سخنگوی قوه قضائیه برای مردم معترض شاخ و شانه کشید و گفت با کسانی که علیه امنیت اقدام کنند برخورد می‌شود. غلامحسین اسماعیلی گفت سفیر بریتانیا در ایران «عنصر نامطلوب» است و در تجمع معترضان شرکت کرده است.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه سه‌شنبه ۲۴ دی در نشست خبری خود به اعتراضات روزهای اخیر علیه انهدام هواپیمای مسافربری اوکراین در ایران توسط سپاه پاسداران اشاره کرد و گفت: «در این حوادث حدود ۳۰ نفر بازداشت شده‌اند.»

اسماعیلی نگفت که این افراد چه روزی و در کجا دستگیر شده‌اند.

او درباره بازداشت سلبریتی‌ها گفت: «برای ما بین سلبریتی و غیرسلبریتی فرقی نمی‌کند و دستگیری توسط ضابطان در صورت مشاهده جرم انجام شده است.»

اشاره سخنگوی قوه قضائیه احتمالاً به بازداشت رخشان بنی‌اعتماد، فیلمساز مطرح سینمای ایران است که روز گذشته، دوشنبه ۲۳ دی به مدت چند ساعت بازداشت و سپس آزاد شده بود.

رخشان بنی‌اعتماد پیش از این مردم را دعوت کرده بود که به یاد قربانیان انهدام هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط یگان موشکی سپاه پاسداران مراسمی در میدان آزادی تهران برگزار کنند. بنی‌اعتماد اما روز شنبه ۲۱ دی نوشته بود که به دلیل «هشدار جدی نهادهای امنیتی» دعوت خود را لغو می‌کند.

هواپیمای مسافربری اوکراینی با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه چهارشنبه ۱۸ دی، ساعاتی پس از حملات موشکی ایران به پایگاه‌های آمریکا در خاک عراق، شش دقیقه پس از بلندشدن از باند فرودگاه «امام خمینی» سقوط کرد و همه سرنشین‌های آن کشته شدند. در حالی‌که کارشناس‌های خارجی احتمال می‌دادند که این هواپیما با شلیک موشک سقوط کرده است، مقام‌های ایرانی به‌مدت سه روز دلیل سقوط هواپیما را «نقص فنی» اعلام و شلیک موشک به سوی هواپیما را به کلی رد می‌کردند تا این‌که با فشارهای خارجی، شنبه ۲۱ دی ستاد نیروهای مسلح در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که سپاه پاسداران به اشتباه با شلیک موشک این هواپیما را منهدم کرده است. این اطلاعیه موجی از اعتراضات مردمی را در ایران برانگیخت و بار دیگر مردم در خیابان‌های شهرهای مختلف شعارهایی علیه حکومت سر دادند.

غلامحسین اسماعیلی همچنین گفت در تجمعات اخیر به‌جز سفیر بریتانیا اتباعی از کشورهای دیگر بازداشت نشدند.

او درباره بازداشت راب مک‌ایر، سفیر بریتانیا در تهران گفت: «با هیچ کس تعارفی نداریم و لو دارای مصونیت دیپلماسی باشد (…)به موجب ماده ۴۱ همین کنوانسیون [وین] کلیه افرادی که از مصونیت دیپلماتیک بهره‌مندند موظفند قوانین کشورهای پذیرنده را محترم دانسته و از دخالت بپرهیزند. این‌که سفیر بریتانیا در خارج از سفارتخانه آن در ایران در یک تجمع غیرقانونی شرکت کند و فیلم تهیه و نقش تحریک‌کننده و استمرار تجمع را داشته باشد پذیرفته نیست. (…)  این فرد عنصر نامطلوب شناخته می‌شود و چنانچه این‌گونه شود هم انتظار مردم و هم قوانین بین‌الملل ایجاب می‌کند که از کشور اخراج شود.»

راب مک‌ایر در جریان شرکت در مراسم بزرگداشت قربانیان سانحه هواپیمای اوکراین بازداشت و پس از ساعتی آزاد شد. مک‌ایر یکشنبه ۲۲ دی‌ماه در صفحه توییتر خود نوشت که «در هیچ تظاهراتی» شرکت نکرده و تنها به مراسم یادبود قربانیان سانحه هواپیما رفته بود چون شماری از آن‌ها بریتانیایی بودند. او همچنین افزود: «پس از پنج دقیقه هنگامی که عده‌ای شروع به شعار دادن کردن محل را ترک کردم.»

بیشتر بخوانید: