فقط چند ساعت بعد از مکالمه تلفنی رئیسان جمهوری آمریکا و ترکیه، نیروهای آمریکایی از شمال سوریه شروع به عقب‌نشینی کردند. اتحادیه اروپا، سازمان ملل و کردهای شمال سوریه هشدار داده‌اند که حمله نظامی ترکیه به شمال سوریه ممکن است ثبات شکننده این منطقه را به هم بزند.

آمریکا از خط مرزی شمال سوریه عقب‌نشینی کرد

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه دوشنبه ۷ اکتبر/۱۵ مهر فقط چند ساعت بعد از گفت‌وگوی تلفنی با دونالد ترامپ، رئیس جمهوی آمریکا از عقب‌نشینی نیروهای نظامی آمریکا در شمال سوریه خبر داد. اردوغان در جمع خبرنگاران در آنکارا گفت:

«جمله‌ای هست که ما مدام تکرار کرده‌ایم: ما می‌توانیم هر زمان حتی نصف شب [عملیاتمان در شمال سوریه] را آغاز کنیم. محال است که ما به تهدید گروه‌های تروریستی تن بدهیم.»

کاخ سفید شامگاه گذشته، پس از گفت‌وگوی تلفنی اردوغان با ترامپ اعلام کرد که ترکیه در شمال سوریه برای ایجاد منطقه امن عملیات نظامی انجام می‌دهد و ارتش آمریکا نیز از این عملیات حمایت نمی‌‌کند اما در صدد مقابله با آن هم برنمی‌آید. بلافاصله پس از اعلام این خبر نیروهای آمریکایی عقب‌نشینی خود را از «تل ابیض» و «رأس العین» آغاز کردند.

عبدالکریم عمر، مقام بلندپایه کردهای سوریه با انتقاد از بیانیه کاخ سفید گفت ترکیه می‌بایست مسئولیت هزاران اسیر داعشی را که در اردوگاه الهول زندگی می‌کنند به عهده بگیرد.

به گفته این مقام‌بلندپایه کرد، چنانچه ترکیه در شمال سوریه عملیات نظامی انجام دهد، یگان‌های مدافع خلق کرد ناگزیرند به جای محافظت از اردوگاه داعشی‌ها، از مرزها دفاع کنند. در اردوگاه الهول بیش از ۷۳ هزار نفر از داعشی‌ها و خانواده‌هایشان زندگی می‌کنند.

عبدالکریم عمر از جامعه بین‌المللی خواست که مانع از عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه شوند.

دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل در سوریه اعلام کرده است که برای بدترین رویدادها خود را آماده کرده. این دفتر فهرستی از مراکز درمانی، مدارس، منابع آب آشامیدنی، بازارها و مناطق مسکونی تهیه کرده با این هدف که چنانچه عملیات نظامی ترکیه آغاز شد، به غیرنظامیان کمک کند در مناطق امن پناه بگیرند.

اتحادیه اروپا در این فاصله با انتشار بیانیه‌ای نسبت به عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه هشدار داده است. مایا کوسیانچیچ، سخنگوی کمیسیون اروپا دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت:

«یک درگیری نظامی دیگر در شمال سوریه نه تنها باعث رنج و زحمت غیرنظامیان و افزایش تعداد آوارگان می‌شود، بلکه تلاش‌ها برای یافتن راهکاری‌های سیاسی در سوریه را نیز به طور جدی به مخاطره می‌اندازد.»

کوسیانچیچ در ادامه سخنانش در جمع خبرنگاران بر ضرورت یکپارچکی و تمامیت ارضی سوریه تأکید کرد.

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه صبح امروز با انتشار پیامی در توییتر نوشت:

«از زمان آغاز بحران سوریه ما از تمامیت ارضی این کشور حمایت کرده‌ایم و به این حمایت ادامه خواهیم داد. ما مصمم هستیم که با پاکسازی منطقه از تروریست‌ها، امنیت و بقای کشورمان را تضمین کنیم.»

ترکیه ادعا می‌کند که قصد دارد دو میلیون نفر از آوارگان سوری را که در حال حاضر در این کشور زندگی می‌کنند در شمال سوریه اسکان دهد. اردوغان اما ابتدا خواهان پاکسازی شمال سوریه از یگان‌های مدافع خلق کرد است و برای این‌کار ضرب‌الاجلی را هم تعیین کرده بود که هفته گذشته به سر آمد.

بیشتر بخوانید: