کند و به خواست خانواده‌ها احترام بگذارد و پیکر جان‌باختگان را به آن‌ها بازگرداند.

آن‌ها همچنین از ایران خواستند تا دسترسی کامل مقامات کنسولی و بازپرسان به پرونده سقوط هواپیما را فراهم سازد و تحقیقات مستقل و معتبر در این‌باره صورت گیرد.

فرانسوا فیلیپ شامپاین گفت: «از ایران می‌خواهیم درباره مسئله غرامت با خا‌نواده قربانیان صحبت کند و از کارشناسان بین‌المللی می‌خواهیم به روند تحقیقات بپیوندند. دولت ایران باید به کارشناسان بین‌المللی اجازه دهد در تحقیقات حاضر باشند‎. باید مطمئن شویم متخصصان ما می‌توانند به محل انهدام هواپیمای اوکراین بروند. درباره ایران بر این پایه قضاوت می‌کنیم که چقدر به خواست خانواده‌ای قربانیان توجه می‌کند. باید مطمئن شویم حقایق کشف می‌شوند و تحقیقات در چارچوب قوانین بین‌المللی انجام می‌شود.»‎

وزیر خارجه کانادا همچنین افزود: «فقط سوگواری کافی نیست و ایران پس از پذیرش مسئولیت منهدم کردن هواپیما باید همکاری کامل انجام بدهد. دنیا به ایران نگاه می‌کند.»

یک مقام بلندپایه دولت کانادا که نخواست نامش فاش شود گفت اهرم‌های احتمالی شامل اقدامات قانونی در دادگاه‌های اروپا و قطعنامه‌های احتمالی علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.

ارزیابی کشورهایی که در جلسه لندن شرکت داشتند این بوده که سطح همکاری ایران به‌طور کلی خوب بوده است، اما این کشورها می‌گویند باید در هر مرحله از تحقیقات نظارت داشته باشند.

پنج کشور حاضر در لندن امیدوارند که با یک موضع متحد با ایران برخورد کنند. جمهوری اسلامی تاکنون اطلاعات مختصری درباره تحقیقات مربوط به سقوط هواپیما ارائه کرده است.

روز چهارشنبه ۲۵ دی / ۱۵ ژانویه، عمر الغبرا، نماینده پارلمانی جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا اعلام کرد كه دولت این کشور در حال بررسی گزینه‌های جبران خسارت به خانواده‌های قربانیان به‌طور موقت است زیرا روند بین‌المللی تحقیقات در مورد این سانحه هوایی می‌تواند سال‌ها ادامه یابد.

چهارشنبه ۱۸ دی / ۸ ژانویه، چند ساعت پس از حمله موشکی سپاه پاسداران به پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق در خونخواهی قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، در اثر اصابت موشک سامانه پدافند هوایی سپاه، هواپیمای مسافربری خطوط هواپیمایی اوکراین در نزدیکی تهران منهدم شد. ۱۷۶ مسافر و خدمه پرواز از جمله ۵۷ نفر از اتباع کانادا در این فاجعه جان خود را از دست دادند. بیشتر مسافران پرواز ۷۵۲ ایرانیان دو تابعیتی مقیم خارج از کشور بودند که برای دیدار با خانواده‌شان به ایران سفر کرده بودند. برخی از مسافران این پرواز دانش‌آموختگانی بودند که در ۱۹ دانشگاه کار و تحصیل می‌کردند.

تشییع پیکر گروهی از مسافران ایرانی در چند شهر ایران، به‌ویژه در سنندج و مهاباد به صحنه شعارهای شرکت‌کنندگان علیه رهبری جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران تبدیل شد.

بیشتر بخوانید: