هادی صادقی، معاون فرهنگی قوه قضاییه گفته در فرهنگ اسلام، سوار زین شدن برای زنان مکروه است اما حرام نیست. به گفته او، موتور سواری هیچ اشکال شرعی ندارد اما از منظر عفاف و حجاب، سوار شدن بر موتور ممکن است باعث شود تا حجاب زنان کمتر رعایت شود.

سخنگوی نیروی انتظامی گفته قانونی درباره صدور گواهینامه موتورسیکلت برای زنان وجود ندارد

یکشنبه ۱۳ مرداد، شعبه‌ یک دیوان عدالت اداری به الزام پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی به صدور گواهینامه رانندگی موتورسیکلت برای زنان واجد صلاحیت رأی مثبت داد.

یک روز پس از صدور این رأی، محسن قائمی‌نسب، مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دیوان عدالت اداری از غیرقطعی بودن آن خبر داد و گفت: «این رأی، رأی شعبه بدوی بوده و غیرقطعی است. نیروی انتظامی در مورد این رأی تقاضای تجدیدنظر کرده و موضوع در حال طی فرآیند قانونی است.»

معاون فرهنگی قوه قضاییه گفته به احتمال قوی این حکم در تجدیدنظر رد خواهد شد: «همچنان که مشابه این رای هم قبلا در دیوان صادر شده و به طور قطعی هم رد شده است. راهنمایی و رانندگی هم بر اساس این قانون نمی‌تواند گواهینامه صادر کند. اما اگر بعدها قانون تغییر کرد یا اصلاح شد، ایرادی ندارد. دولت وظیفه دارد تا شرایط سهل برای بانوان را ایجاد کند.»

 صادقی گفته در ماده بیستم قانون تخلفات راهنمایی و رانندگی ذکر شده قوانینی که برای خودروهای سواری وجود دارد در خصوص موتورسواران نیز صدق می‌کند اما این ماده، تبصره‌ای دارد که راهنمایی و رانندگی موظف است تنها برای مردان گواهینامه رانندگی موتور را صادر کند لذا بر اساس این قانون صدور گواهینامه برای «غیر مردان» جایز نیست. استفاده از عبارت «غیرمردان» واکنش‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است.

 سخنگوی نیروی انتظامی هم در اظهارنظری گفته قانونی درباره صدور گواهینامه موتورسیکلت برای زنان وجود ندارد.

 احمد نوریان گفته باید مراجع مرتبط این موضوع را بررسی کنند و اگر به نتیجه رسیدند که صدور گواهینامه رانندگی برای زنان موتورسوار لازم است، پلیس نیز براساس قانون اقدام خواهد کرد.

سخنگوی نیروی انتظامی گفته این موضوع نیاز به شفاف‌سازی دارد اما پلیس درحال حاضر به‌دلیل اینکه صدور گواهینامه رانندگی برای زنان موتورسوار در قانون نیامده است اقدامی در این خصوص نخواهد کرد.

موتورسواری زنان همچون دوچرخه‌سواری زنان در ایران تعبیر به هنجارشکنی دینی می‌شود اگر چه در خیابان‌های شهرها زنان در پشت ترک موتورهای پدران و همسران خود دیده می‌شوند.

دی‌ماه سه سال پیش بود که دو دختر موتورسوار در بوستان جنگلی دزفول به هنجارشکنی متهم و دستگیر شدند.

معاون فرهنگی قوه قضاییه گفته اگر این حکم شرعی از فقیهی پرسیده شود که آیا سوار شدن بر موتور اشکال دارد، جواب این است که ظاهراً موتور سواری اشکال ندارد اما اگر با عفاف آنها منافات پیدا کند، اشکال دارد.

او در عین حال گفته عناوین دینی احکام مختلفی پیدا می‌کند که ممکن است در چند حکم اشکالی نداشته باشد اما در چند حکم دیگر اشکال پیدا کند: «بنابراین اگر می‌گوییم ذاتاً سوار شدن بر زین موتور برای خانم‌ها اشکال ندارد، نتیجه این نیست که خانم‌ها می‌توانند به هر صورتی موتورسواری کنند.»

معاون فرهنگی قوه قضاییه در مورد راهکار استفاده از موتور برای زنان گفته: «موتورهایی در دنیا طراحی شده است که به راحتی واژگون نمی‌شود یا نشستن بر روی آن آسان است و امنیت، عفاف و حجاب آن بالاتر است. همچنین لباس‌هایی برای موتورسواران حرفه‌ای طراحی شده است که برای زنان حجاب کاملی دارد.»

او دولت را موظف به ایجاد شرایط مناسب برای زنان دانسته و گفته باید با «حفظ عفاف و حجاب زن» در استفاده از این وسیله نقلیه، راهکار مناسبی اتخاذ شود.

صادقی انتشار احکام بدوی را که هنوز قطعیت نیافته نامناسب دانسته و گقته این کار موجب التهاب در افکار عمومی می‌شود.

او گفته: «این موضوع بهانه‌ای شده تا برخی بخواهند به مراجع حمله کنند و بگویند این مسائل مبنای شرعی ندارد در حالیکه هیچ اطلاعی از مسائل شرعی ندارند. اگر حجاب و عفاف در این زمینه رعایت شود مطمئنا مراجع هم مخالفتی نخواهند کرد.»

صدور گواهینامه موتورسیکلت برای زنان در ایران بحث‌برانگیز شد