نماینده شهرستانهای شرق استان کرمان در مجلس با اعلام اینکه توفان شن توام با گرد و غبار به زیرساختهای شهری و کشاورزی شرق کرمان خسارت جدی وارد کرده، گفت جبران این خسارتها نیازمند حمایت جدی دولت است.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، حبیبالله نیکزادی پناه از تخریب انبوهی از نخلستانهای استان کرمان پس از وزش توفان در روزهای اخیر خبر داد و گفت پدیده شنهای روان نه تنها نخلستانها را تخریب کرده بلکه باعث متروکه شدن برخی از روستاها در استان کرمان شده است.
به گفته این نماینده مجلس، مناطق شرق استان کرمان از جمله شهرستانهای ریگان، بم، فهرج و نرماشیر در طول هفته به طور متوسط دو روز با پدیده جوی گرد و غبار و توفان شدید شن مواجه هستند که این امر ضمن تخریب زیرساختهای عمرانی و کشاورزی، سلامت ساکنان را در معرض تهدید جدی قرار داده است:
«پس از دو دهه خشکسالی، خسارات زیادی به منطقه وارد شده است و این در حالی است که پس از گذشت ۱۳ سال، مالچپاشی در شرق استان آغاز شده که تاکنون فقط پنج هزار هکتار از کانونهای بحران فرسایش بادی در این مناطق مالچپاشی شده که در برابر حجم بالای فرسایش پاسخگو نیست.»
به دنبال توفان شن تاکنون ۱۶ روستا در شهرستان ریگان خالی از سکنه شده و بیش از ۱۰۰ روستا در شرق کرمان در محاصره شنهای روان قرار دارند.
نیکزادی پناه پیشتر در جلسه بررسی وضعیت ریزگردهای استان کرمان در مجلس گفته بود توفان شن روان در کرمان به جزئی از زندگی مردم تبدیل شده است.
توفان شن در ایران در حالی زندگی مردم را مختل میکند که کشورهای توسعه یافته به منظور کاهش آسیبپذیری ناشی از سوانح طبیعی اقدام به تدوین و طراحی برنامههای آیندهنگر، پیشرو و کاربردی کردهاند و تمامی برنامهها خصوصا در زمینه برنامهریزیهای اقتصادی و اجتماعی، با برنامههای مدیریت بحران همپوشانی داشته و در راستای کاهش آسیبپذیری، افزایش ایمنی و افزایش توانایی مقابله با سوانح طبیعی در سطوح مختلف جامعه است.
در ایران استانهای مرزی همچون خوزستان، سیستان و بلوچستان و کرمان دهههاست درگیر پدیده ریزگردها و توفان شن هستند.
سوء مدیریت در ایران سبب شده مالچپاشی به عنوان یکی از ارزانترین و ناکارآمدترین راههای مقابله با این پدیده طبیعی همواره از سوی مسئولان به عنوان تنها راه حل مهار بحران پیشنهاد شود. مالچپاشیهایی که در خوزستان و کرمان صورت گرفته است، نوعی شبه سله بر روی سطح شنزار و ماسهزارهای منطقه تشکیل داده که مانع هر گونه نفوذ آب و در کنار آن، رشد هر گونه گیاه میشود و این مساله به معضل زیست محیطی بیابانزایی در این استانها دامن زده است.
حبیب کشتزر، عضو کمیسیون انرژی مجلس پیشتر از بحران ریزگردها و خسارات جانی و مالی ناشی از آن به عنوان فاجعه ملی یاد کرده و گفته بود مهاجرت نخبگان در اثر بروز این فاجعه زیست محیطی به سایر استانها، ضربههای غیرقابل انکاری به بدنه تخصصی استانهای در معرض این پدیده وارد خواهد کرد که میتوان اثرات سوء این مهاجرتها را در حوزههای مختلف به عنوان نقطه بحرانی در نظر گرفت.
اسفند ماه سال گذشته، رضا اردکانیان، وزیر نیرو در گفتوگو با رسانهها در زمینه مهار ریزگردها و توفانهای شن گفته بود شرایط راحتی نیست ولی امیدواری زیادی به مفاهمه میان سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی و خزانه داریم تا بتوانیم در آینده این بحران طبیعی را حل کنیم.
- در همین زمینه