برابر اعلام شبکه حقوق بشر کردستان، شماری از نیروهای امنیتی روز سهشنبه ۲۶ آذر ماه، با صورتهای پوشیده به خانه آنیسا جعفریمهر، فعال فرهنگی کُرد در اسلامآباد غرب (شاباد) مراجعه و پس از تفتیش و ضبط برخی وسایل شخصی او از جمله کتاب، دستنوشته، لپتاپ و گوشی تلفن همراه، او را با خود بردهاند. از دلایل بازداشت و مکان نگهداری آنیسا جعفری اطلاع دقیقی در دست نیست. او دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد رشته زبانشناسی در دانشگاه کردستان و یکی از اعضای شورای نویسندگان فصلنامه ادبی-هنری «ژ» است. از سوی دیگر اما نیروهای امنیتی شامگاه ۲۴ آذر ماه به منزل عباس جلیلیان، متخلص به «آکو»، پژوهشگر و نویسنده کُرد در کرمانشاه یورش برده و ضمن تفتیش خانه و ضبط لوازم شخصی، او را بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردهاند. همسایههای این نویسنده کُرد گفتهاند نیروهای امنیتی در حین بازداشت، اقدام به ضرب و شتم این فعال فرهنگی کرد کردهاند. عباس جلیلیان اهل اسلام آباد غرب (شاباد) است و چندین کتاب در مورد زبان و ادبیات کُردی دارد. او پیش از این در تاریخ ۲۶ دی ۸۷ توسط نیروهای امنیتی در اسلام آباد غرب بازداشت و پس از ۲ ماه با سپردن وثیقه آزاد شده بود. جلیلیان فروردین ماه سال ۸۸ از سوی دادگاه انقلاب کرمانشاه به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به ۱۵ ماه حبس محکوم شد. او پس از تایید شدن این حکم در دادگاه تجدید نظر، برای سپری کردن حکم روانه زندان دیزلآباد کرمانشاه شد و آبان ماه ۸۹، در حالی که از حق آزادی مشروط و مرخصی محروم مانده بود، با پایان دوره محکومیتش، آزاد شد. بازداشت آنیسا جعفری و عباس جلیلیان در حالی است که در روزهای گذشته سه فعال فرهنگی دیگر به نامهای سهراب مرادی، داریوش مرادی و احمد بساطی در اسلامآباد غرب بازداشت شدهاند.
17 December 2019
این بازداشتها دیگر کمکی به اقتدار نظام نخواهد کرد!
با زندانی کردن و قتل جوانان این آب و خاک هرگز این رژیم نخواهد توانست مانع سقوط خود شود. امروز این رژیم نامشروع به فاحشترین وجه، چهره کریه خود را در معرض دید عموم قرار داده است.
دنیا و بالاخص کشورهایی که اخیراً با این رژیم نامشروع دست دوستی می دهند بدانند که این رژیم مردم خود را با بیرحمی به خاک و خون می کشد.
لذا هیچ تضمینی نیست که این رژیم به تعهداتش پایبند باشد.
علیرضا / 17 December 2019
دستگیری آکو جلیلیان و دیگر فعالان فرهنگی کورد در کرماشان که در روزهای اخیر شمارشان به بیش از 10 تن رسیده است، درواقع حمله به فرهنگ کوردی و جامعۀ مدنی این شهر است. این همان رژیمی است که مدعی است اعتراض مدنی حق مردم است، اما حتی به این نویسندگان و فعالان فرهنگی که به جز قلم و خلق آثار ادبی از چیز دیگری استفاده نکرده اند رحم نمی کند و آنها را روانۀ زندان های خود می کند. این افراد هگی در شهرهای خودشان فعالانی سرشناس و از معتمدان خوشنام مردم هستند. آقای آکو جلیلیان نویسندۀ مهمترین دایره المعارف به زبان کوردی و بزرگترین واژه نامه زبان کوردی است و درواقع در فرهنگ و زبان کوردی شأنی برابر با دهخدا و محمد معین دارد، تصور کنید رژیم ایران به منزل دهخدا و معین و عمید حمله کرده و آنها را به جرم نگارش واژ] نامه و فرهنگ لغات دستگیر کند!!! واقعاً شرم آور است، خانم جعفری مهر یک دانشجوی زبانشناسی است که روی تز پایان نامه اش دربارۀ زبان کوردی کار می کرده و دستگیر شده است!! برادران مرادی یک سایت ادبی کوردی را اداره می کرده اند که حتی یک مطلب سیاسی هم روی آن منتشر نشده است!! چرا در برابر این بیعدالتی سکوت می شود؟!؟! حق به چه معناست؟؟؟ از کدام حق و حقوق صحبت می شود؟!؟! باور کنید در هر فرهنگ دیگری بود دستکم شاهد اعلام همبستگی از جانب نیروهای سیاسی بودیم، اما در ایران عصر ما باید به حال هم جمهوری اسلامی و هم قاطبۀ پفیوزیسیون مثلاً مخالف آن خون گریست که از خود رژیم هم مرتجع تر است. هرچه سریعتر این عزیزان و معتمدان فرهنگی مردم باید آزاد شوند و از مردم کرماشان بابت دستگیری بی دلیل این عزیزانمان عذرخواهی شود.
کرماشانی / 17 December 2019