معاون سیاسی سپاه پاسداران جمعه ۸ آذر در سخنانی در جمع گروهی از بسیجی‌ها و نیروهایی که خبرگزاری تسنیم آن‌ها را «نیروهای انقلاب» معرفی کرده از «دلخوری‌ها و گلایه‌های نیروهای انقلابی» از حمایت خامنه‌ای از مصوبه سران قوا برای افرایش قیمت بنزین خبر داد و تلویحاً این معنا را القاء کرد که رهبر جمهوری اسلامی تاوان اشتباهات دولت را پس می‌دهد. سردار یدالله جوانی از خامنه‌ای نقل کرد که گفته است طبیعی است مردم دست به اعتراضات بزنند.

صحنه‌ای از اعتراضات گسترده به افزایش قیمت بنزین در ایران

علی خامنه‌ای صبح یکشنبه ۲۶ آبان در جلسه درس خارج فقه خود چندین بار به تأکید یادآوری کرد که در موضوع افزایش قیمت بنزین «سررشته» ندارد و با این‌حال از تصمیم سران قوا برای افزایش قیمت بنزین دفاع می‌کند. در روزهای گذشته از لابلای سخنان نزدیکان خامنه‌ای می‌توان به شکافی که در بسیج به عنوان نیروی سرکوبگر در اعتراضات آبان به وجود آمده پی برد. احمد علم‌الهدی، نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفته بود عده‌ای از بسیجیان «مسأله‌دار» شده‌اند و «باورمندی برخی افراد حزب‌اللهی به ولایت ضعیف» است. پیش از او هم حسین نجات، جانشین رئیس اطلاعات سپاه در پاسخ به منتقدان رهبر جمهوری اسلامی گفته بود خامنه‌ای از ارتقای مطالبات معترضان و درخواست آن‌ها برای استعفای سران قوا واهمه داشت.

یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه در ادامه سخنانش در دفاع از تصمیم خامنه‌ای گفت:

«اگر رهبر انقلاب به این مسئله [قیمت بنزین] ورود پیدا نمی‌کرد، این حوادث همچنان هم ادامه می‌یافت و کشور دچار بحران‌های سیاسی، دوگانگی‌ها، بی‌اعتبار شدن سران سه قوه و مجموعه‌ای از مشکلات مشابه می‌شد.»

معاون سیاسی سپاه گفت در مجموع، در شرایط تحریم چهار راه برای برون‌رفت از بحران اقتصادی و جلب رضایت مردم در مقابل نظام قرار داشت: اعمال اصلاحات در مدیریت سوخت، افزایش مالیات‌ها، چاپ اسکناس بدون پشتوانه و سرانجام تن دادن به مذاکره با قدرت‌های جهانی. یدالله جوانی گفت خامنه‌ای انتظار اعتراضات مردمی را داشت اما نه در این ابعاد. به گفته این مقام سپاه، اعتراضات آبان ۹۸ بسیار گسترده‌تر از اعتراضات سال ۸۸ و اعتراضات دی ۹۶ بوده است، چنانکه تنها در استان اصفهان ۱۰۰ نقطه درگیر اعتراضات بود.

 جوانی مسئولیت بحران را از خامنه‌ای به دولت روحانی برگرداند:

«دولت برای مدیریت سوخت باید به تدریج دست به اقدامات عملی می‌زد چرا که هم قانون و هم مصوبات مجلس برای این مهم فراهم بود اما تحت تأثیر برخی مسائل، اجرای طرح به قدری به عقب افتاد که به نقطه‌ای رسیدیم که دیگر نمی‌شد بدون این طرح ادامه داد و به ناچار به صورت ناگهانی شاهد افزایش سه برابری قیمت سوخت بودیم.»

پیش از این محمد علی جعفری فرمانده سابق سپاه و محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت از دولت روحانی انتقاد کرده بودند. جعفری «اصل» دلیل اعتراضات اخیر در ایران را «بی‌توجهی» دولتمردان به مردم دانسته و خواستار برخورد قضایی با دولت حسن روحانی شده بود.

حسن روحانی در یک اقدام کم‌سابقه چهارشنبه ۶ آذر در سفر به استان آذربایجان شرقی ادعا کرد که او هم مانند مردم از افزایش قیمت بنزین غافلگیر شده است. قبل از آن هم دولت اعلام کرده بود که به سبب اعتراضات دی ۹۶ افزایش قیمت بنزین را ناگزیر به تعویق انداخته است.

حاجی صادقی، نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران در سخنانی که شامگاه چهارشنبه ۶ آذر در مدرسه علمیه دارلشفا قم ایراد کرد در پاسخ به منتقدان خامنه‌ای در سازمان بسیج گفته بود:

«بدون دخالت در هیچ جناح‌بندی، در نظام ولایی باید برای ولایت سرباز تامین کرد نه سربار، باید در مجلس و ریاست جمهوری و مسئولان دیگر کمی هم به این فکر کنیم، در نظام ولایی حُکم الله عمل می‌کند آن هم حُکمی که ولی فقیه می‌دهد.»

بیشتر بخوانید: