رئیس‌ قوه قضاییه ایران گفت کشور نیازی به توافقنامه‌ای نظیر توافق پاریس ندارد و ادعا کرد که «عقل و نقل و دین» و همچنین «اسناد بالادستی» به اندازه کافی به محیط زیست پرداخته‌اند.

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه

به گزارش خبرگزاری «تسنیم»، نزدیک به سپاه پاسداران، ابراهیم رئیسی در نشستی با «فعالان محیط زیست»، ایران را بی‌نیاز از توافق‌نامه‌هایی نظیر توافق پاریس دانست و اسناد بالادستی را در این زمینه کامل و کافی دانست.

رئیسی گفت:

«با وجود این اسناد، هیچ نیازی به توافق‌نامه‌هایی مثل پاریس نداریم؛ عقل و نقل و دین ما به اندازه کافی به آن پرداخته و الان ما برای حفظ محیط زیست نیاز به ورود به این حیطه نداریم»

رئیسی گفت که قرآن و روایت ائمه به حفاظت از محیط زیست تاکید کرده‌اند. او همچنین اظهار کرد که که دلایل نقلی و بیش از آن دلایل عقلی برای حفاظت از محیط زیست وجود دارد:

«جانوران و موجودات مختلف باید حفظ شوند و لازمه زنده بودن طبیعت حفظ محیط زیست است که عقل به آن حکم می‌کند.»

رئیس قوه قضاییه همچنین به وجود اسناد بالادستی از جمله اصل ۵۰ قانون اساسی در حفاظت از محیط زیست اشاره کرد و گفت بر اساس این اسناد هر گونه توسعه «فرع بر محیط زیست» است.

رئیس قوه قضاییه در خصوص ورود فاضلاب به تالاب انزلی، آسیب وارد شده به این تالاب را جدی توصیف کرد و گفت:

«خداوند آن اقلیم را برای این منطقه قرار داده است که باید حفظ شود.»

ایران و دیپلماسی محیط زیست

توافق‌نامه پاریس پیمانی بین‌المللی در چارچوب پیمان‌نامه سازمان ملل در خصوص تغییرات اقلیمی است که تا کنون به امضای ۱۹۵ کشور جهان رسیده است. بر اساس توافق پاریس، کشورها موافقت کردند سیاست‌های اقلیمی را طوری اصلاح کنند که دمای کره زمین نسبت به متوسط دمای دوران پیشاصنعتی بیش از دو درجه افزایش پیدا نکند. کارشناسان و فعالان محیط زیست معتقدند که سقف افزایش دما نباید بیش از ۱,۵ درجه باشد.

ایالات متحده سال گذشته اعلام کرد که از این توافق خارج می‌شود.

رئیس قوه قضاییه اظهار کرد که «مسابقه تسلیحاتی مستکبران آمریکایی و اروپایی» محیط ‌زیست را به خطر انداخته است. او گفت:

«آنها با سلاح‌های هسته‌ای و برای منافع شخصی و گروهی خودشان محیط زیست را به خطر انداخته‌اند.»

بزرگ‌ترین عامل افزایش دمای زمین، انتشار بی‌رویه گازهای گلخانه‌ای ناشی از سوخت‌های فسیلی و صنعتی‌سازی است.

گزارشی که سازمان ملل سال گذشته در این خصوص منتشر کرد نشان می‌داد که سیاست‌گذاری‌های چین، روسیه،‌ کانادا،‌ ایران، ترکیه،‌ آرژانتین،‌ عربستان سعودی و برخی دیگر از کشورها اگر با روند کنونی ادامه پیدا کند، دمای سیاره را تا پایان قرن بیش از پنج درجه سانتیگراد افزایش خواهد داد.

بر اساس این گزارش سیاست‌های اقلیمی ایالات متحده در کنار برخی دیگر از کشورها مسئول افزایش دمای کره زمین تا چهار درجه سانتیگراد خواهد بود.

رئیس‌ قوه قضاییه در پاسخ به سوال یکی از حاضران درباره دیپلماسی در زمینه محیط زیست گفت که البته نیازی به همکاری‌های بین‌المللی وجود دارد:

«ما ۱۵ همسایه داریم که ارتباطات بسیار نزدیکی در مورد محیط زیست با آنها وجود دارد.»

رئیسی در عین حال نگاه منطقه‌ای و اقلیمی به محیط زیست را آسیب‌زا توصیف کرد و خواستار ایجاد ساز و کار دقیق قانونی برای مقابله با این نگاه شد.

این در حالی است که توافق پاریس از جمله ساز و کارهای مهم بین‌المللی برای ایجاد هماهنگی سیاست‌گذاری کشورها و خلق بینشی کلی و جهانی به مسئله محیط‌ زیست است.


در همین زمینه: