از اواخر مرداد سال جاری استفاده از کارت سوخت شخصی در شهرهای پرجمعیت ایران ضروری است. شهروندان استقبال نکرده‌اند و دولت هم اعتقاد دارد با کارت سوخت نمی‌توان جلوی قاچاق بنزین را گرفت. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در پی سهمیه‌بندی بنزین و دو نرخی کردن بنزین است.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی

به گزارش خبرگزاری تسنیم، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت شامگاه پنجشنبه ۷ شهریور در برنامه تیتر امشب شبکه خبر از عدم استقبال شهروندان از کارت سوخت خبر داد:

«در ۹ کلانشهر برای ۹۹ و ۹ دهم درصد از خودروها کارت سوخت صادر شده است. هفته گذشته اعلام شد که باید از کارت سوخت در جایگاه‌ها استفاده شود ولی زیاد استقبال نشد.»

وزیر نفت در ادامه سخنانش در این برنامه یک بار دیگر بر ضرورت سهمیه‌بندی بنزین تأکید کرد:

« تا زمانی که سهمیه‌بندی بنزین وجود نداشته باشد مردم کارت سوخت را جدی نخواهند گرفت. هنوز تصمیمی درباره سهمیه‌بندی بنزین اتخاذ و ابلاغ نشده است اما در صورت سهمیه‌بندی، بنزین دو نرخی خواهد شد.»

در اردیبهشت سال جاری خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه پاسداران اعلام کردند که قرار است نه تنها قیمت بنزین افزایش پیدا کند، بلکه دولت قصد دارد بنزین را سهمیه‌بندی هم کند. برای استفاده از بنزین هزار تومانی و انبار کردن آن در حد ممکن، صف‌های طولانی مقابل پمپ‌بنزین‌های تهران و چند شهر بزرگ دیگر تشکیل شد.  بیژن زنگنه، وزیر نفت که در آن زمان در یک نمایشگاه بین‌المللی نفت و گاز حضور داشت، سراسیمه اعلام کرد که خبر خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه درباره سهمیه‌بندی بنزین دروغ است. رمضان شجاعی کیاسری، دبیر ستاد اطلاع‌رسانی و تبلیغات اقتصادی ایران و همچنین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نیز در اطلاعیه‌های جداگانه‌ای خبر سهمیه‌بندی بنزین را تکذیب کردند.

وزیر نفت روز گذشته اعلام کرده بود که شهروندان در مقابل کارت سوخت مقاومت می‌کنند. به گفته زنگنه از دو میلیون کارت سوخت هوشمند، یک میلیون آن برگشت خورده است. وزیر نفت در ادامه سخنان شامگاه گذشته‌اش در شبکه خبر گفت:

«در سوخت‌گیری با کارت سوخت خودرو به جز سیستان و بلوچستان محدودیتی در تعداد دفعات سوخت‌گیری ۶۰ لیتر بنزین وجود ندارد ولی در صورت استفاده از کارت سوخت جایگاه‌داران فقط ۳۰ لیتر در روز می‌توان بنزین زد.»

 علی مویدی خرم‌آبادی رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اعلام کرده بود که از اواخر سال گذشته قاچاق بنزین به روزانه هشت میلیون لیتر رسیده است. قاچاق هشت میلیون لیتر بنزین در روز به این معناست که ۲۰ میلیارد تومان از منابع مالی دولت (با احتساب قیمت تولید بنزین) و  ۲۸ میلیارد تومان از این منابع (با احتساب قیمت فوب) هر روز از دست می‌رود. با این تفاصیل ضرری که دولت از قاچاق بنزین متحمل می‌شود،  هر ماه ۶۰۰ میلیارد تومان و از ابتدای سال تاکنون ۳۰۰۰ میلیارد تومان بوده است.

به سبب مشکلات معیشتی، بیکاری، گرانی روزافزون و سقوط ارزش ریال به میزان ۷۰ درصد برخی از ساکنان مناطق مرزی از قاچاق سوخت گذران می‌کنند. قاچاق سوخت توسط مردمان خرده‌پا که در پی کسب مختصر درآمدی هستند، در مقایسه با قاچاق سازمان‌یافته سوخت بسیار ناچیز است.

به گفته وزیر نفت اکنون تولید بنزین در ایران به ۱۱۵ میلیون لیتر در روز رسیده و حتی برای صادرات نیز ذخیره‌سازی شده است.

بیشتر بخوانید: