مراکز نگهداری کودکان کار از زیر ساختهای لازم برخوردار نیستند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، یک مرکز نگهداری کودکان کار به نام یاسر که ۳۵ نفر ظرفیت دارد، بیش از ۱۵۰ کودک کار را در خود جای داده است.
نایب رئیس هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان با اشاره به این موضوع گفته است طرح ساماندهی کودکان کار که از سال ۸۴ در حال اجراست، هدفی غیر از حذف کودک کار از سطح خیابانها ندارد اما اینکه آنان پس از جمعآوری چه سرنوشتی دارند، موضوعی تاریک است.
هادی شریعتی: «از وقتی که طرح ساماندهی کودکان کار علم شد، خیلی از تشکلهای مردمنهاد با آن مخالفت کردند اما هر بار دریغ از حتی یک تغییر جزیی در اجرا کردن این طرح.»
به گفته شریعتی، طرح ساماندهی کودکان کار در حقیقت نقض گسترده حقوق کودکان محروم، مهاجر و حاشیهنشین است.
او با اشاره به شکست خورده بودن این طرح گفته است:
«این طرح طرحیست که گزارشهای مستندی از خشونتآمیز بودن و غیراصولی بودن آن در روزهای گذشته منتشر شده است.»
بر اساس گزارش مرکز آمار و اطلاعات وزارت کار، در سالهای ۹۴ تا ۹۶ تعداد کودکان شاغل با افزایش ۲۱ درصدی روبهرو بوده است
همچنین بر اساس این آمار از مجموع ۴۱۰ هزار نفر کودک شاغل، ۵۲ هزار نفر در مشاغل سختی همچون استخراج معدن و کارهای ساختمانی مشغول به کار هستند.
طبق برآوردهای مرکز آمار و اطلاعات وزارت کار، در دو سال اخیر تعداد کودکان کار ۱۰ درصد افزایش داشته است.
هادی شریعتی گفته است:
«همکاری یکی از نهادهای مدنی و کلینیک مددکاری اجتماعی به طرح “ساماندهی کودکان کار” اعتبار بخشیده است و مسئولان سازمان بهزیستی در رسانهها از این مساله استفاده میکنند.»
به گفته شریعتی، مجریان این طرح کودکان را در خیابان دستگیر میکنند و استدلال آنها این است که کودک کار نباید در خیابان باشد.
نایب رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان با گفتن اینکه این طرح برای بخشی از جامعه کارگری رعب و وحشت ایجاد کرده، گفته است:
«اجرای این طرح فضایی ناامن را برای حاشیهنشینان ایجاد کرده است که برخلاف تصور نه تنها تاثیری بر حل این آسیب اجتماعی ندارد، بلکه آن را پیچیدهتر نیز میکند.»
شریعتی با اشاره به مرکز یاسر که برای نگهداری کودکان کار در نظر گرفته شده، گفته است:
«غیراصولی بودن طرح ساماندهی را میتوان در وضعیت اسفبار مرکزی مثل “یاسر” که محل نگهداری موقت کودکان کار است، مشاهده کرد. این مرکز برای کودکان کار چیزی شبیه به زندان است و مسئله اینجاست: چرا با کودکان کار که از آسیبدیدگان اجتماعی و قربانی وضعیت ناگوار اقتصادی هستند، همانند یک مجرم باید برخورد شود؟»
او در در ادامه گفته است:
«اگر بودجه و نیرویی که سالها صرف اجرای این طرح شکست خورده شده برای تقویت سیستم رفاه اجتماعی صرف میشد قطعا به نتایج بهتری میرسیدیم.»
مدیر کل بهزیستی استان تهران به عنوان یکی از مدافعان طرح “ساماندهی کودکان کار” گفته در دو سه روز گذشته جلساتی در استانداری و فرمانداری برگزار شده و شهرداری در نظر دارد دو ساختمان در همین رابطه اختصاص دهد و زمینه بازگشت تعدادی از کودکان مرکز یاسر به خانههایشان نیز فراهم شده است.
داریوش بیاتنژاد: «با کودکان برخوردهای خشونتآمیز صورت نگرفته است و چنین موردی به ما گزارش نشده است.»
“طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان” از روزهای آخر خرداد گذشته با مشارکت سازمان بهزیستی، شهرداری، استانداری و فرمانداری تهران آغاز شده است.
در کنار این نهادهای دولتی دو سازمان مردمنهاد با نامهای ” انجمن حامی” و “آوای باران” نیز در اجرای این طرح مشارکت دارند.
انوشیروان محسنی بند پی، استاندار تهران، پیشتر در مورد مرکز یاسر گفته بود:
«شهرداری موظف است ساختمان دیگری برای کودکان خیابانی در نظر بگیرد یا ساختمان یاسر را هر چه زودتر به زیرساختهای لازم تجهیز کند.»
بازداشت خشونت آمیز کودکان کار و خیابان در تهران برخلاف “پیماننامه جهانی منع خشونت علیه کودکان” است و به غیر از مرکز یاسر، مراکز دیگری همچون مرکز بعثت نیز محل نگهداری کودکان کار بازداشت شده در تهران هستند.
- در همین زمینه