در واکنش به افزایش تنش‌های ایالات متحده و ایران، معاون وزارت خارجه بریتانیا قرار است برای «تنش‌زدایی فوری در منطقه و اعلام نگرانی بریتانیا و جامعه بین‌المللی در خصوص رفتار منطقه‌ای ایران» به تهران سفر کند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز از جامعه بین‌المللی خواست که راه‌حلی سیاسی برای بحران خاورمیانه بیابد.

ایران سطح تعهدات خود در برجام را کاهش می‌دهد ــ عکس: آرشیو

به گزارش خبرگزاری «اسوشیتدپرس» معاون وزارت خارجه بریتانیا در امور خاورمیانه قرار است برای «تنش‌زدایی فوری در منطقه و اعلام نگرانی بریتانیا و جامعه بین‌المللی در خصوص رفتار منطقه‌ای ایران» به تهران سفر کند.

اندرو موریسون برای یک دیدار کوتاه صبح یکشنبه ۲۳ ژوئن / ۲ تیر وارد تهران می‌شود.

وزارت خارجه بریتانیا شنبه ۲۲ ژوئن / ۱ تیر اعلام کرد: «در دوران افزایش تنش‌های منطقه‌ای و دوره‌ای بحرانی برای آینده توافق هسته‌ای، این دیدار فرصتی برای گفتگوهای صریح و سازنده با دولت ایران است.»

یکی دیگر از اهداف سفر موریسون به ایران گفتگو درباره توافق هسته‌ای (برجام) است. اروپا این توافق را برای رشد اقتصادی و امنیت خود مهم ارزیابی می‌کند.

تنش میان ایالات متحده و ایران با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای بالا گرفت. اما از اواسط ماه مه و حمله به نفتکش‌ها در بندر فجیره و حملات هفته گذشته به دو نفتکش‌ در دریای عمان این تنش‌ها وارد مرحله‌ای تازه شد. ایالات متحده گفته است که شواهد و مدارکی در دست دارد که نقش ایران در این حملات را نشان می‌دهد. در خصوص حادثه آخر نیز ستاد فرماندهی ارتش آمریکا ویدئویی منتشر کرد که به ادعای آمریکا در این ویدئو نیروهای سپاه پاسداران در حال جدا کردن یک مین عمل‌نکرده از یکی از نفتکشها هستند.

بریتانیا در خصوص این حوادث نظر ایالات متحده را تایید کرد. جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا جمعه ۱۴ ژوئن/ ۲۴ خرداد اعلام کرد که بریتانیا تحقیقات مستقلی را درباره حادثه نفتکش‌ها در دریای عمان انجام می‌دهد اما فعلاً دلیلی نمی‌بیند ارزیابی ایالات متحده مبنی بر آنکه ایران پشت حادثه نفتکش‌هاست را رد کند. هانت همچنین گفت که اوضاع در خاورمیانه «خطرناک» شده است.

خروج ایالات متحده از برجام این توافق مهم بین‌المللی را در آستانه شکست قرار داده است.

شورای عالی امنیت ملی ۱۸ اردیبهشت سال جاری در سالگرد خروج آمریکا از برجام با صدور بیانیه‌ای از کاهش سطح تعهدات ایران در توافق هسته‌ای خبر داده و به کشورهای باقی‌مانده ۶۰ روز مهلت داده بود که تعهدات خود در زمینه‌های بانکی و نفتی را اجرا کنند. اتحادیه اروپا این ضرب‌الاجل را رد کرده بود.

سخنگوی دولت بریتانیا اعلام کرد چنانچه جمهوری اسلامی ایران تعهداتش به توافق هسته‌ای (برجام) را نقض کند، لندن تمامی گزینه‌ها را در نظر خواهد داشت.

درخواست دوباره مرکل برای حل سیاسی بحران

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان شنبه ۲۲ ژوئن / ۱ تیر از جامعه بین‌المللی خواست که راه حلی سیاسی برای بحران ایران بیابد.

سخنان او بعد از آن بیان شد که دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری ایالات متحده گفته بود حمله نظامی علیه ایران در واکنش به سرنگون کردن پهپاد آمریکایی را از بیم تلفات آن متوقف کرده است.

مرکل در گردهمایی کلیساهای پروستان همچنین اظهار کرد که مسئله ایران در نشست هفته آینده رهبران گروه ۲۰ در ژاپن مطرح خواهد شد. به گفته او «باید یک راه حل سیاسی وجود داشته باشد و ما در حال کار کردن بر روی این موضوع هستیم.»

بعد از حملات به دو نفتکش در دریای عمان، آلمان در اولین واکنش مدارک آمریکا در خصوص نقش ایران در این حملات را کافی ندانست. با این حال چند روز بعد، مرکل در یک نشست خبری گفت که برلین اطلاعات جدید واشنگتن درباره مسئولیت ادعاشده جمهوری اسلامی در این حادثه را «بسیار جدی» محسوب می‌کند، و با این حال باز هم بر «حل وضعیت تنش‌آلود با ایران به شیوه‌ای صلح‌آمیز» تاکید کرده بود.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز که چندی پیش سفری نه چندان موفق را به تهران انجام داد، این هفته در نشستی با همتای فرانسوی خود در پاریس به وقت کم باقیمانده برای تنش‌زدایی اشاره کرد و گفت «ما می‌خواهیم به تلاش‌هایمان وحدت ببخشیم تا یک فرآیند تنش‌زدایی آغاز شود.»

احضار کاردار امارات متحده عربی در تهران

ایران فرستاده ارشد امارات متحده عربی به تهران را احضار کرد تا در خصوص دادن استفاده ایالات متحده از پایگاه هوایی این کشور برای ارسال پهپاد به حریم هوایی ایران اعتراض کند.

به گزارش خبرگزاری دولتی «ایرنا»، کاردار امارات «از سوی وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به وی ابلاغ شد.»

روز جمعه نیز محسن بهاروند دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه در ملاقات با مارکوس لایتر، سفیر سوئیس با تکرار ادعای ورود هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی به حریم هوایی ایران نسبت به این اقدام اعتراض کرد و دولت ایالات متحده را مسئول عواقب این حرکت دانست.

  • نقشه اینتراکتیو تنش ایران و آمریکا:


در همین زمینه: