ساینس دیلی – جمعی از پژوهشگران بینالمللی با انتشار مقالهای در شماره فعلی نشریه Science، عنوان کردهاند که قاره جنوبگان در پی فعالیتهای انسانی و دیگر عوامل مربوط، امروزه در معرض خطر جدی است و حراست از این واپسین محیط نامسکون زمین، تدابیر زیستمحیطی تازهای را میطلبد.
بهگفته مالون کنیکوت (Mahlon C. Kennicutt II)، استاد اقیانوسشناسی دانشگاه A&M تگزاس، که بیش از ۲۵ سال متوالی به بررسی این سرزمین مشغول است، جنوبگان امروزه با مخاطرات فزایندهای مواجه شده که ناشی از گرمایش زمین، از دست رفتن یخچالها و همچنین یخهای شناور دریایی، رواج گردشگری، ماهیگیری غیراصولی در آبهای منطقه، آلودگی و در نهایت ورود گونههای مهاجم زیستی به این منطقه هستند. بهزعم نویسندگان مقاله، ذخایر بالقوه نفت، گاز و همچنین کانیهای معدنی این قاره و اقیانوس پیرامونش، از جمله نگرانیهای درازمدتیست که رویهمرفته میتواند اسفناکترین خطر را به دنبال داشته باشد.
بهگفته کنیکوت، نظام معاهدهایِ جنوبگان که بر این قاره حکم میراند، از زمان تأسیساش در سال ۱۹۶۲، عملکرد خوبی داشته و هماینک پنجاه کشور از آن تبعیت میکنند.اما قاره جنوبگان هماینک زیر فشار ناشی از دگرگونیهای اقلیمی زمین و رغبت پیوسته به ذخایر طبیعی خود قرار گرفته که چیزهای متنوعی از ماهی گرفته تا کریلها و از گاز و نفت گرفته تا کانیهای معدنی را شامل میشوند. او میافزاید: “خیلیها شاید ندانند که در بحث زمینگرمایی، جنوبگان مثل پیشمرگ و زنگ خطر زمین و بهگونهای نقش ترموستات سیارهمان را بازی میکند. مناطق قطبی، در قبال مخاطرات ناشی از زمینگرمایی، حساسترین مناطق زمین هستند و به سرعتْ عکسالعمل نشان میدهند. بهطوریکه جنوبگان، هر اتفاقی را که به تبع زمینگرمایی به روی خود ببیند، آن را دیر یا زود و به شیوههایی که ندرتاً احساسش میکنیم، در باقی نقاط سیارهمان هم خواهیم دید. این قاره، میزبان متجاوز از ۹۰ درصد ذخایر آب شیرین زمین است، که به شکل صفحات غولآسای یخی به دام افتادهاند. پژوهشی که بر اطلاعات بنیادین و درک کلیمان از این سامانههای پیچیده بیفزاید، نقش مهمی در درک بسیاری از چالشهای فعلی پیش روی زمین ایفا خواهد کرد.
کنیکوت علاوه بر تحقیق در این منطقه، ریاست کمیته علمی پژوهشهای مرتبط با جنوبگان (SCAR) را هم عهدهدار است؛ کمیتهای که در سال ۱۹۵۸میلادی با هدف مدیریت پژوهشهای بینالمللی این منطقه تأسیس شد.
مالون کنیکوت: در بحث زمینگرمایی، جنوبگان مثل پیشمرگ و زنگ خطر زمین و بهگونهای نقش ترموستات سیارهمان را بازی میکند. مناطق قطبی، در قبال مخاطرات ناشی از زمینگرمایی، حساسترین مناطق زمین هستند و به سرعتْ عکسالعمل نشان میدهند. بهطوریکه جنوبگان، هر اتفاقی را که به تبع زمینگرمایی به روی خود ببیند، آن را دیر یا زود و به شیوههایی که ندرتاً احساسش میکنیم، در باقی نقاط سیارهمان هم خواهیم دید.
جنوبگان، علیرغم مساحتی بیش از دو برابر خاک ایالات متحده، نه از هیچ شهر و دولتی میزبانی میکند و نه حتی ساکن دائمی دارد. همه مسافرین این منطقه، بازدیدکنندگان موقتی هستند که یا دانشمندند، یا پرسنل پشتیبان دانشمندان و یا گردشگر. این قاره سردترین، خشکترین و بادخیزترین منطقه زمین، و تنها قارهایست که منطقه زمانی ندارد.
کنیکوت میگوید: “معاهده جنوبگان طی پنجاه سال گذشته عملکرد خوبی داشته، ولی ما نیازمند هماندیشی مجددی هستیم تا بفهمیم که چگونه به نحو مطلوبی میشود این قاره را از دامنه مخاطرات فزایندهای که تهدیدش میکنند، حفظ کرد. این معاهده به هچکس اجازه استخراج نفت یا گاز را نمیدهد، اما امکان نقض آن در سالیان آینده وجود دارد. شرکتهای تولید انرژی، تاکنون رغبت چندانی به کاوش سرزمینهای جنوبی سیارهمان نشان ندادهاند، چراکه اوضاع سخت محیطی، فاصلهای که تا بازار عرضه وجود دارد و همچنین نبود فناوریهایی لازم، این کار را به تجارتی سخت و گران بدل کرده. در دهه ۶۰ [میلادی]، اکثر افراد گمان میکردند که حفاری در حوزه شمال آلاسکا به صرفه نیست؛ حالآنکه ظرف کمتر از ۳۰ سال، این منطقه به یکی از برجستهترین ذخایر نفت جهان بدل شده است. امروزه حفاری در اعماق آبها کار رایجی در جهان شده و فناوریهای تکمیلی ِ فرآوری نفت از لایههای زیرسطحی هم به سرعت در حال پیشرفتاند. لذا موانع پیشین شاید پشت سر گذارده شوند و این در آیندهای نهچندان دور، حال جنوبگان را وخیمتر خواهد کرد”.
کنیکوت همچنین میافزاید که ذوب یخچالهای چندین نقطه از این قاره، خطریست که باید آن را جدی گرفت. “در خلال خبرهای هفته پیش، گزارشی وجود داشت مبنی بر اینکه ارتفاع سطح آب سواحل شرقی ایالات متحده، با سرعتی بسیار بیشتر از آنچه که پیشبینی میشده در حال افزایش است. همچنان که سیارهمان گرم میشود و صفحات غولآسای یخی میشکنند و آب میشوند، ارتفاع سطح آب دریاهای زمین هم نه فقط در آمریکا، که در سرتاسر دنیا میتواند افزایشی چشمگیر داشته باشد. در مباحثات جاریِ مربوط به معضل زمینگرمایی و رشد ارتفاع سطح آب دریاها، از صفحات یخی جنوبگان به عنوان «غولهای خفته» یاد میشود. دانشمندان هنوز درک درستی از زمان و نحوه بیداری این غولها در آینده، که به بالاتر آمدن سطح دریاها خواهد انجامید، ندارند”. وی همچنین میافزاید اگر آن مکتشفینی که برای نخستین بار این منطقه را بالغ بر ۱۰۰ سال پیش از نظر گذراندند، امروز هم ببینندش، از وسعت تغییراتِ پدیدآمده حیرتزده میشدند.
مثلاً ثابت شده که بیش از ۳۰۰ دریاچه زیریخچالی در جنوبگان وجود دارد که وسعت برخیشان پهلو به وسعت دریاچههای بزرگ زمین میزند؛ در برخی مناطق ِ این قاره هم صفحات یخی، مثل رودخانه به سمت اقیانوس جاریاند. تعدد گردشگران و روند رو به رشد سفرهای تحقیقاتی به منطقه هم حکایت از این دارد که چشمانداز حضور دائمی انسان در جنوبگان، آنقدرها هم دور از انتظار نیست. کنیکوت میگوید: “تمام این نگرانیها، چالشهای خطیری را در برابر کوششهایی که بهمنظور حفظ و حراست از این قاره صورت گرفته، مطرح کردهاند”.
“حرف آخر اینکه ما نیازمند کسب اطمینان از این مسألهایم که آیا معاهدات و شیوههای کنونی که بهعنوان تدبیر و واکنشی در قبال این مخاطرات عمل میکنند، هیچ استقامت کافی برای یک تمدید پنجاهساله را دارند؟ و آیا سیاستهای کنونی، قاره جنوبگان را به همان اندازه که آن را برای آیندگانمان میخواهیم و بدانها بدهکاریم، حفظ و حراست کردهاند؟