بهدنبال عدم افزایش قیمت نفت، خالدالفالح، وزیر نفت و انرژی این کشور برکنار شد. پادشاه عربستان عبدالعزیز بنسلمان، یکی از پسران خود را به عنوان جایگزین او انتخاب کرد.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس پادشاه عربستان سعودی یکشنبه ۸ سپتامبر/۱۷ شهریور خالد الفالح، وزیر نفت این کشور را برکنار و شاهزاده عبدالعزیز بنسلمان، یکی از پسران خود را بهعنوان جایگزین او منصوب کرد.
این نخستین بار است که یک شاهزاده سعودی به سمت وزیر نفت و انرژی انتخاب میشود. وزیر جدید برادر ناتنی و بزرگ محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان است که به او نزدیک نیست. عبدالعزیز بنسلمان پیشتر سمتهای مشاور وزیر نفت و انرژی ، معاون وزیر نفت و انرژی (بیش از یک دهه) و وزیر امور انرژی را در اختیار داشته است.
در شرایطی که قیمت نفت همچنان پایینتر از سطح نیاز عربستان برای جبران مخارج ۲۹۵ میلیارد دلاری دولت است، وزارت نفت یکی از مهمترین پستهای اقتصادی عربستان بهشمار میرود.
براساس گزارش اسوشیتد پرس برکناری خالد الفالح که از سال ۲۰۱۶ تاکنون وزیر نفت عربستان بوده و یکی از طراحان اصلی طرح تنوع درآمدهای دولت و کاهش وابستگی به نفت محسوب میشود، احتمالا به اختلافات او با محمد بنسلمان باز میگردد.
او ابتدا با تشکیل وزارتخانه جدیدی از سمت دولت، نظارت خود را بر بخش معادن و صنایع از دست داد. سپس از ریاست هیئت مدیره شرکت عظیم نفتی آرامکو که متعلق به دولت سعودی است کنارگذاشته شد و یاسر الرمیان، رئیس صندوق سرمایهگذاری عمومی که به بنسلمان نزدیک است، جای او را گرفت. الفالح پیش از آن سمت مدیرعاملی آرامکو را نیز در اختیار داشت.
گزارشها از اختلاف میان الفالح و محمد بنسلمان در روزهای گذشته خبر میدهند که به قیمت نفت و چندین مسئله از جمله طرح فروش سهام شرکت نفتی دولتی آرامکو باز میگردد. قیمت یک بشکه نفت خام برنت هماکنون کمتر از ۶۰ دلار است و براساس تحلیل کارشناسان عربستان برای تامین بودجه خود احتیاج دارد هر بشکه نفت به قیمت ۸۰ تا ۸۵ دلار برسد. بالارفتن قیمت نفت علاوه بر تامین مخارج پادشاهی عربستان، بر سرنوشت شرکت نفتی آرامکو و فعالیت این شرکت برای رسیدن به تامین ۵ درصد از بازار نفت نیز تاثیر گذاشته است.
یکی از مقامات عربستان یکشنبه به خبرگزاری رویترز اعلام کرد؛ برکناری الفالح، تغییری در سیاستهای این کشور در اوپک ایجاد نخواهد کرد. عربستان سعودی در راستای توافق کاهش تولید اوپک، تولید نفت خود را به کمتر از ۱۰ میلیون بشکه در روز کاهش داده است. الفالح یکی از افراد پرنفوذی بود که در طرح موسوم به اوپک پلاس تولیدکنندگان بزرگ نفت از جمله روسیه را متقاعد کرد تا برای متعادل کردن بازار، عرضه نفت را کاهش دهند. عربستان تاکنون حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز بیشتر از میزان توافق شده تولید خود را کاهش داده است.
بیشتر بخوانید: