محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات جمهوری اسلامی از حمله سایبری به «سامانه‌های دولت الکترونیک» خبر داد. او چهارشنبه گذشته نیز اعلام کرده بود یک حمله سایبری «سازمان یافته» به سیستم بانکی ایران دفع شده است. هنوز مشخص نیست چه گروه یا گروه‌هایی مسئولیت این حملات را برعهده داشته‌اند.

دومین حمله سایبری به زیرساخت‌های دولتی ایران در مدت یک هفته. وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی می‌گوید حمله «سازمان یافته» دوم توسط سپر امنیتی دژفا شناسایی و دفع شده است».

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات جمهوری اسلامی یکشنبه ۲۴ آذر در صفحه توییتر خود از «دفع» دومین حمله سایبری در کمتر از یک هفته خبر داد و نوشت:

«یک حمله سازمان یافته سایبری به سامانه‌های دولت الکترونیکی ایران، توسط سپر امنیتی دژفا شناسایی و دفع شد».

وزیر ارتباطات ایران اضافه کرد:

«این حمله که در قالب حمله شناخته شده و پیچیده APT۲۷ دسته بندی می‌شود، برای جاسوسی از اطلاعات طراحی و استفاده شده است. سرورهای تجمیع و جمع آوری اطلاعات جاسوسی شده و قربانیان آن، شناسایی و تحت کنترل درآمده‌اند. عاملان حمله نیز ردیابی شده‌اند».

آذری جهرمی چهارشنبه ۲۰ آذر نیز چند ساعت پس از انتشار گزارش تفصیلی نیویورک تایمز درباره لو رفتن ۱۵ میلیون شماره کارت بانکی شهروندان ایرانی، و درحالی که ابتدا حمله سایبری را تکذیب کرده بود، از دفع یک «حمله بسیار بزرگ» و سازمان‌یافته سایبری به زیرساخت‌های کشور خبر داد و گفت:

«اخیراً با یک حمله بسیار سازمان‌یافته‌ و حکومتی علیه زیرساخت‌های دولت الکترونیک مواجه بودیم که توسط سپر امنیتی کشور شناسایی و دفع شد. فعلاً نمی‌توانم جزئیاتی از این موضوع بگویم و نمی‌توانم بگویم این حمله توسط چه کشوری انجام گرفته است اما ابعاد آن استخراج شده است و حتماً در رابطه با آن گزارشی داده می‌شود.»

سه‌شنبه ۱۹ آذر / ۱۰ دسامبر، نیویورک تایمز در گزارشی تفصیلی اعلام کرد که جزئیات میلیون‌ها کارت بانکی شهروندان ایرانی پس از اعتراضات ضد دولتی در ماه گذشته و به‌خاطر یک شکاف امنیتی لو رفته‌اند و کارشناسان به حمله سایبری تحت حمایت یک دولت خارجی مشکوک‌اند.

گسست اطلاعاتی قوق مشتریان سه بانک بزرگ ایران، تجارت، سرمایه و ملت را هدف قرار داده و تعداد حساب‌های که تحت تأثیر این نقص قرار گرفته‌اند نزدیک به یک پنجم جمعیت کشور است.

این اولین باری نیست که زیرساخت‌های جمهوری اسلامی مورد حمله سایبری قرار می‌گیرد. ایران در جنگ سایبری علیه آمریکا (و اسرائیل) درگیر چرخه هک و ضد حمله شده است. هر دو طرف سال‌هاست که نهادهای دولتی و اقتصادی و حساس یکدیگر را مورد حملات سایبری قرار داده‌اند.

با این وجود هنوز مسئول این حملات مشخص نیست. سخنگوی کاخ سفید درباره گسست اطلاعاتی بانکی در ایران به نیویورک تایمز پاسخی نداد و سخنگوی نیروهای دفاعی اسرائیل نیز گفت: «ما به گزارش‌های خارجی پاسخ نمی‌دهیم.»

به نوشته نیویورک تایمز بدون آن‌که دانسته شود چه کسی مسئولیت این حملات را بر عهده دارد، نقص اطلاعاتی بانک‌ها در ایران چالش مالی دیگر برای جمهوری اسلامی ایجاد کرده است، زیرا همزمان تلاش می‌کند تا تحریم‌های اقتصادی شدید آمریکا و همچنین ناآرامی‌ها در خانه و واکنش سیاسی در منطقه بر سر ایران را مدیریت کند.

بیشتر بخوانید: