چند شهر مصر بار دیگر صحنه تظاهرات اعتراضی شد. معترضان پس از نماز جمعه با شعار «جمعه رهایی و انقلاب مردم» به خیابانها آمدند. در قاهره کنترل امنیتی بسیار شدید بود و نیروهای امنیتی نقاط مهم شهر را مسدود کردند. در جنوب مصر تظاهرکنندگان علیه عبدالفتاح السیسی شعار دادند.
بهگزارش الجزیره، جمعه ۵ مهر / ۲۷ سپتامبر مردم معترض پس از نماز جمعه در منطقه الوراق واقع در استان الجیزه در شرق مصر به خیابانها آمدند و خواهان برکناری عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر شدند. آنها همچنین شعارهایی علیه شرایط دشوار زندگی و گسترش فساد سر دادند.
گزارشهایی از تظاهرات مشابه در شهرهای الاقصر و قنا نیز منتشر شده است.
همزمان در اسکندریه در شمال مصر طرفداران السیسی نیز دست به تظاهرات زدند. در برخی خیابانهای قاهره از جمله بزرگراه النصر نیز طرفداران السیسی دست به تظاهرات زدند.
در قاهره نیروهای امنیتی مسیرهای منتهی به میدان التحریر را مسدود کرده بودند. التحریر مرکز تظاهرات ضدحکومتی در سال ۲۰۱۱ بود که به سرنگونی حکومت حسنی مبارک منجر شد.
حضور نیروهای امنیتی در اطراف میدان التحریر بسیار گسترده بود. مأموران در برخی از چهارراهها و مرکز قاهره نیز تجمع کرده بودند. برخی از سالنهای مترو نیز بسته شده بودند.
کمی پیش از آن، السیسی صبح جمعه پس از بازگشت از سفر نیویورک، در فرودگاه قاهره در واکنش به اعتراضات اخیر، گفت: «جای نگرانی نیست؛ نمیتوان شهروندان مصری را فریب داد. مصر کشور قدرتمندی برای مصریهاست.»
رئیس جمهوری مصر افزود: «اگر روزی همچون سال ۲۰۱۳ از مصریها بخواهم به خیابانها بیایند، میلیونها نفر، شاید بیشتر به خیابانها خواهند آمد.»
گروههای مدافع حقوق بشر اعلام کردهاند که نزدیک به دو هزار نفر در جریان اعتراضات اخیر که از روز جمعه گذشته در قاهره و چند شهر دیگر آغاز شد، بازداشت شدهاند.
اعتراضات مردمی بیسابقه در مصر در پی انتشار ویدئوهای افشاگرانه محمد علی، بازیگر و تاجر مصری، در قاهره، اسکندریه، و سوئز آغاز شد. محمد علی، السیسی را به فساد متهم کرده و از مردم خواسته بود برای مطالبه برکناری السیسی از قدرت به خیابانها بیایند. این تاجر مصری که اکنون ساکن اسپانیاست، در ویدئوهای افشاگرانه خود گفته است که بهعنوان پیمانکار ارتش در سالهای اخیر شاهد فساد گسترده السیسی و مخارج میلیونها دلاری او برای ساختن کاخها، ویلاها و هتلها بوده است. السیسی این اتهامات را «دروغ» دانسته و گفته است که مردم باید در عوض به مخارج دولت در صحرای سینا برای مقابله با تروریسم نگاه کنند.
روز گذشته، پنجشنبه ۴ مهر / ۲۶ سپتامبر وزارت کشور مصر در بیانیه کوتاهی هشدار داد که «با هر تلاش برای بیثبات کردن آرامش عمومی قاطعانه و محکم مقابله خواهد کرد».
عبدالفتاح السیسی پس از سرنگونی نظامی رئیس جمهوری آن زمان، محمد مرسی در سال ۲۰۱۳ به قدرت رسید. مرسی نخستین رئیس جمهوری مصر بود که پس از سرنگونی حسنی مبارک بهشکل دموکراتیک انتخاب شد. او در ماه ژوئن گذشته در زندان درگذشت. مرسی از زمان برکناری در زندان بود.
از زمان به قدرت رسیدن السیسی، تمهیدات اقتصادی ریاضتی در مصر آغاز شد تا اقتصاد آسیبدیده کشور را به روال عادی آن بازگرداند. اما این سیاستها به افزایش فقر در کشور دامن زد.
بر اساس آمار رسمی دولت مصر که در ژوئیه امسال منتشر شد، یک نفر از هر سه مصری در فقر به سر میبرد.
دیدبان حقوق بشر نیز گفته است که از زمان آغاز دور دوم ریاستجمهوری السیسی در سال ۲۰۱۸، نیروهای امنیتی او با ایجاد ترس و وحشت، اعمال خشونت، و دستگیریهای بیاساس، کارزاری را علیه مخالفان سیاسی و فعالان آغاز کردند.
کارشناسان سازمان ملل نیز پیشتر از وضعیت حقوق بشر و حمله به آزادی بیان در مصر ابراز نگرانی کرده بودند. در سالهای اخیر مواردی از وبسایتهای خبری بسته شدند و خبرنگاران و مخالفان در روندی غیرقانونی بازداشت شدند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پس از دیدار و گفتوگو با عبدالفتاح السیسی در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل از حکومت السیسی در برابر معترضان دفاع کرد.
بیشتر بخوانید: