اکبر فلاح‌زاده − همزمان با سفر کوفی عنان به دمشق، شبکه سراسری تلویزیون آلمان  (ARD)گفت‌وگویی با بشار اسد پخش کرد که به علت حساس شدن اوضاع در منطقه بازتاب گسترده ای یافت.

 
کوفی عنان ظرف چند ماه گذشته به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در سوریه نقش فعالی در تلاش برای یافتن راه حل صلح آمیز بحران سوریه بازی کرده است.به گفته خودش این بحران از شانزده ماه پیش شروع شده اما از تلاشهای صلح آمیز او فقط سه ماه می گذرد. او به طور تلویحی خواسته است بگوید دامنه  آتش سوزی وسیع تر از آن است که به این زودی‌ها خاموش شود.
 
شکست طرح صلح عنان
 
عنان در گفت‌وگو با روزنامه لوموند با اشاره به پاره‌ای جزئیات طرح  خود، به ناکام ماندن آن اذعان کرده است.
 
طرح صلح عنان شش ماده داشت که ماده اول آن، یعنی پذیرش آتش‌بس از سوی طرفین درگیری پذیرفته شد. در مورد اعزام ناظران صلح هم اشکال عمده ای به چشم نمی خورد. دعوا بر سر حضور عوامل حکومت اسد،  به ویژه شخص بشار اسد در دولت انتقالی بود. این دولت قرار بود به عنوان یک راه حل موقت خروج از بحران با شرکت مخالفان و مبارزان سوری و دولت سوریه تشکیل شود.اما حضور اسد در آن مانند خاری در چشم مخالفانی  بود که اسد را به علت جنایاتش مانع اصلی صلح و ثبات می دانند. کشورهای غربی، در رأسسشان آمریکا، دنبال کنار گذاشتن اسد هستند، اما چین و روسیه همچنان از اسد پشتیبانی می کنند. این دو کشور صاحب حق وتو، تا کنون از اقدامات تنبیهی شورای امنیت جلو گیری کرده و زهر قطعنامه های صادر شده علیه اسد را گرفته اند. روسیه علنا گفته که در مورد همراهی در مورد قطعنامه علیه قذافی  کلاه سرش رفته و به همین دلیل، و نیز از آنجا که متحد اصلی سوریه است، از هر اقدام شورای امنیت علیه آن جلوگیری می کند.
 
بشار اسد در مصاحبه با شبکه یکم تلویزیون آلمان
خبرنگار از او پرسید که همین جا بیخ گوش سوریه، خودش به چشم  دیده است که چه بلایی سر مبارک و قذافی آمده، آیا این رویدادها سبب ترس او نمی شود. اسد ضمن تفکیک ماجرای مصر و لیبی، وضع مبارک و رفتار با  او را قابل مقایسه با لیبی ندانست؛ خودش و سوریه را هم به کلی کنار کشید و تاکید کرد که مورد پشتیبانی گسترده مردم سوریه است و خیال ترک قدرت را ندارد.
 
غربی ها خواستند در مورد اسد با روسیه معامله کنند و با باز کردن راه برای پناهندگی اسد و خانواده اش به روسیه، سر و ته قضیه را هم بیاورند. اما لاوروف وزیر خارجه روسیه در ملاقات با همتای آلمانی اش این پیشنهاد را “شوخی” تلقی کرد و خود اسد هم را قاطعانه آن را رد کرد و به کشتارمخالفان ادامه داد.
 
تأکید بر نفوذ و نقش ایران

 
عنان در گفت‌وگو با لوموند نیز بار دیگر بر نقش روسیه و ایران تأکید کرده است. او گفته ایران در سوریه نفوذ زیادی دارد و باید در گفت‌وگو بر سر آینده آن شرکت داشته باشد. اما غرب با این نظر مخالف است، چون جمهوری اسلامی را شریک اسد و از عوامل سرکوب مردم سوریه می داند.
 
عنان به طور تلویحی و بدون آنکه نامی ببرد، از ارسال سلاح برای شورشیان نیز انتقاد کرده است. این نکته در مصاحبه اسد با تلویزیون آلمان نیز مورد اشاره قرار گرفت و اسد مشخصا عربستان و قطر را در آن دخیل دانست. او ترکیه را نیز به حمایت لجستیکی از مخالفان متهم کرد. با این حال هیچ اشا‌ره‌ای به ارسال محموله های نظامی از سوی روسیه به سوریه نکرد.
 
هر چند خود کوفی عنان طرح صلح خودش را شکست خورده اعلام کرده، اما اسد آن را هنوز معتبر می داند. اسد در گفت‌وگو با تلویزیون آلمان بارها بر آمادگی خودش برای  گفت‌وگو با مخالفان تاکید کرد. او گفت در دولتی که دو ماه پیش در سوریه تشکیل شده، چند تن از مخالفان نیز شرکت دارند.منظور او همان کابینه جدید تحت عنوان “آشتی ملی” است که در پی انتخابات مجلس این کشور که مخالفان آن را تحریم کرده بودند، تشکیل شده. در یک اقدام نمایشی دو تن از مخالفان میانه رو رژیم بشار اسد در این کابینه عضویت دارند: علی حیدر به عنوان وزیر “آشتی ملی” و قدری جمیل به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر تجارت به کار گرفته شده‌اند. این دو که به ظاهر مخالف بشار اسد هستند، جزو شورای ملی سوریه که توسط مخالفان در خارج از سوریه ایجاد شده، نیستند.دستگاه تبلیغی حکومت اسد این دو را در ویترین دولت به خبرنگاران نشان می دهند تا ثابت کنند اهل مدارا و تعامل هستند.
 
تلاش برای محبوب جلوه دادن خود
 
اسد در گفت‌وگو با کانال یکم تلویزیون آلمان بار دیگر مخالفان خود را “تروریست” نامید.او که با پرسش‌های مکرر خبرنگار آلمانی در مورد اینکه آیا همه مخالفان ترویست” هستند، خود را در تنگنا می دید، کوشید خود را از مخمصه نجات بدهد:او که به خوبی می داند کشورهای غربی بر روی القاعده حساس هستند، در مصاحبه با  تلویزیون آلمان با اعلام اینکه بخشی از شورشیان از القاعده هستند، کوشید خود را درجبهه غرب و همرزم آنها وانمود کند. به گفته او عده‌ای از افراد القاعده از کشورهای تونس و لیبی دستگیر شده‌اند. وقتی خبرنگار آلمانی پرسید آیا اجازه گفت‌وگو با دستگیر شدگان القاعده را می دهد، اسد پاسخ مثبت داد.
 
اسد که خوب می دانست فیلمهای جنایات نیروهای امنیتی حکومتش همه جا پخش شده، این جنایات، از جمله کشتن زنان و کودکان را نیز به خود مخالفان نسبت داد. به ادعای او مخالفان با پوشیدن  اونیفورم سربازان سوریه به این کشتارها  دست می زنند تا دولت سوریه را بدنام کنند.با این حال او اذعان کرد که نیروهای امنیتی خکومت خودش هم در جنایات دست داشته‌اند و عده ای از این نیروها دستگیر شده‌اند.
 
این ادعاها در حالی است که همان روز یک‌شنبه که این مصاحبه پخش می‌شد، به گفته مخالفان یازده نفر دیگر از مردم از جمله سه سرباز پیوسته به شورشیان کشته شدند.
 
خیال ترک قدرت را ندارد
 
اسد آمریکا را مسئول “بی ثبات کردن” کشورش دانست و در پاسخ به این سؤال که آیا او آمریکا را همدست کسانی می‌داند که به گفته او تروریست” هستند، گفت: “بله، معلوم است.” با این حال او گفت که از گفت‌وگو با هر کسی از جمله هیلاری کلینتون ابایی ندارد.
 
خبرنگار از او پرسید که همین جا بیخ گوش سوریه، خودش به چشم  دیده است که چه بلایی سر مبارک و قذافی آمده، آیا این رویدادها سبب ترس او نمی شود.اسد ضمن تفکیک ماجرای مصر و لیبی، وضع مبارک و رفتار با  او را قابل مقایسه با لیبی ندانست؛ خودش و سوریه را هم به کلی کنار کشید و تاکید کرد که مورد پشتیبانی گسترده مردم سوریه است و خیال ترک قدرت را ندارد.
 
بنا بر خبر “سانا”، خبرگزاری دولتی  سوریه، ارتش سوریه روز یکشنبه ( ۸ ژوئیه) رزمایشی با شرکت نیروهای سه‌گانه زمینی، هوایی و دریایی به منظور بالا بردن آمادگی رزمی ارتش سوریه آغاز کرده است.
به گفته مخالفان از شانزده ماه پیش تاکنون بیش از هفده هزار نفر در سوریه کشته شده‌اند که دوازده هزار نفرشان غیر نظامی بوده‌اند.

در حالی که طرح صلح عنان شکست خورده و کشتار غیر نظامیان ادامه دارد، شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه (۱۱ژوئیه) بار دیگر موضوع سوریه را در دستور کار خود قرار داده است.در این نشست قرار است دبیر کل سازمان ملل متحد، گزارشی به این شورا ارائه کند و در آن خواستار کاهش شمار ناظران صلح سازمان ملل متحد در سوریه شود.